Libertatea: Domnule Iordănescu, ce concluzii ați tras după amicalele cu Lituania, 1-0, și Spania, 0-0?
Anghel Iordănescu: Ne-au bucurat foarte mult rezultatele, bune pentru palmares și pentru clasamentul FIFA. Sincer, jocul din meciul cu Lituania nu m-a mulțumit, așteptam altceva. În schimb, jocul cu Spania m-a bucurat. Știam că nu putem emite pretenții să ne batem cu ei la tiki-taka și am acționat pe contraatac. Puteam să câștigăm, dar să și pierdem. Trebuie să recunosc, în momentul de față nu putem subordona adversarul la fiecare meci, prin posesie, trebuie să ne mai și adaptăm la jocul adversarului. 

Care ar fi câștigurile?
Sunt semne pozitive în privința selecției. Avem în atenție 45 de jucători din Liga 1 și 39 de stranieri, dar nu toți emit pretenții pentru Euro. Vor fi surprize! Nume cunoscute care au fost la ultimele amicale, cu Italia, cu Lituania și cu Spania nu vor prinde Euro. Lista Euro rămâne deschisă. Aștept ca Liga 1 să cristalizeze această listă, iar forma stranierilor să-i confirme pe unii sau să-i infirme pe alții.

AUDIO / ANGHEL IORDĂNESCU

Lista s-a redus de la 84 la 30 de jucători

În ce măsură aveți conturat lotul pentru Euro?
Uite, dar nu pot să ți-o arăt, fiindcă se văd numele. Lista s-a redus, în acest moment, de la 84 la 30 de jucători, iar lotul de 23 îl vom comunica la UEFA pe 31 mai. Pe 18 mai vom pleca în cantonamentul din Italia, însă unii jucători nu vor putea veni. Sezonul în Israel se încheie pe 21 mai, în Turcia pe 22 mai, în Qatar + pe 28 mai, în Bulgaria – 29 mai, iar Florin Andone termină meciurile din Segunda pe 5 iunie. Ca atare, în locul celor care nu pot veni în Italia vom lua câțiva jucători din lotul lărgit. Pentru antrenamente, dar și pentru amicalele cu Congo și cu Ucraina. În plus, trebuie să fim pregătiți în caz că, Doamne ferește!, se accidentează, spre exemplu, Keșeru sau Moți în ultima etapă. Lista finală o vom face în funcție de randamentul din Italia, de evoluțiile din cele două jocuri, de forma pe care mi-o arată cei din campionatele care se termină mai târziu. Sunt convins că mulți dintre jucătorii pe care presa îi vede în lotul pentru Euro se vor regăsi și pe lista mea. Mai sunt însă câteva semne de întrebare.

Culisele procesului Caracal în care Gheorghe Dincă este judecat „în secret” pentru uciderea Alexandrei și Luizei. „Ia vezi ce declari, că-ţi iau gâtul”
Recomandări
Culisele procesului Caracal în care Gheorghe Dincă este judecat „în secret” pentru uciderea Alexandrei și Luizei. „Ia vezi ce declari, că-ţi iau gâtul”

Care sunt principalele criterii după care faceți selecția?
Țin cont de valoare, formă sportivă, experiență, personalitate, caracter, spirit de grup, implicare în jocuri și la antrenament. Trebuie să înțelegem că nu mai avem supervedete care pot decide rezultatul unui meci. Totul se bazează pe unitatea grupului, pe disciplină tactică și pe dorința de performanță. Nu e suficient să-și dorească acest lucru doar Iordănescu. Am citit analiza voastră despre selecția pe care am făcut-o la precedentele turnee finale, când am înlocuit trei-patru jucători care au jucat în preliminarii. Tare îmi este că la fel se va întâmpla și acum.

IMG_0108

Florin Andone, stânga, în duel cu spaniolul Gerard Pique FOTO: Vlad Chirea

CORESPONDENȚĂ: Ce-i face pe unii moldoveni de lângă Transnistria să spună că „dacă începe rusul, noi ridicăm mâinile-n sus. Ne dăm cu Rusia”?
Recomandări
CORESPONDENȚĂ: Ce-i face pe unii moldoveni de lângă Transnistria să spună că „dacă începe rusul, noi ridicăm mâinile-n sus. Ne dăm cu Rusia”?

”O să vezi dacă iau sau nu vreun idiot în lot”

Jurgen Klopp a spus că nu va transfera niciodată un imbecil chiar dacă știe fotbal. Își permite România să ignore un astfel de jucător?
Răspunsul meu o să-l aflii când vezi dacă iau sau nu vreun idiot în lot.

V-a convins Alibec, după evoluțiile din meciurile cu Dinamo și cu Steaua? Și-a urcat bagajele în avionul de Paris?
Recunosc talentul lui Alibec, dar pentru mine nu e suficient doar talentul. Nu înseamnă că Denis este deja în avionul de Paris. Am constatat în mai multe meciuri că nu a avut un volum de joc, o implicare, așa cum mi-aș dori ca selecționer. Vă dau un exemplu. Îl selecționez pe Alibec din meciul cu Steaua, dar nu îl selecționez pe Alibec din meciul cu Pandurii, 0-0. Ambele meciuri jucate recent. 

Ați sesizat o schimbare pozitivă în atitudinea lui?
Îl urmăresc în continuare și vreau să-l văd la fel de motivat, implicat și pozitiv ca în meciul cu Steaua. Să țină cont de cele cinci-șase principii pe care i le-am transmis, printr-un prieten comun, înaintea meciului cu Dinamo. Am anunțat cu ceva timp în urmă că are kilograme în plus. Îl privește pe el, nu pe mine. La reunire, îi cântărim pe toți. Ce trebuie să rețină Alibec și toți jucătorii: trebuie să fie implicați și să își dorească să ajute echipa națională. Nu doar eu, Iordănescu, să îmi doresc. 

Corespondență de la Cannes. Radu Jude a lansat la apă „Potemkiniștii”, un eseu sarcastic cu trimiteri spre Putin și dificila istorie româno-rusă
Recomandări
Corespondență de la Cannes. Radu Jude a lansat la apă „Potemkiniștii”, un eseu sarcastic cu trimiteri spre Putin și dificila istorie româno-rusă

Câți dintre stranieri v-au mulțumit în ultima vreme?
Ca să îți faci o idee, că nu nimic secret, uite cum îi monitorizăm (răsfoiește un catalog). Îți dau exemplu ăsta. Tătărușanu este în regulă, după minutele jucate la Fiorentina, după numărul de meciuri jucate, după formă. Dar sunt și jucători care mă îngrijorează. Uite, e simplu, nu ascund. Mățel, vedeți în dreptul lui două semne de întrebare. Mă îngrijorează că e mai mult rezervă. La fel și Chiricheș, mă îngrijorează. Din șase meciuri are doar două jucate. Îmi doresc ca Vlad să fie în formă, pentru că valoare a demonstrat că are. Dragoș Grigore, lăsând la o parte faptul că joacă în Qatar, este în regulă. Ne-a bucurat evoluția lui Bogdan Stancu, concretizată cu goluri.  

Stancu B VLAD3458

Bogdan Stancu este unul dintre cei mai în formă atacanți tricolori FOTO: Vlad Chirea

Mulți se întreabă ce diferență este între campionatul din Qatar, unde evoluează Dragoș Grigore, și cel din China, unde joacă Budescu.
Comparațiile astea le faceți voi, jurnaliștii. Nu mă interesează subiectul ăsta. Eu am principiile mele. În legătură cu Budescu, eu mi-am spus punctul de vedere.

”Ești cicălitor cu Marica și Chipciu. De ce nu Hora și Tănase?”

Mai au timp Marica și Chipciu să-și recâștige locul la națională pentru Euro?
Nu sunt de acord cu tine. Urmărim 45 de jucători din Liga 1. Unii au șansă, alții și-au redus șansele. De ce să vorbesc de Chipciu și de Marica și să nu vorbesc, de exemplu, de Hora sau de Florin Tănase, de la Hagi? Pe mine mă privește tot ce am aici în lotul lărgit. La fel și cu cei 39 de stranieri. Dar să nu-mi zici mie că, uite, spre exemplu, Cristian Manea, 18 ani, are șanse să prindă Euro, când el este neconvocat, neconvocat, rezervă, rezervă. Aceeași situație și cu Mihai Bălașa, la Crotone, în Serie B, sau Mihai Roman, de la NEC Nijmegen. Olanda. 

V-am întrebat despre Marica și Chipciu pentru că sunt jucători cu selecții la națională.
Ești cicălitor, Viorele dragă. Te rog să scrii că ești foarte cicălitor. Să citesc asta în ziar. Repet, îi urmărim pe toți. Așteptam și de la cei doi nominalizați de tine, și pentru care ai luat porecla de cicălitor, mai mult decât au oferit.

marica.jpg

Ciprian Marica (prim-plan) și Alexandru Chipciu (plan-secund) au fost oameni de bază la echipa națională

Mai sunt trei etape ce-ar mai putea face un jucător să vă convingă să-l luați la Euro?
Tu ce crezi că ar trebui să facă? Doar nu-i pun să gătească.  

Păi, se trezește unul acum să dea câteva goluri, gen Mihai Roman în Olanda.
Dar de ce nu te referi la Mutu? 

Mutu nu mai joacă.
Râde în hohote

Dacă marchează 10 goluri unul pe care nu-l aveți în vederi?
Îl luăm la lot, dacă marchează 10 goluri în ultimele etape și nu a fost blat. Viorele, devii serios? Hai te rog eu! Așteptăm de la jucători să joace fotbal și să respecte criteriile de selecție pe care le-am amintit. 

L-ar naturaliza pe Benzema!

V-ați bucurat când ați aflat că selecționerul Franței, Didier Deschamps, nu-l va convoca pe Benzema la Euro?
Nu sunt nici bucuros, nici trist. Franța are în momentul de față patru atacanți extrem de competitivi. L-aș anunța pe Benzema că, dacă are timp să-i ia cetățenia română, eu l-aș convoca. Evident, dacă acceptă și el.  

Apropo de naturalizări. Există vreo șansă ca De Amorim, spre exemplu, sau alt jucător străin despre care s-a vorbit că ar fi interesant pentru naționala României, să fie în lotul pentru Euro?
Nu cred că mai avem șanse să naturalizăm. Despre acest subiect vorbiți cu președintele Răzvan Burleanu. Nu pot să vorbesc despre ceva ce nu există. Să-l vedem mai întâi naturalizat și apoi o să vezi ce punct de vedere am.  Până una-alta, mergem cu ce avem. Ți-am spus, eu l-aș lua pe Benzema, dacă aș putea. 

epa05261962 Real Madrid's French striker Karim Benzema jubilates his goal against Getafe FC during their Primera Division soccer match played at Coliseum Alfonso Perez stadium in Getafe, Madrid, Spain on 15 April 2016. EPA/BALLESTEROS

Karim Benzema, golgheterul Franței și al echipei Real Madrid FOTO: EPA

”Luptăm să ne calificăm, deși suntem rătăciți pe te miri unde”

Cum evaluați șansele noastre în grupa de la Euro?
E clar că Franța ne este net superioară. Deschamps are la dispoziție fotbaliști valoroși care evoluează în Champions League și în Europa League, față de noi care jucăm în play-off, play-out și rătăciți pe undeva prin Turcia, Bulgaria, Israel, Spania sau Qatar. Asta nu înseamnă că nu ne vom bate pentru șansa noastră. Toate echipele au aceleași aspirații, să ne calificăm. Avem dosare pentru fiecare echipă în parte. Colegii mei, Viorel Moldovan, Dan Apolzan, Ionuț Badea și Daniel Isăilă, au monitorizat Franța, Elveția și Albania în meciurile amicale. Eu le-am văzut la televizor.

”Meciul de deschidere cu Franța este foarte important, vom fi urmăriți de o Planetă întreagă. Va fi pentru prima dată în istorie și nu cred că vom mai avea șansă să mai deschidem vreun turneu final”

”Vrei să intru în conflict cu Gino. De-abia ne-a dat 4 zile de concediu”

Cât de mult ajută echipa națională duelul Astra – Steaua?
Urmărim toate meciurile din play-off și din play-out, nu doar duelul Astra – Steaua. Duelul Astra – Steaua, probabil că se va decide în ultima etapă sau se va încheia etapa viitoare, după ASA – Astra.

Cum l-ați caracteriza pe Marius Șumudică?
Nicicum. Îl felicit pentru ceea ce a realizat și pentru modul cum a abordat meciul cu Steaua.

Susțineți revenirea la vechiul sistem competițional în Liga 1?
Voi răspunde la această întrebare după Euro.Vrei să intru iar în conflict cu președintele Ligii, Gino Iorgulescu? De abia ne-a dat patru zile de concediu de odihnă pentru Euro. I-am cerut șapte zile, nu pentru mine, pentru jucători, după cel mai greu sezon. Le voi mai da eu jucătorilor două-trei zile libere din programul de pregătire să se odihnească mental și fizic alături de familii.

IMG_0165

Președintele LPF, Gino Iorgulescu

Știe ce va face după Euro

Ați aflat că sunteți printre cei mai prost plătit selecționer de la Euro? Ați discutat cu președintele FRF să vă mărească angajamentul?
Cea mai nedreptățită a fost soția, eu sunt cel mai fericit. Atât!

Vă deranjează că se discută despre înlocuitorul dumneavostră după Euro? Vi s-a propus prelungirea contractului?
Toate speculațiile din acest moment nu ajută echipa națională. Nu e bine pentru jucători. Eu știu în momentul de față ce voi face după Euro. Speculațiile create de presă nu vor ajuta la performanța pe care o doresc suporterii.

ALEX0582.jpg

Selecționerul Anghel Iordănescu și președintele FRF, Răzvan Burleanu, și-au propus ca naționala României să se califice în optimi la Euro 2016 FOTO: Vlad Chirea

Tricolori în pericol să rateze Euro 2016

Iordănescu despre:

Răzvan Raț (Rayo Vallecano)
”Sperăm să intre cât mai rapid. Săptămâna asta, Isăilă trebuia să plece în Spania, să-l vadă în ce stare este, la ce intensitate se antrenează și să discute cu antrenorul lui Rayo Vallecano. Este foarte greu să contăm pe el dacă nu va fi sută la sută din punct de vedere medical”.

Lucian Sânmărtean (Al Ittihad)
”Ne pune și el pe gânduri. Și prin ceea ce a arătat la meciurile amicale de după calificare. A fost titular cu Lituania. Așteptam mai mult de la Lucian. Și ca implicare, și ca eficiență”.

oco2861

Lucian Sânmărtean

Andrei Prepeliță (Ludogoreț Razgrad) și Alexandru Maxim (VfB Stuttgart)
”Ne îngrijorează situația lor de la cluburi. Viorel Moldovan a fost să discute cu antrenorul de la Ludogoreț, eu plec la Stuttgart să vorbesc cu antrenorul și să văd situația exactă a lui Maxim. Isăilă a fost la Mățel și la Florin Andone. Ne preocupă situația stranierilor”.

Raul Rusescu (Osmanlîspor)
”Ne îngrijorează situația lui. Nu m-a mulțumit cu Lituania, când a fost titular. Ne dă de gândit, chiar dacă marchează, deoarece joacă puțin. Se întâmplă ceva”.

AUDIO / ANGHEL IORDĂNESCU

Replică pentru Budescu:”Îi recomand să vorbească pe teren!”

Anghel Iordănescu i-a trântit ușa-n nas lui Constantin Budescu, omul care a pecetluit calificarea naționalei la Euro, prin cele două goluri marcate în meciul decisiv cu Feroe, scor 3-0. Fostul atacant al Astrei și-a tăiat craca după transferul la Dalian Yifang, echipă din liga secundă chineză.

Mai mult, Budescu l-a atacat pe selecționer, după ce nu l-a convocat pentru amicalele din martie, cu Lituania și cu Spania: ”Asta e filosofia la echipa naţională! Dacă faci un 0-0 chinuit, e OK pentru el. Chiar şi dacă pierzi cu 1-0 este bine, că nu iei multe goluri. Aşa gândesc ei! Primul lor criteriu este să te aperi foarte bine, să faci faza defensivă. Alte calităţi nu mai contează”.

Budescu GABI9288

Constantin Budescu are patru selecții și două goluri la naționala României

Generalul l-a pus la punct pe Budescu. ”Am mai spus-o și o repet. Personal cred că va fi greu ca Budescu să mai prindă avionul de Franța. Este alegerea lui să meargă la o echipă din Liga a doua din China. Este, de fapt, opțiunea lui de a alege banii în detrimentul performanței. Nu puteam să-i schimb decizia, chiar dacă am avut o discuție cu el înainte să semneze cu Dalian Yifang. Șansele lui s-au diminuat. Îl urmărim în continuare. Așa cum ați observat, avem DVD-uri cu meciurile lui din China. Nu a reușit mare lucru până în momentul de față în China. A dat doar o pasă de gol, lucru care nu ne-a încântat. Îi recomand prietenește, ca selecționer, dacă nu m-a cunoscut, îi spun eu. Îmi plac jucătorii care vorbesc mai puțin, dar care joacă mai mult și bine. Adică să vorbească pe teren”.

AUDIO / ANGHEL IORDĂNESCU

Scandalul primelor: ”Îi anunț că nu sunt casier”

Anghel Iordănescu este convins că staff-ul auxiliar își va primi primele de calificare promise de conducerea FRF. Selecționerul nu înțelege însă de ce nemulțumirea colaboratorilor săi a izbucnit în presă. ”Președintele direct, și prin mine personal, le-a promis banii celor din stafful medical și administrativ, dar să-și deschidă conturi la sponsorul nostru, Bancpost, și să mai aibă răbdare.

Prioritatea a fost ca banii să fie virați în conturile jucătorilor până la meciurile cu Litunia și Spania. Când președintele Federației le promite că într-o săptămână de la meciul cu Spania le dă banii, tu te apuci și critici prin spate conducerea Federației, antrenorul echipei naționale că nu ți s-au dat banii?

Transmite-le că eu nu sunt casier, ca să știe, dacă nu știu lucru ăsta!”. Repetă și bate cu pumnul în masă. ”Eu personal le-am spus: Am avut o discuție cu președintele Federației, l-am rugat și a fost extrem de operativ. Mi-a spus: Da, domnule Iordănescu sunt de acord cu dumneavoastră să le dăm jucătorilor primii și într-o săptămână le punem banii și lor. Nu mă pricep la operațiuni financiare și nu intră în atribuțiunile mele să știu procedurile astea”.  DETALII, AICI și AICI.

Citește și:

Atenție, tricolori! Iordănescu, cel mai prost plătit selecționer de la Euro, nu glumește! ”Tata Puiu” a lăsat mereu acasă jucători care au jucat în preliminarii și a luat câte trei-patru debutanți la turneele finale

Urmărește-ne pe Google News
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
GSP.RO
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
ȘOC! Țara din Europa în care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos
Playtech.ro
ȘOC! Țara din Europa în care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos
Zâmbitori și plini de speranță: Ultima fotografie de grup a copiilor ucişi în masacrul din Texas. Mărturia terifiantă a unui coleg
Observatornews.ro
Zâmbitori și plini de speranță: Ultima fotografie de grup a copiilor ucişi în masacrul din Texas. Mărturia terifiantă a unui coleg
Horoscop 26 mai 2022. Capricornii sunt în plină revoluție în familie, pornită de ei și continuată de alții sau invers
HOROSCOP
Horoscop 26 mai 2022. Capricornii sunt în plină revoluție în familie, pornită de ei și continuată de alții sau invers
Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia
Știrileprotv.ro
Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”
PUBLICITATE
Sânziana Negru: „Asta înseamnă timeless – reinterpretare.”