Scriitorul Paul Goma, vorbește cu jurnalistul și regizorul Paul Cozighian despre perioada anilor 50 și nenumăratele arestări, bătăi și abuzuri, inclusiv închisoare, de care a suferit din cauza implicării sale în sprijinirea Revoluției Maghiare din 1956 și nu numai.
Paul Goma, în timpul interviului din 1997. (Stop cadru din filmare). Foto: Paul Cozighian
Istoricul Flori Bălănescu, cercetător științific la Institutul Național pentru Studiul Totalitarismului din București și consultant al întregii producții video, a avut amabilitatea să ne prezinte, în exclusivitate, detalii legate de parcursul lui Paul Goma în perioada amintită.
« Paul Goma a fost un răzvrătit în raport cu canoanele oficiale încă din copilărie. Din cauza subiectelor interzise pe care le aborda, a fost reținut pentru prima dată de Securitate în 1952, pe când era elev. În toamna anului 1955, studentul Goma a avut altercații cu profesorii pentru că ataca teme interzise în epocă: „moldovenii” sunt români, limba „moldovenească” este „o invenție”, limba română este „de origine latină și nu o limbă-slavă” (cum susținea Al. Graur), „sistemul de cote este descurajant”, „colectivizarea agriculturii o eroare economică”, „trupele sovietice din România sunt trupe de ocupație”; „limba rusă nu trebuie să fie obligatorie”. Abaterea de la tematica admisă oficial i-a atras studentului în iunie 1956 punerea în discuție, „judecarea”, la rectoratul Universității București. Studentul Goma a recidivat în septembrie, la seminarul de creație al lui Mihai Gafița, când a citit din manuscrisul romanului „Durerile facerii” scena predării carnetului de UTM ca formă de protest de către personajul masculin. A fost chiar intenția reală, însă nevalorificată, a lui Paul Goma în noiembrie 1956. Pe fondul revoltei antisovietice de la Budapesta, al cărei ecou a trezit și tineretul din România, în special studenții, inevitabilul s-a produs în ziua de 22 noiembrie 1956, la ora 13.30, când studentul Paul Goma a fost arestat în incinta Universității din București și dus la Ministerul de Interne ».
Paul Goma: „Ungaria, Gherla și neuitarea”. Din 21 aprilie 2021, ora 21, pe canalul YouTube al jurnalistului Paul Cozighian. youtube.com/c/PaulCozighian