MENIU CAUTĂ
06 Apr. 2016 16:26 , de Gabriela Boceanu

Concediul maternal constituie vechime în muncă? Vezi dacă anii în care ai stat acasă cu cel mic te ajută la pensie şi la şomaj

Distribuie

”Concediul pentru creșterea copilului până la doi ani se ia în calcul la stabilirea vechimii în muncă și la stagiul de cotizare la fondul pentru şomaj?” - ne întreabă cititoarea noastră, Alina Stoica, din Baia Mare. 

'Concediul maternal are relevanță când vine vorba despre calculul necesar pentru şomaj, dar nu conform condițiilor generale ce țin de Codul Muncii, ci de art. 22 din OUG nr. 111/2010 privind concediile pentru creșterea copiilor. De asemenea, constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public, respectiv vechime în muncă' – răspunde avocatul Adrian Cuculis.

Ce prevede OUG 111/2010?

Art. 22: Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
– concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, precum şi de o indemnizaţie lunară;
-concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară;

-pentru copilul cu handicap concediul pentru creşterea copilului şi indemnizaţia lunară se acordă până la împlinirea de către acesta a vârstei de 3 ani.

Aşadar, concediul maternal constituie vechime în muncă (şi se ia în calcul la acceptarea dosarului pentru indemnizaţia de şomaj) numai dacă în anul anterior naşterii copilului mama a realizat timp de 12 luni venituri (din salarii, activităţi independente etc.).

 

 

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii