MENIU CAUTĂ
06 Feb. 2018 23:30

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Iubitul meu este de etnie rromă, iar părinții mei nu vor să-l accepte. Nici măcar nu vor să-l primească în casă”

Distribuie

De când lumea și pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

M-am tot gândit dacă să apelez la tine sau nu. Am tot încercat să-mi rezolv singură problema. Nu am reuşit, aşa că iată-mă. Am 21 de ani, sunt studentă în anul II de facultate, la Istorie. În grupă am cunoscut un băiat, de care mi-a plăcut din prima. Suntem împreună de jumătate de an şi ne înţelegem foarte bine. Singura problemă (deşi problemă nu din punctul meu de vedere) este că el e de etnie rromă, iar părinţii mei nu vor să-l accepte. Asta în ciuda faptului că le-am explicat că e un băiat bun (şi chiar e, crede-mă!), onest, conştiincios. A intrat cu media mare la facultate, acum e bursier. Iar părinţii lui sunt nişte oameni deosebiţi. Deşi nu au avut şansa la educaţie (au absolvit liceul, dar nu au diplomă de bacalaureat), sunt oameni cinstiţi, care muncesc zi şi noapte pentru băiatul lor, să meargă la facultate şi să-şi facă un rost în viaţă. Cu mine se poartă extraordinar şi îmi e tare drag de ei. Însă ai mei nu vor să mai audă de relaţia asta. Nici în casă nu au vrut să îl primească, măcar să îi dea o şansă, să îl cunoască mai bine. De Revelion, a trebuit să îi mint că plec cu colegele de facultate la munte. În realitate, am petrecut la el acasă. Mi-aş dori să îl accepte, pentru că nu vreau să duc o relaţie secretă, ca în telenovele. Dar nu ştiu cum să-i conving să-i dea o şansă…

Mulţumesc aniticipat,

Liliana

Adela răspunde:

Dragă Liliana,

În cazul tău, cea mai mare dovadă că relația dintre tine și acest băiat este autentică este proba timpului. Nu-i nevoie să te cerți cu ai tăi ca să-i convingi, pur și simplu le spui cu fermitate – dacă te întreabă – că tu continui să fii în această relație și în rest îți vezi de treaba ta. Iei note bune la facultate, îți găsești un job foarte bun, el face același lucru și, în timp, văzând că nu au ce să vă reproșeze, vor începe să capete respect. Reacția lor se bazează și pe faptul că tu ești încă foarte tânără, iar ei nu au conștientizat încă pe deplin că deja te-ai maturizat și trebuie să-ți dea drumul. Când vei fi și tu, la rândul tău, părinte, vei constata că nu e deloc ușor să-ți vezi pruncul, pe care l-ai purtat în pântec, și pe care l-ai crescut de mititel, devenit om în toată firea și cu păreri diferite de ale tale. Toți părinții se confruntă cu această dificultate și este nevoie de timp și de dovada că poți fi pe picioarele tale ca ei să te trateze ca pe un om matur. Lecția de viață este și pentru ei – care trebuie să învețe să-și depășească prejudecățile și să-ți dea drumul – și pentru tine, pentru că trebuie să înveți să-ți urmezi scopurile neabătută, în pofida tuturor obstacolelor. Iar dacă între tine și acest băiat există o iubire adevărată, atunci cu cât vor fi mai înverșunați cei care vor să vă despartă, cu atât voi veți fi mai uniți.

Comentarii