Adela, specialista noastră în probleme de cuplu, îți stă la dispoziție.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citește în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Mă numesc Sorina, am 37 de ani. Sunt măritată de 12 ani cu Doru şi avem împreună un copil de 5 anişori. Doru e mai mult plecat decât acasă. Lucrează de vreo 7 ani pentru o firmă de construcţii, în Qatar, iar în ţară vine doar câteva săptămâni pe an. Aşa cum îţi poţi imagina, de creşterea copilului nu prea a avut cum să se ocupe. Îl iubeşte ca pe ochii din cap, are poze cu el în telefon şi trimite bani acasă, destul încât să nu-i lipsească nimic. Dar îţi dai seama că nu e suficient şi că nu îi poate fi tată doar pentru că îl întreţine. Pentru că îmi era destul de greu să-l cresc singură, m-a ajutat un văr al lui Doru, care ne este şi vecin (locuieşte la câteva blocuri de noi). Vine frecvent la noi, îl duce şi îl ia de la grădiniţă când eu nu pot, mai stă pe la noi până târziu să se joace, îl scoate în parc la sfârşit de săptămână. Cu alte cuvinte, se poartă exact ca un tată cu el şi s-au apropiat foarte mult, mai ales în ultimele luni.

Doru, deşi la început era liniştit să ştie că nu mă lupt singură să-l cresc, a început ulterior să fie afectat de faptul că fii-su s-a ataşat mai mult de unchi decât de el. Lovitura cea mai grea a venit pentru el ultima oară când s-a întors acasă. Copilul abia dacă l-a băgat în seamă, deşi Doru venise cu jucării şi era dispus să îşi petreacă tot timpul cu el. În schimb, a vrut să stea cu vărul lui taică-su. Întreba întruna de el şi chiar într-o zi, cu Doru de faţă, m-a întrebat „Dar tati când vine să mă ducă în parc?”. Fireşte, nu se referea la taică-su, ci la unchi-su.

Pe Doru l-a durut foarte mult treaba asta, chiar s-a certat cu văr-su şi i-a spus să nu mai vină pe la noi, ca să nu mai deruteze copilul. I-am spus că îmi va fi greu să mă ocup de copil fără niciun ajutor, când el e plecat, şi am discutat cu el dacă nu cumva ar fi mai bine să se întoarcă definitiv în ţară şi să îşi găsească un serviciu şi aici. N-a vrut să audă. A zis că nu poate să îşi găsească aici un serviciu atât de bine plătit ca să-i poată oferi lui fii-su tot ce are nevoie. Peste o săptămână pleacă înapoi, iar eu nu ştiu ce să fac.

Nu vrea nici să-l mint şi să-l las în continuare pe văru-său să se vadă cu copilul, dar nici să renunţ la ajutorul lui nu pot, pentru că mi-e greu să-l cresc de una singură. Părinţii lui Doru au murit amândoi, iar ai mei locuiesc în alt oraş, astfel că nu pot ajuta, să se ocupe şi ei de copil. Ce mai pot face ca să rezolv problema asta?

Adela răspunde:

Dragă Sorina,

În toți acești ani, de când Doru este plecat, nu v-ați pus niciodată problema să vă mutați și voi – tu și cu cel mic – în Qatar? Doru trebuie să înțeleagă că băiețelul nu are cum să priceapă că are un tată dacă nu îl vede. E firesc să se atașeze de unchiul său, care îi acordă timp – cea mai prețioasă resursă.

Spune-i lui Doru că deja a pierdut foarte mult teren în relația cu cel mic, pentru că amintirile din primii ani sunt cele care ne formează, cele care ne pun bazele caracterului pe care îl vom avea toată viața. Dacă chiar își iubește atât de mult fiul, atunci să-și dea seama că un copil nu prețuiește atât de mult partea materială, pentru el este incomparabil mai important să petreacă timp împreună cu părinții săi.

Dacă Doru vrea să fie doar ”marele absent care trimite bani” în viața copilului său, asta e. Oricum, deja copilul a proiectat imaginea tatălui asupra unchiului său. Dacă Doru nu-l mai lasă să fie cu unchiul, cel mic va suferi o traumă, care îl va face să aibă o reacție de respingere față de tată. Dacă Doru nu se poate desprinde de Qatar și nici nu vă poate lua și pe voi acolo, atunci măcar să se alăture relației dintre fiul vostru și unchi cu prietenie, cu generozitate, și treptat să câștige inima copilului fără să-l rupă de unchi.

Dacă îl forțează, va deveni pentru copil ”omul rău care mă îndepărtează de cel pe care îl iubesc”. Nu cred că trebuie să-i ceri permisiunea pentru ceea ce faci în lipsa lui. Din moment ce vine atât de rar, trebuie să-și asume că lumea n-o să se oprească în loc ca să-l aștepte pe el.

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu
GSP.RO

„Un copil neiubit! Plângea când bea și trăgea cocaină”. Amănuntele tulburătoare din spatele accidentului provocat de Mario Iorgulescu

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie
HOROSCOP

Horoscop 17 septembrie 2019. Zi cu belele! Situație încurcată la serviciu pentru această zodie