Un studiu efectuat la Yale Prevention Research Center din Statele Unite dezvăluie cât de importantă este alimentaţia fetelor, în copilărie şi adolescenţă, pentru a preveni riscul de cancer de sân la vârsta adultă. Aviz părinţilor!
Există câteva obiceiuri alimentare esenţiale în copilărie şi adolescenţă, care par să le protejeze împotriva cancerului mamar la maturitate.
Alimentele care previn cumplita boală
Grăsimi şi proteine vegetale
Grăsimile din alimentaţia tinerelor fete trebuie să provină din surse vegetale: nuci, seminţele, avocado, uleiurile vegetale, peşte de apă rece (somon, ton).
Şi proteinele trebuie să fie obţinute din legume, mai curând, decât din carne de porc, carne de pasăre, ouă sau din produse lactate. Concret, legumele nu mai trebuie privite doar ca ”simple garnituri” pe lângă o porţie de carne, ci trebuie să constituie, cât mai des, masa propriu-zisă.
Legume crucifere
Broccoli, varza, conopida, varza de Bruxelles trebuie să ocupe un loc fruntaş în farfurie. Cel mai bine este să fie consumate crude sau fierte foarte puţin, pentru a se păstra nutrienţii valoroi pe care îi conţin. Unul din aceştia este glucozinolatul, o substanţă care protejează celulele, împiedicând deteriorarea lor şi apariţia cancerului.
Fasole, linte, nuci, seminţe, legume fibroase, fructe şi cereale integrale, neprocesate. Fibrele dietetice pot ajuta la reducerea nivelului de estrogen, ceea ce va reduce riscul de a dezvolta cancer de sân, la vârsta adultă.
Alimentele care sporesc riscul de cancer
Consumate în exces, grăsimile şi proteinele de origine animală (carne de porc, brânzeturi, alte produse lactate), zahărul, cerealele puternic procesate (pâinea albă, covrigii, biscuiţii, produsele de patiserie, pastele) blochează organismul cu deşeuri greu de eliminate şi sporesc riscul de apariţie, pestea ani, a cancerului de sân.