De Livia Lixandru,

Puțini sunt cei care știu cât de importanți sunt atunci când ținem o dietă. Mai mult, aceștia sunt foarte populari în lumea fitness-ului și nutriției.

Nutriționiștii explică faptul că o mare problemă, atunci când ținem o dietă tradițională, este că număratul caloriilor nu ține cont și de ceea ce mâncăm, potrivit life.ro.

Ce sunt macronutrienții?

Macronutrienții ne ajută să creștem, să ne dezvoltăm, să ne vindecăm, ne dau energie și ne fac să ne simțim bine. Fiecare are rolul și funcția sa în organism.

Macronutrienții se referă la trei componente de bază ale dietei zilnice: carbohidrații, grăsimile, proteinele, dar și apa.

Macronutrientul cu cel mai mare procent din fiecare aliment va determina încadrarea acestuia în categoria proteine, carbohidrați sau grăsimi. De exemplu, avocado conține 80% grăsimi, 8% carbohidrați și 2% proteine, motiv pentru care va fi clasificat la grăsimi. Un alt exemplu ar fi mărul care conține 95% carbohidrați, 2% proteine și 3% grăsimi. Dacă nu știa, mărul este considerat un carbohidrat!

Lista macronutrienților

Carbohidrații

Carbohidrații reprezintă lanțuri de amidon și glucoză pe care organismul le descompune în glucoză. Surse sănătoase de carbohidrați sunt:

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu
Recomandări

Ungaria se plângea că România a amenințat-o cu arme nucleare în 1989! Adevărul despre bomba atomică a lui Ceaușescu

 • Cerealele integrale
 • Leguminoasele (cartofi, cartofi dulci, porumb, sfeclă)
 • Legumele (fasolea, lintea, mazărea, năutul)
 • Fructele (merele, portocalele, fructele de pădure, perele, bananele)

Grăsimile

Grăsimile sunt necesare pentru dezvoltarea creierului, creând hormoni și ajutând la absorbția vitaminelor solubile (A, D, E, K).

Surse bune de grăsimi

 • Avocado și uleiul de avocado
 • Măslinele și uleiul de măsline
 • Produsele lactate, nedegresate, organice, ce provin de la animale hrănite cu iarbă
 • Nucile (migdalele, nucile, caju)

Proteinele

Proteinele furnizează aminoacizi ce reprezintă cărămizi care ajută la construcția celulelor și structurii musculare. În total sunt 20 de tipuri de aminoacizi, nouă dintre ei fiind esențiali, ceea ce înseamnă că organismul se aprovizionează cu ei din mâncare. Proteinele ajută și la susținerea sistemului imunitar.

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”
Recomandări

Am fost acasă la femeia care are 20 de copii! „Am primit cel mai frumos dar de la Dumnezeu: 10 fete și 10 băieți”

Surse bune de proteine (de preferat organice):

 • Peștele și fructele de mare
 • Carnea de pasăre
 • Carnea de porc, de vițel, de miel
 • Ouăle
 • Lactatele
 • Tofu și produsele din soia

Apa

Apa nu conține calorii sau nutrienți, dar este considerată un macronutrient deoarece este necesară în cantități mari. De fapt, apa reprezintă elementul cel mai important din organismul nostru. Ajută la transportul nutrienților către celule și înlătură deșeurile, reglează temperatura corporală și asistă metabolismul, scrie sursa citată.

Sfatul specialistului

„Suplimentele nutritive sunt şi ele utile, pentru prevenirea sau tratarea unor carenţe care pot genera afecţiuni. Aceste suplimente au avantajul că reuşesc să concentreze o cantitate mai mare de nutrienţi într-o tabletă sau sirop, fiind mai uşor de administrat şi oferind avantajul unui control asupra dozelor.

Este de preferat să fie utilizate la recomandarea medicului, însă cele mai multe dintre ele se vând fără prescripţie medicală. În cazul autoadministrării, este bine să se respecte indicaţiile producătorului şi să nu se depăşească dozele înscrise pe ambalaj”, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Citeşte şi:

Cum arată micul dejun al medicilor de gardă de la „Nasta”: un crenvurst și unt! Firma de catering e abonată la contracte cu instituții publice conduse de PSD

Vaccinurile ar putea intra pe lista medicamentelor compensate pentru întreaga populație

Rovana Plumb a fost respinsă definitiv pentru funcția de comisar european de către Comisia JURI. Ce se întâmplă în continuare

Wanda Nara, soția lui Icardi, a scandalizat Parisul. Poze la limita decenței lângă Turnul Eiffel!
GSP.RO

Wanda Nara, soția lui Icardi, a scandalizat Parisul. Poze la limita decenței lângă Turnul Eiffel!

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism