Afinele crude au un conținut ridicat de vitamina C, E, K, fier, zinc, potasiu, mangan și micronutrienți esențiali și sunt considerate printre cele mai bogate fructe în antioxidanți.
Fructele sunt de culoarea negru-albastrui, au o formă sferică, sunt zemoase și au un gust plăcut, ușor dulce-acrișor, în timp ce frunzele sunt rotund-ovate, iar florile de culoare roz-pal cu petale unite în partea de sus sub forma unui clopoțel.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre afin
Afinul crește în regiuni alpine, la altitudini de până la 2000-2500 m, dar și pe stânci, pajiști montane, păduri de conifere și versanți umbriți ori umezi. Se poate înmulți prin însămânțare ori prin butași, crește în formă de tufă ce poate ajunge și până la 3 metri înălțime și rezistă la temperaturi moderate. Perioada optimă de plantare a afinului este toamna, octombrie sau noiembrie, iar în primii ani de la plantare se fac puține tăieri. Abia la 5 ani de la plantare tufa de afin este formată.
Fructele de afin se culeg atunci când sunt bine coapte, în lunile iulie-septembrie și se consumă fie proaspete, uscate și sub formă de ceai.
Frunzele de afin se culeg în perioada mai – septembrie și se adună atât înainte, cât și după perioada de înflorire și sunt recomandate pentru ceai din frunze de afin.
Ceai de afine – mod de preparare
Pentru 300 ml de apă fiartă ai nevoie de 30 de grame de afine deshidratate. Se pune apa clocotită peste afine și se lasă totul la infuzat pentru 6-8 minute. Ceaiul ce consumă cald, fără să fie îndulcit, dar se consumă și fructele hidratate din interiorul ceaiului, deoarece conțin o cantitate mare de antioxidanți.
Ceai de afine macerat la rece
Ceaiul se prepară dintr-o lingură de plantă adăugată în 250 ml de apă. Totul se menține la temperatura camerei pentru 6-8 ore, apoi se strecoară și se consumă înainte de mese.
Ceai din frunze de afin
Ceaiul din frunze se prepară prin infuzarea timp de 15-20 de minute a unei linguri de frunze de afin uscate și mărunțite într-o cană cu 250 ml de apă fierbinte.Se strecoară ceaiul și se pot consuma până la 3 căni pe zi, înainte de mesele principale.
Ceai de afine – proprietăți
- Antiseptice;
- Astringente;
- Antiinflamatoare;
- Antibiotice;
- Antioxidante;
- Antihelmintice;
- Hipoglicemiante.
Ceai de afine – beneficii
Protejează sănătatea inimii
Ceaiul de afine este un adjuvant pentru sistemul cardiovascular și poate acționa ca un vasodilatator natural. Consumul regulat ajută la reducerea tensiunii arteriale și prevenirea accidentelor vascular cerebrale. Datorită concentrației mare de proantocianine, ceaiul de afine poate reduce riscul apariției bolilor de inimă.
Adjuvant pentru digestie
Acidul galic din compoziția afinelor este un antioxidant natural ce poate reduce inflamația din organism, inclusiv de la nivelul stomacului. Ceaiul ajută la reechilibrarea nivelurilor bacteriene din intestin, îmbunătățește digestia, reduce disconfortul abdominal și poate ușura simptomele de constipație ori diaree.
Afinele protejează vederea
Vitamina A din compoziția ceaiului de afine ajută la protejarea, dar și îmbunătățirea vederii. Este băutura cu un conținut ridicat de antioxidanți și poate apăra împotriva degenerescenței maculare în retină.
Bun pentru rinichi
Ceaiul de afine conține acizi elagici și hipurici, care ajută la detoxifierea pereților vezicii urinare prin creșterea acidității urinei. Componente active ale ceaiului de afine pot reduce nivelul de oxalați din organism, care pot duce la pietre la rinichi.
Bun pentru diabetici
Ceaiul de afine este recunoscut și pentru scăderea nivelului zahărului din sânge deoarece optimizează funcțiile pancreasului, crește secreția de insulină și îmbunătățește rezistența insulinei în organism. Ceaiul poate fi consumat ca și măsură de prevenție împotriva diabetului.
Previne osteoporoza
Datorită conținutului de minerale, ceaiul de afine este asociat și cu creșterea densității osoase și cu un risc mai mic de apariție a osteoporozei. Băutura asigură un impuls în aportul de minerale și păstrează oasele mai puternice.
Ceaiul de afine este recomandat și pentru:
- Simptomele de cataractă;
- Imunitate scăzută;
- Hipertensiune arterială;
- Infecții ale rinichilor;
- Diabet;
- Boală Alzheimer;
- Anemie;
- Distrugerea viermilor intestinali;
- Scăderea în greutate;
- Insuficiență biliară;
- Ulcer gastric;
- Colon iritabil.
Ceaiul de afine pentru uz extern
- Recomandat pentru răni și arsuri;
- În tratamentul ridurilor (comprese cu ceai de afine);
- Pentru reducerea disconfortului de la nivelul pielii;
Orice cură cu ceai de afine trebuie consumată după recomandarea medicului specialist. În caz contrar, consumat în cantități moderate, ceaiul poate duce la blocarea tranzitului intestinal.
Din afine poti face o savuroasa afinata de casa!
Vezi şi dulceață de afine și alte fructe de pădure. Pline de vitamine!
Daniel9090 • 10.12.2023, 15:23
Ceaiul de afine este ușor de preparat și oferă numeroase benefici