Mergi direct la conținut »
Cercetare online privind cancerul ovarian. Femeie care își strânge abdomenul cu pumnii
Sănătate și Fitness Libertatea > Lifestyle > Sănătate și Fitness

Cercetare online privind cancerul ovarian, pentru româncele predispuse la această boală

De Petre Dobrescu, . Ultimul update Marți, 08 mai 2018, 14:02

Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian lansează o cercetare online privind cancerul ovarian, până la finalul acestui an, pentru româncele predispuse la această boală.

Ad placeholder

Este vorba despre un proiect online de cercetare a problemelor cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian, care se va finaliza la finalul acestui an cu recomandări specifice de acţiune pentru fiecare ţară, cu scopul de a remedia problemele semnalate. Iată câteva semne ale cancerului ovarian pe care orice femeie trebuie să le știe.

8 mai este Ziua Internațională de Luptă Împotriva Cancerului Ovarian. Cum poate fi depistată această boală!

Citește povestea femeii care a învins cancerul ovarian: Eu abia respiram de dureri și ei îmi spuneau că sunt însărcinată.

În schimb, la doar 16 ani, o tânără din SUA a devenit cea mai tânără persoană diagnosticată cu cancerul ovarian, în stadiul IV.

Anul trecut, în luna august, au fost oferite despăgubiri uriașe în cazul unei femei care a făcut cancer ovarian din cauza pudrei de talc.

Medicul oncolog Dragoş Median a precizat că cercetarea de acum este una mai degrabă sociologică.

„Cercetarea, mai degrabă, nu este una medicală, încearcă să evalueze care sunt posibilităţile de diagnostic la nivelul mai multor ţări, care sunt posibilităţile de chirurgie, de tratament chirurgical, chimioterapic, sunt şi alte medicamente, inhibitori, hormonoterapicele. Încearcă să analizeze şi cum sunt pregătiţi doctorii care tratează aşa ceva, dacă sunt centre specializate. Este mai degrabă o cercetare sociologică. În felul acesta, practic poţi să vezi ce se poate îmbunătăţi”, a afirmat doctorul.

Potrivit medicului, nu există metode eficiente de screening pentru acest tip de cancer, cele mai multe cazuri fiind descoperite în faze avansate.

„O chirurgie de bună calitate poate să îmbunătăţească semnificativ prognosticul unei paciente care suferă de această boală şi ulterior tratamentele oncologice care pot să ducă nu numai la diminuarea riscului de recidivă, dar şi la supravieţuiri din ce în ce mai mari. Din păcate, nu există la nivelul ţării decât foarte puţine centre specializate de chirurgie oncologică ginecologică. (…) Din păcate, nu există semne specifice ale acestei boli. Simtomatologia este mai degrabă digestivă decât ginecologică. (…) 10% din cancerele de ovar sunt diagnosticate în stadiul I”, a spus doctorul oncolog, citat de Agerpres.

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, a amintit că anual în România sunt diagnosticate 1.850 de femei cu cancer ovarian, iar 1.050 pierd lupta cu boala în fiecare an, majoritatea cazurilor depistate în stadii tardive, când opţiunile de tratament sunt reduse. De altfel, aproape 50% dintre cazurile de cancer pot fi prevenite. Oamenii se debarasează, însă, greu de obiceiurile rele. Nu uitați, aceste informații despre cancerul ovarian vă pot salva viața!

Ad placeholder
Legist INML București: “Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată altfel decât tot ce am văzut”
Recomandări
Legist INML București: “Am participat la peste 15.000 de autopsii, însă cei decedați din cauza COVID arată altfel decât tot ce am văzut”
 

”În acest an, organizaţia a lansat primul studiu global care îşi propune să analizeze problemele cheie cu care se confruntă femeile cu cancer ovarian. Cercetarea se va finaliza la sfârşitul anului cu recomandări specifice pentru fiecare ţară care s-a înscris în această coaliţie. Mă bucur să vă anunţ că România, prin FABC, a contribuit la această cercetare care a avut în vedere atât perspectiva specialiştilor, cât şi pe cea a pacientelor din cele 50 de ţări membre. Aşteptăm cu mare nerăbdare rezultatele acestei analize globale, pentru a putea vedea care sunt diferenţele în ceea ce priveşte accesul la metodele de prevenţie, la investigaţie şi tratament pentru femeile care suferă de această boală”, a spus Irimia.

FABC face parte din Coaliţia Internaţională de Luptă împotriva Cancerului Ovarian.

Factorii de risc cel mai frecvent asociaţi cancerului ovarian sunt: istoricul familial – între 10 şi 20% dintre femeile care au rude de grad I diagnosticate cu o formă de cancer mamar sau ovarian sunt predispuse să se confrunte cu cancerul ovarian; vârsta avansată – cel mai frecvent, cancerul ovarian apare la femeile cu vârsta de peste 50 de ani şi care au intrat la menopauză; probleme ale ciclului menstrual – femeile care nu nasc, care au o menstruaţie ce debutează la o vârstă mică (sub 12 ani) sau cele la care menopauza se instalează tardiv se pot confrunta cu cancerul ovarian; administrarea terapiilor hormonale.

Ad placeholder

Mai multe detalii despre campanie pot fi găsite pe site-ul www.invingemcancerul.ro.CITEȘTE ȘI… Bătrânii vor fi îngrijiți la domiciliu de asistenți sociali. Beneficiari vor fi peste 300.000 de vârstnici dependenți 

Ad placeholder
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
PARTENERI - GSP.RO
„Cu violatorii și cu pedofilii nu e de glumit”. Giovanni Becali, poveste incredibilă din pușcărie
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
PARTENERI - PLAYTECH.RO
S-a aflat TOT! De ce a fost ucis Emi Pian. Nu din cauza unei datorii la barbut. Ce s-a întâmplat în Ploiești
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
HOROSCOP
Horoscop 13 august 2020. Capricornii aplică o lovitură gravă unei relații cu cineva din interiorul familiei
RECOMANDĂRI
Parteneri
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close