Cuprins:
Vinul de la marinarea cărnii de miel poate fi înlocuit și cu bere, zeamă de lămâie sau iaurt ori lapte bătut. Pentru un plus de gust, pe lângă rozmarin și cimbru, folosește și câteva frunzulițe proaspete de mentă, mai ales dacă alegi marinarea cu iaurt sau lapte bătut.
Prepararea marinatei
Pentru un kilogram de carne de miel se folosesc 1,5 litri de apă, 3 linguri de sare, 5 linguri de zahăr, 250 ml vin, 100 ml ulei de măsline, două linguri de muștar, 5 căței de usturoi, două foi de dafin, coaja rasă de la o lămâie, două crenguțe de rozmarin, 3 fire de cimbru proaspăt, 10 boabe de piper. Cantitățile se dublează la fiecare kilogram în plus de carne.
Punerea cărnii în marinată
Carnea de miel gata spălată și curățată pentru friptură se așază de preferat într-un vas întins și se toarnă amestecul de marinată peste ea. Se acoperă vasul cu un capac etanș, dacă are așa ceva, sau se pune deasupra vasului o folie de plastic ori de aluminiu, astfel încât să fie total acoperit.
Timpul pentru marinare
Se dă vasul cu carnea pusă la marinat la frigider și se lasă până a doua zi, dacă timpul îți permite. De preferat, pentru carnea de miel timpul de marinare trebuie să fie de aproximativ 12 ore. Însă, dacă te grăbești, lasă carnea doar două-trei ore la marinat. Totodată, dacă mielul sau iedul este deja fraged, nu trebuie marinat prea mult timp.
Prepararea cărnii
După ce a fost ținută la marinat, carnea de miel se scoate de la rece și se lasă jumătate de oră afară să ajungă la temperatura camerei, înainte de a fi preparată.
Carnea se gătește întâi la o temperatură înaltă (190-200° C), după care se lasă la o temperatură mai joasă, de 170° C.
Baiţ pentru miel cu iaurt
Ingrediente
- 5 căţei de usturoi, curăţaţi şi feliaţi subţire
- 4 pahare de 125 g Iaurt Cremos
- 1 legătură de mentă proaspătă (frunzele) tocată
- 2 lingurițe chimion pulbere
- 1/2 linguriță de sos picant (sau boia iute)
- Sare, piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare
Se crestează din loc în loc toată suprafața pulpei de miel și se introduc feliile de usturoi.
Iaurtul, menta, chimionul și sosul iute / boiaua se mixează în robotul de bucătărie până când amestecul este omogen.
Se așează pulpa de miel dezosată într-o tavă, se freacă uniform cu amestecul de iaurt și menta și se pune la marinat minimum 8 ore (optim peste noapte) la frigider.
A doua zi, se preîncălzește grilul, se scoate mielul din marinată, se asezonează cu sare și piper proaspăt măcinat și se înțeapă pulpa de miel cu 2 țepuse pt frigărui, dispuse în diagonală, pentru ca toată bucata de carne să stea plată pe grătar și să fie ușor de intors.
Se pune pulpa de miel pe gratar, pe partea dinspre piele – se lasa să se frigă până când devine rumenă.
Se întoarce pulpa, se pune grătarul pe flacară medie până este gata.
Vezi şi alte idei de marinată pentru miel!