Ce trebuie să știm despre Bangladesh

Bangladesh (n.n. – în limba bengaleză বাংলাদেশ), a cărei denumire oficială este Republica Populară Bangladesh, este o țară situată în Asia de Sud, în câmpiile fertile ale deltei râului Gange (Padma). Aceasta se învecinează în partea de sud cu Golful Bengal, iar în vest, nord și est cu diferite state din India. De asemenea, în regiunea de sud-est, Bangladesh are o graniță scurtă cu statul Birmania (Myanmar). Datorită unificării cu statul indian Bengalul de Vest a fost creată o regiune denumită Bengal, de unde și numele țării, care înseamnă „statul Bengal” în bengaleză, una dintre primele zece limbi din lume după numărul de vorbitori nativi.

Această țară se întinde pe o suprafață totală de 143.998 km², ceea ce înseamnă că puțin mai mică decât România (238.391 km²) și puțin mai mare comparativ cu Grecia (131.957 km²) sau cu Bulgaria (110.879 km²). Bangladesh este una dintre cele mai dens populate țări din lume, numărând aproximativ 165 de milioane de locuitori. Cei mai mulți dintre aceștia, adică aproape 90%, sunt adepți ai islamului. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Dhaka, în timp ce limba oficială este Bangla sau bengaleza.

Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Recomandări
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti

Granițele regiunii care au format Bangladesh-ul de astăzi au fost stabilite în anul 1947 în contextul divizării Indiei. Astfel, teritoriul a devenit partea de est a noului dominion Pakistan, care avea să fie un stat independent. Unificarea cu Pakistan s-a făcut în baza faptului că ambele state erau teritorii predominant musulmane ale fostei colonii britanice pentru o lungă perioadă de timp, iar Bangladesh-ul a reușit să-și câștige independența față de Pakistan abia în 1971 la capătul unui război lung și sângeros. După independență, Bangladesh a devenit republică parlamentară, iar populația a început să-și construiască o nouă identitate națională. În acest moment, Bangladesh este o țară cu o varietate de grupuri etnice și religioase, dar și cu o cultură bogată.

Cum sunt denumiți locuitorii din Bangladesh

Locuitorii din Bangladesh sunt numiți bengalezi, o denumire care se referă la cetățenii țării, dar și la locuitorii care trăiesc în diaspora. Această denumire provine din cuvântul bengal, care reprezintă denumirea istorică a regiunii din care face parte Bangladesh, precum și o parte din țara vecină, India. Termenul de bengal este derivat din cuvântul sanscrit bangalah sau bangla, care se referă la regiunea de est a Indiei, precum și la bengaleză, care este limba oficială în Bangladesh. Această denumire nu se referă doar la locuitorii din Bangladesh, ci la întreaga populație aflată în regiunile de pe malurile cursului inferior al râului Gange și al Brahmaputrei.

Crima din Crângași. Momentul în care bărbatul de 46 de ani este omorât în bătaie, surprins de o cameră. De la ce a pornit conflictul | VIDEO
Recomandări
Crima din Crângași. Momentul în care bărbatul de 46 de ani este omorât în bătaie, surprins de o cameră. De la ce a pornit conflictul | VIDEO

Poporul bengalez este cel mai mare grup etnic din Bangladesh, reprezentând aproximativ 98% din totalul populației țării. În ciuda faptului că este omogenă din punct de vedere etnic, există totuși unele diferențe regionale, culturale și lingvistice la nivelul populației. Concret, majoritatea locuitorilor din Bangladesh vorbesc, cum spuneam, limba bengaleză (n.n. – bengaleaza este cunoscută și sub numele de bangla). În plus, în Bangladesh sunt vorbite și alte limbi, precum chakma, santali și rakhine.

De-a lungul istoriei, Bangladesh a fost locuit de diferite grupuri etnice, inclusiv de triburi indo-ariene, mongole, dravidice și tibetane. Acest amestec de culturi și de popoare a avut un impact semnificativ asupra istoriei și culturii acestei țări și a condus la apariția unor tradiții și obiceiuri unice.

În pofida faptului că populația bengaleză este majoritar musulmană există și alte religii practicate în țară, cum ar fi hinduismul, budismul și creștinismul. Bengalezii sunt cunoscuți pentru toleranța lor religioasă și pentru capacitatea de a trăi în armonie cu celelalte comunități religioase.

Citește și: Top 10 cele mai sărace țări din lume

Ce tradiții au bengalezii

Bengalezii sunt recunoscuți și pentru tradițiile și obiceiurile lor unice
Bengalezii sunt recunoscuți și pentru tradițiile și obiceiurile lor unice
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul

Bengalezii sunt recunoscuți și pentru tradițiile și obiceiurile lor unice, care variază în funcție de regiunea în care aceștia locuiesc. În același timp, mâncarea este un alt aspect important al culturii bengaleze, în timp ce bucătăria locală este recunoscută pentru utilizarea condimentelor și a legumelor proaspete. Mâncărea tradițională din Bangladesh este Hilsha Fish Curry (Hilsha este o specie de pește înrudită cu heringul). Alte feluri de mâncare comune includ orez, curry, linte și pește. Această țară este renumită și pentru deserturile sale delicioase, unde veți găsi o gamă largă de prăjituri de orez, dulciuri și budinci de orez. Alternativ, celelalte deserturi sunt făcute din ingrediente, inclusiv lapte de vacă.

Muzica și dansul sunt, de asemenea, elemente importante ale culturii bengaleze. Muzica tradițională bengaleză include instrumente precum tabla, sitar și sarod. Dansurile tradiționale bengaleze includ Kathak, Bharatanatyam și Odissi.

În ceea ce privește îmbrăcămintea, bărbații din Bangladesh poartă de obicei pantaloni largi și o cămașă lungă, care se numește panjabi. Femeile poartă așa-numita salwar kameez, o rochie tradițională combinată cu pantaloni largi care este purtată de femei, iar în unele regiuni, de bărbați, în Asia de Sud și Asia Centrală. În zonele rurale, oamenii poartă uneori îmbrăcăminte tradițională, cum ar fi saree, un sarong lung din bumbac (n.n. – fustă lungă și strâmtă).

Bangladesh-ul este o țară în curs de dezvoltare, cu o economie bazată în principal pe agricultură, cu culturi de orez, ceai, bumbac și fructe. În plus, industria textilă bengaleză este un alt sector important al economiei locale, care produce haine pentru export.

25 de curiozități despre Bangladesh

  1. Bangladesh este cea mai populată țară din lume, cu o densitate de 1154 de locuitori/km².
  2. Cea mai mare parte a țării se află la câțiva metri deasupra nivelului mării, ceea ce i-a determinat pe cercetători să spună că 10% din teritoriul său va fi inundat dacă nivelul mării va crește cu cel puțin un metru.
  3. Moneda din Bangladesh este Taka, un termen sanscrit care provine de la tanka și care era folosit în antichitate pentru a desemna monedele de argint din acea vreme.
  4. Cox’s Bazar, situată lângă orașul cu același nume din sud-estul Bangladesh-ului, la granița cu Birmania, este cea mai lungă plajă din lume având o lungime de 120 de kilometri.
  5. Imnul statului Bangladesh a fost compus de celebrul poet indian Rabindranath Tagore, scrie site-ul TheFactFile.org.
  6. În orașul Barisal se poate observa un fenomen neobișnuit. Din motive inexplicabile, aici se aud sunete care amintesc de loviturile de artilerie, acest fenomen fiind supranumit „tunurile lui Barisal”.
  7. Milionarul local Ahsanullah Moni a construit la periferia capitalei Dhaka o replică în mărime naturală a celebrului Taj Mahal.
  8. În 1986, Bangladesh-ul a fost lovit de cea mai puternică grindină, care avea mărimea unei mingi de bowling și cântărea aproximativ 1 kg.
  9. Principalul detaliu care face diferența între anotimpurile din Bangladesh este cantitatea de ploaie, iar acest lucru se datorează faptului că temperatura în această țară este aproape constantă.
  10. Rețeaua totală de drumuri și autostrăzi din Bangladesh este de peste 20.000 de kilometri. Există trei aeroporturi internaționale și mai multe aeroporturi interne. Bangladesh Railway este un operator de rețea feroviară deținută de stat.
  11. În 2015, Bangladesh a fost a 26-a cea mai bună destinație globală de outsourcing IT. Bangladesh are o agenție spațială dezvoltată cu ajutorul Statelor Unite.
  12. În Bangladesh există mai multe monumente și artefacte antice cu o vechime de peste 4000 de ani.
  13. Mahasthangarh este cel mai vechi oraș din Bangladesh. Sit-ul arheologic are o istorie care datează din jurul anului 300 î.Hr.
  14. Templul Somapuri Vihara, construit în secolul al VIII-lea, este unul dintre cele mai mari sit-uri arheologice din Asia de Sud, acesta fiind întins pe o suprafață de 11 hectare.
  15. Bangladesh este o țară renumită producătoare de ceai și este cotată printre primii 10 cei mai mari producători de ceai la nivel global. Industria ceaiului din țară poate fi urmărită până la dominația britanică.
  16. Bengalezii sunt recunoscuți pentru ospitalitatea de care dau dovadă față de orice cetățean străin pe care îl invită în casele lor. Oaspeții trebuie să guste din toate preparatele culinare, refuzul fiind considerat o lipsă de respect față de gazde.
  17. Floarea națională a Bangladesh-ului este crinul, iar animalul este tigrul de Bengal.
  18. Strângerea de mână este permisă în Bangladesh doar între prieteni și rude și doar între bărbați. În alte situații, acestea sunt considerate lipsă de educație.
  19. În timp ce mănâncă localnicii își bagă picioarele sub ei deoarece nu vor să-și arăte picioarele. În Bangladesh, acest gest este considerat lipsă de respect pentru ceilalți meseni.
  20. Legislația din Bangladesh spune că doar soții le pot oferi femeilor bijuterii, ceasuri și haine.
  21. Aproximativ 96% din veniturile țării de la export provin din industria de îmbrăcăminte și din industria textilă.
  22. Bangladesh are o populație tânără. Persoanele sub 14 ani constituie 27% din populație. Cei de 65 de ani sau mai mult reprezintă 5% din populație.
  23. Peste 50 de milioane de bengalezi trăiesc sub pragul sărăciei, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din populația totală a țării.
  24. Sundarbans este cea mai mare pădure de mangrove din lume și este protejată ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Aceasta acoperă o suprafață de 139.500 de hectare și găzduiește un număr mare de specii diferite.
  25. Bangladesh ocupă locul al cincilea la numărul de locuri de muncă ecologice din lume. Panourile solare alimentează o parte considerabilă a rețelei naționale.

Citește și:  Top 10 cele mai periculoase țări din lume

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (55)

Mimip67   •   12.05.2024, 14:18

Un articol foarte interesant.

Mimip67   •   02.05.2024, 23:23

Un articol foarte interesant .

Manuela18   •   22.04.2024, 23:57

Un articol foarte interesant !

Vezi toate comentariile (55)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta
FANATIK.RO
Soluția ieftină cu care e bine să stropești legumele plantate și pomii fructiferi. Cel mai bun îngrășământ natural pentru grădină conține 2 ingrediente pe care le ai în bucătăria ta
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Ovidiu Oanță pleacă de la PRO TV după 26 de ani. Știrea-bombă e că l-a luat Antena 1: "Imposibilul e posibil"
Libertateapentrufemei.ro
Ovidiu Oanță pleacă de la PRO TV după 26 de ani. Știrea-bombă e că l-a luat Antena 1: "Imposibilul e posibil"
Scandal în direct la miezul nopții. Ieșire la adresa lui Ilie Dumitrescu: „Cu mine vorbești cu «domnul Rotaru», Iliuță!”
GSP.RO
Scandal în direct la miezul nopții. Ieșire la adresa lui Ilie Dumitrescu: „Cu mine vorbești cu «domnul Rotaru», Iliuță!”
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți români vor ajunge mai repede la destinație
FANATIK.RO
Se construiește o nouă autostradă în România. Va face legătura cu un important aeroport, mulți români vor ajunge mai repede la destinație
Bărbatul omorât în bătaie în Crângași a avut o altercație cu tinerii care l-au ucis. L-au prins după ce a căzut pe șosea
Știrileprotv.ro
Bărbatul omorât în bătaie în Crângași a avut o altercație cu tinerii care l-au ucis. L-au prins după ce a căzut pe șosea
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Observatornews.ro
Au auzit strigăte disperate de sub pământ, iar când s-au apucat de săpat au dat peste un om în viaţă. Bărbatul din Moldova fusese îngropat de viu de patru zile
Horoscop 15 mai 2024. Taurii trebuie să se oprească, indiferent ce mare câștig îi așteaptă sau cine știe ce beneficiu sunt pe cale să obțină
HOROSCOP
Horoscop 15 mai 2024. Taurii trebuie să se oprească, indiferent ce mare câștig îi așteaptă sau cine știe ce beneficiu sunt pe cale să obțină

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI