Ceea ce nu se știe, însă, este faptul că peisajele sale, modelate de ghețarii din ultima epocă glaciară, micile așezări rurale fermecătoare și litoralul superb al Mării Baltice fac din această țară o destinație care merită să fie vizitată în orice anotimp al anului. În același timp, Lituania este un tărâm cu oameni frumoși și veseli, care se bucură de fiecare zi din viață, în ciuda faptului că țara lor nu se poate considera nici pe departe o țară bogată, dovadă că veniturile lor sunt destul de mici comparativ cu alte state europene. Însă, asta nu reprezintă o problemă pentru ei și, în plus, s-au obișnuit cu stilul lor de viață, fiind în permanență în stare să ofere tot ceea ce au ei mai bun chiar și din puținul pe care îl au.

Curiozități despre Lituania - Imagine aeriană a centrului istoric al oraşului Vilnius, deasupra căruia plutesc baloane cu aer cald.
Capitala și cel mai mare oraș al Lituaniei este Vilnius

Dacă am reușit să-ți stârnim interesul pentru această parte de lume și ești tentat să călătorești în Lituania în viitorul apropiat, atunci ai nimerit în locul potrivit pentru că în articolul astăzi îți vom oferi cele mai interesante și mai inedite informații despre acest mic stat baltic.

Încă un bloc evacuat la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi. A fost emis și un mesaj Ro-Alert. Noi imagini cu craterul
Recomandări
Încă un bloc evacuat la Slănic Prahova, în zona afectată de surparea unei străzi. A fost emis și un mesaj Ro-Alert. Noi imagini cu craterul

Ce limbi se vorbesc în Lituania

Lituania (n.n. – în lituaniană Lietuva), denumită oficial Republica Lituania (n.n. – în lituaniană Lietuvos Respublika), este o țară est-europeană situată în partea de Nord a Europei. Este cel mai mare și cel mai populat dintre cele trei state baltice, celelalte fiind Letonia și Estonia. Este situată pe malul sud-estic al Mării Baltice, având frontieră maritimă cu Suedia și cu Danemarca, potrivit NationsOnline.org. Pe uscat, această țară se învecinează la nord cu Letonia, la est și la sud cu Belarus, la sud cu Polonia și la sud-vest cu Regiunea Kaliningrad (n.n. – exclavă a Rusiei).

Teritoriul Lituaniei se întinde pe o suprafață de 65.300 km², fiind a 24-a națiune în Europa și a 124-a în lume. În fapt, este la fel de mare ca Sri Lanka și Letonia, de aproape două ori mai mare comparativ cu Belgia și puțin mai mică de jumătate din întinderea Greciei.

Curiozități despre Lituania - Imagine cu un cuib in care se află trei berze.
În Lituania trăiesc în jur de 13.000 de perechi de berze

Limba oficială care este vorbită în Lituania este lituaniana, o limbă baltică strâns legată de letonă şi una dintre cele mai vechi limbi din lume. De altfel, aceste limbi sunt singurele limbi din ramura baltică a familiei de limbi indo-europene care se mai vorbesc azi.

„Asta înseamnă un al treilea război mondial.” Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina
Recomandări
„Asta înseamnă un al treilea război mondial.” Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

De asemenea, în orașele mai mari mai sunt vorbite rusa, poloneza, belarusa și ucraineana. Limba idiș este vorbită de mica comunitate evreiască rămasă în Lituania. Religia principală este romano-catolică (peste trei sferturi), Lituania fiind ultima țară din Europa care s-a convertit la creștinism. Înainte de creștinism, religia țării era „Romuva”.

Prima ex-republică sovietică devenită independentă

Populația Lituaniei numără în prezent circa 2,71 milioane de locuitori, fiind la acest capitol pe locul 31 în Europa și pe locul 142 la nivel global. Capitala și cel mai mare oraș al țării este Vilnius, unde trăiesc în jur de 542.000 de oameni. Etnicii lituanieni reprezintă 83% din totalul populației, Lituania având, de altfel, cea mai omogenă populație dintre cele trei state baltice.

Curiozități despre Lituania - Imagine cu Râul Neris care traversează capitala Vilnius.
Râul Neris traversează oraşul Vilnius

În Evul Mediu, până la sfârșitul secolului al XIV-lea, Lituania era cea mai mare țară din Europa, iar capitala era și atunci tot la Vilnius. Mai întâi a fost Marele Ducat al Lituaniei, iar mai târziu, în cadrul unei alianțe cu Polonia, s-a numit Comunitatea Polono-Lituaniană, care a fost desființată de țările vecine. Ulterior, țara s-a aflat sub ocupație rusă și germană, iar între cele două războaie mondiale a fost stat independent. Lituania a fost anexată la fosta URSS în 1940.

Primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței din Călărași care a murit după ce a mâncat pește congelat
Recomandări
Primele rezultate ale analizelor în cazul fetiței din Călărași care a murit după ce a mâncat pește congelat

Cinci decenii mai târziu, la 11 martie 1990, avea să devină prima dintre ex-republicile sovietice care și-a declarat independența. Cu toate acestea, proclamația nu a fost general recunoscută decât în ​​septembrie 1991. Ultimele trupe ruse s-au retras din Lituania în 1993.

30 de curiozități despre Lituania

  1. Lituania a aderat la Națiunile Unite la 17 septembrie 1991, iar la 1 mai 2004 a aderat la Uniunea Europeană.
  2. Lituania este împărțită în 10 județe, 60 de municipalități și 500 de zone administrative.
  3. La 4 februarie 1991, Islanda a devenit prima țară care a recunoscut independența Lituaniei.
  4. Dealul Juozapines (294 metri) este cel mai înalt punct de pe teritoriul Lituaniei, în timp ce cel mai mare și mai lung râu din țară este Nemunas.
  5. Lituania a avut un singur rege în perioada regalității în persoana lui Mindaugas.
  6. Prima editură din Lituania a fost fondată la Vilnius, în 1522, iar prima carte lituaniană a fost publicată în 1547, aflăm de pe site-ul Airv.lt.
  7. Mama Papei Ioan Paul al II-lea era de origine lituaniană.
  8. Numele Lituania și-a găsit prima mențiune în Analele din Quedlinburg, care datează din anul 1009. Cu toate acestea, actualul teritoriu a fost locuit pentru prima dată în jurul anilor 12000-14000 î.Hr.
  9. În Lituania există 106 orașe, însă nici unul dintre acestea nu atinge măcar pragul de 600.000 de locuitori. Cel mai populat este Vilnius (cca. 542.400 de locuitori), urmat de Kaunas (cca. 374.600), Klaipeda (cca. 192.300), Siauliai (cca. 130.600) și Panevezy (cca. 117.400).
  10. La Începutul al XVII-lea, teritoriul Lituaniei avea o suprafață de circa 990.000 km², însă de atunci a scăzut de peste 15 ori.
  11. Turnul de observație din Parcul Regional Labanoras este cel mai înalt din Lituania, având 36 de metri. Acesta oferă priveliști superbe asupra lacurilor Baltieji și Juodieji și asupra numeroaselor insule și peninsule care există pe acestea.
  12. Cu o coastă de invidiat și aproximativ 3.000 de lacuri, nu este surprinzător faptul că lituanienii sunt mari în sporturile nautice, în special în wakeboarding.
  13. În Lituania există mai multe zile libere legale decât oriunde altundeva în Europa.
  14. Baschetul este cel mai popular sport în Lituania. Mai mulți baschetbaliști lituanieni au ajuns să joace în campionatul profesionist nord-american NBA, însă cel mai valoros dintre aceștia a fost Arvydas Sabonis.
  15. Unul dintre cele mai cunoscute și populare feluri de mâncare lituaniene se numește Cepelinai sau Didžkukuliai. Acesta constă în găluște făcute din cartofi rași și orez și umplute cu carne tocată, brânză uscată sau ciuperci. Acest preparat a fost denumit astfel datorită formei ovale, care seamănă cu o navă Zeppelin.
  16. Una dintre atracțiile turistice din Lituania este un stejar, care este cel mai bătrân copac din Europa. Situat în satul Stelmuze, stejarul a fost inclus încă din anul 1960 pe lista monumentelor naturii protejate din această țară. Se spune că ar avea o vechime cuprinsă între un mileniu și jumătate și două mii de ani și datează de pe vremea Cruciadelor.
  17. Ouăle de Paște nu sunt aduse de iepurașii drăguți și pufoși, ci de bunica de Paște („Velykų Bobute”). Iepurașii doar o ajută pe bunicuță să decoreze ouăle și să-și încarce căruciorul tras de un mic ponei.
  18. În fiecare an, râul Vilnia, un afluent al râului Neris, este colorat în verde smarald strălucitor cu ocazia St. Patrickʼs Day.
  19. Miesto Sienos gatvе – strada zidului orașului, este o alee minusculă aflată în interiorul unei clădiri rezidențiale și ascunde o bucată de zid medieval. Chiar și atunci când clădirea este închisă, vizitatorii pot arunca o privire prin porți.
  20. Lituanienii sărbătoresc două zile ale independenței. Prima dintre acestea se sărbătorește pe 16 februarie, ziua când Lituania și-a câștigat independența față de Imperiul Rus și Germania, iar cea de-a doua pe 11 martie, ziua în care și-a proclamat independența față de URSS.
  21. În Lituania trăiesc în jur de 13.000 de perechi de berze. De aceea, barza este considerat un adevărat simbol al țării. De la mijlocul secolului trecut, guvernul lituanian a făcut tot posibilul pentru a crește numărul acestor păsări.
  22. În Lituania sunt mai multe baloane cu aer cald pe cap de locuitor decât în oricare altă țară din lume.
  23. „Lietuvos Kvapas” (n.n. – aroma Lituaniei) este parfumul național al acestei țări. Mirosul este un amestec amețitor de bergamotă, flori sălbatice, ghimbir, zmeură și grapefruit, cu note de bază de chihlimbar, cedru, lemn de santal, paciuli și, în mod intrigant, „mușchi de copac și fum de copac”.
  24. La 1 aprilie 1997, un cartier din Vilnius s-a autoproclamat Republica independentă Užupis. Aceasta are propria zi naţională, 1 Aprilie, şi propria constituţie, alcătuită din 41 de articole şi tradusă în 12 limbi, printre care şi română. Mai mult decât atât, Užupis are şi propria armată, care este alcătuită din 12 persoane. În fiecare zi de 1 aprilie trebuie să treci printr-un punct de control la „graniță”, unde primești chiar și o „viză” și poți plăti doar cu moneda proprie a republicii, care îți este înmânată la graniță.
  25. În secolul al XIX-lea, orașul lituanian Klaipeda a fost capitala Prusiei.
  26. Timp de un an, celebrul compozitor Richard Wagner a lucrat în Lituania ca dirijor.
  27. În Lituania se află singurul tunel de cale ferată din întreaga regiune baltică și unul dintre cele două de acest gen din țară. Tunelul are o lungime de 1.285 de metri și leagă orașele Vilnius și Kaunas.
  28. Se spune că nu ai voie să fluieri când te afli într-o încăpere deoarece aduce ghinion.
  29. Persoanele care doresc să se căsătorească trebuie să se ferească să stea în dreptul colțului mesei, superstiție care există și în România.
  30. Pâinea neagră combinată cu sare reprezintă un simbol al norocului, de aceea mirii și nuntașii sunt întâmpinați astfel la nunți.

Vezi şi curiozități despre Belgia!

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (15)

Irinel   •   31.08.2023, 09:18

Imi place,nu stiam multe.Multumesc!

N3gry90   •   30.08.2023, 20:55

Rubrica despre curiozități este tare mișto!

N3gry90   •   30.08.2023, 20:54

Ne îmbunătățim cultura generală.

Vezi toate comentariile (15)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
FANATIK.RO
Șase zodii sunt favorizate de astre de pe 15 mai până la finalul anului. Noroc, bogății, relații noi și multe oportunități pentru acești nativi
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Viva.ro
S-a aflat! Ce relație este, de fapt, între Cătălin Botezatu și Laura Giurcanu: ”Chiar dacă nu se întâmplă atât de des pe cât ne-am dori...”
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
Libertateapentrufemei.ro
Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție de infarct la Premiile Gopo. Mayra a atras toate privirile cu ținuta. Cine a însoțit-o pe covorul roșu
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
GSP.RO
În Würzburg există un magazin românesc cu produse tradiționale din țară » Cât poate să coste un kilogram de carne de miel pentru Paști
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
FANATIK.RO
Este păcat dacă speli la mașină în Vinerea Mare? Adevărul, explicat de Părintele Vasile Ioana
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Știrileprotv.ro
O fată de 19 ani a mers la spital pentru că avea dureri mari de cap, însă medicii au făcut o descoperire șocantă
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Unica.ro
Cum arată apartamentul în care Raluca Bădulescu stă cu chirie. Are pat rotund și covoare din piele de ponei! 'Plătesc 1.300 de euro pe lună!' FOTO
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Orangesport.ro
Calhanoglu a surprins şi a sunat în România după ce a viralizat melodia românească. Discuţia, "încinsă" cu o glumă: "Da, am vorbit"
Notă de plată uriaşă pentru o noapte de distracţie la mare. Este cât avansul la un apartament în Bucureşti. Mamaia s-a transformat peste noapte într-un uriaş parc auto de lux
Observatornews.ro
Notă de plată uriaşă pentru o noapte de distracţie la mare. Este cât avansul la un apartament în Bucureşti. Mamaia s-a transformat peste noapte într-un uriaş parc auto de lux
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă
HOROSCOP
Horoscop 3 mai 2024. Gemenii s-ar putea să observe o neconcordanță între ceea ce le oferă realitatea și ce-și doresc ei în această perioadă

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI