Chec Stollen
Ingrediente: 1 kg făină, 500 ml lapte, 10 g drojdie proaspătă, 200 g zahăr, 100 g fulgi de migdale, 400 g unt (plus încă 3-4 linguri), 400 g stafide lăsate la înmuiat peste noapte în rom, 250 g coajă de lămâie şi de portocală confiată, 200 g fructe uscate (caise, afine, măceşe), 4 plicuri de zahăr vanilat, o lingură de esenţă de migdale, 1/2 linguriţă nucşoară, 1/2 linguriţă cuişoare măcinate, 1/2 linguriţă sare, 200 g zahăr pudră.
Preparare: se topesc cele 400 g de unt şi se lasă la răcit. Se încălzeşte uşor laptele. Se fărâmă drojdia şi se amestecă apoi cu o lingură de zahăr. Se toarnă peste ea laptele, se amestecă uşor şi se lasă deoparte, într-un loc călduţ. Se cerne făina într-un bol adânc.
Se adaugă zahărul, nucşoara, cuişoarele, sarea, zahărul vanilat şi extractul de migdale. Se amestecă bine. Se adaugă untul topit şi răcit şi drojdia înmuiată. Se frământă iar. Se adaugă fructele uscate tăiate, stafidele scurse, coaja de portocală şi de lămâie, fulgii de migdale.
Se frământă bine şi se pune coca la dospit pentru două ore, acoperită cu folie alimentară, într-un loc cald. Se unge o tavă mare cu unt. Se împarte aluatul în două suluri şi se aşază în tavă, cu spaţiu între ele.
Se mai lasă la dospit o oră, timp în care cuptorul se încălzeşte la 160 de grade. Se bagă tava acoperită cu hârtie de copt şi se lasă cam o oră. Checurile sunt coapte când bagi o scobitoare în ele şi iese curată.
Se scoate tava şi, cât sunt fierbinţi, se stropesc cu unt topit, apoi, imediat, se pudrează cu zahăr. După ce se răcesc, se învelesc în folie alimentară şi se păstrează în cămară sau în alt loc uscat, răcoros şi întunecat, cel puţin două săptămâni înainte de servire.
Pulpă de porc cu legume
Ingrediente: 1,5 kg pulpă de porc fără grăsime, 500 g morcovi, 100 g mix de legume congelate, două frunze de dafin, două ramuri de cimbru, 6 căţei de usturoi, 4 cepe, 4 linguri de ulei, sare, piper.
Preparare: carnea se spală, se curăţă de pieliţe, se fasonează, ca să se obţină o formă cât mai compactă, şi se presară cu sare şi piper. Se prăjeşte pe toate părţile într-o tigaie cu ulei încins şi apoi se pune deoparte (se păstrează caldă).
Morcovii curăţaţi şi spălaţi se taie rondele şi se pun în-tr- un vas pentru copt care se poate acoperi cu un capac. Se adaugă usturoiul, mixul de legume şi cepele curăţate, spălate şi tăiate în sferturi.
Se adaugă sare şi piper, apoi se stropeşte cu ulei şi se amestecă. Deasupra se aşază carnea, se toarnă un pahar de apă şi se pun frunzele de dafin şi cimbrul. Se ţine vasul în cuptorul foarte bine încins, la foc iute, 50- 55 de minute.
Apoi se întoarce bucata de carne şi se stropeşte cu sosul din tavă, se dă focul mai încet şi se bagă tava la loc în cuptor, fără capac, pentru 20-25 de minute, până se rumeneşte.
Pirojki cu cartofi
Ingrediente: 250 ml lapte bătut, iaurt sau chefir, 125 ml ulei, o lingură de zahăr, o linguriţă de sare, un plic de drojdie instant (10 g), 3 pahare de făină; umplutură – 1 kg cartofi albi, o ceapă albă, puţin ulei, două linguri de verdeaţă tocată (mărar, pătrunjel), piper şi sare după gust.
Preparare: întâi se face umputura. Cartofii se curăţă, se spală şi se pun la fiert în apă cât să-i acopere. Când încep să fiarbă, se dă focul mic şi se lasă cam 30-35 de minute. Se căleşte ceapa mărunţită în puţin ulei, până devine uşor galbenă.
După ce au fiert cartofii, se scurge toată apa, se adaugă ceapa, puţină sare, piper şi se pisează totul. Se adaugă apoi verdeaţa, se amestecă şi se lasă să se răcească bine. Pentru aluat, se amestecă într-un bol laptele bătut cu uleiul, sarea şi zahărul.
Se mută într-o cratiţă şi se încălzeşte puţin pe aragaz, fără să devină fierbinte. Se amestecă făina cu drojdia şi se adaugă în compoziţie. Se frământă aluatul şi se lasă să se odihnească 10-15 minute, acoperit cu un prosop sau cu folie alimentară.
Apoi se frământă iar, pe masa presărată cu puţină făină, şi se mai lasă 20-25 minute să crească. Aluatul se taie în bucăţele, în funcţie de dimensiunea dorită, şi se formează biluţe.
Fiecare bilă de aluat se întinde cu mâinile sau cu făcăleţul – să fie cam de 5 mm grosime şi rotundă. Se pune o lingură de umplutură pe fiecare, se lipesc marginile şi se presează. Se aşază într-o tavă de cuptor tapetată cu hârtie de copt. Se lasă 15 minute să crească puţin în tavă, apoi se dau la cuptor, la 180- 200 de grade. Se servesc reci.
Turtă dulce
Ingrediente (pentru 30 de bucăţi): 500 g făină, 350 g miere, 100 g zahăr, 100 g unt, un ou, o lingură de cacao, 10 g bicarbonat de sodiu, 3 linguri de lapte, 40 g mix de condimente măcinate fin pentru turtă dulce (scorţişoară, cardamom, nucşoară, cuişoare, anason, coriandru); glazură – 350 g zahăr pudră, un albuş, 2-3 picături de suc de lămâie, un pic de sare.
Preparare: se amestecă mierea cu untul şi cu zahărul într-o crăticioară, care se pune pe foc foarte mic. Când zahărul e complet topit, se stinge focul şi se lasă să se răcească 3-4 minute.
Se adaugă oul, cacaua şi mixul de condimente şi se amestecă bine. Se pune făina cernută şi se frământă. Aluatul obţinut va fi unul lipicios. Se adaugă apoi bicarbonatul dizolvat în lapte şi se frământă iar. Se înveleşte aluatul în folie alimentară şi se bagă la frigider pentru 24 de ore.
A doua zi, se împarte în două şi se întinde fiecare bucată pe planul de lucru foarte bine înfăinat, într- o foaie de 3-5 mm grosime. Se decupează formele dorite şi se aşază în tava de cuptor tapetată cu hârtie de copt.
Se preîncălzeşte cuptorul la 180°C şi se coace 10-12 minute, nu mai mult. Când biscuiţii au crescut, dar nu s-au colorat nici măcar pe margini, este timpul să fie scoşi. Se lasă să se răcească în tavă (pentru că sunt foarte moi imediat scoşi din cuptor), apoi se decorează.
Pentru glazură, se bate foarte bine albuşul cu un vârf de cuţit de sare şi 2-3 picături de suc de lămâie. Se adaugă treptat zahărul pudră şi se mixează până se obţine o glazură cremoasă, numai bună pentru decorat turta dulce.
Curmale umplute
Ingrediente: 16 curmale mari, 100 g brânză albastră (Roquefort), 100 g miez de nucă.
Preparare: se curăţă curmalele de sâmburi, tăindu- le pe verticală. Se umplu cu brânză şi deasupra se pune miez de nucă. Se aşază pe un platou, iar înainte de servire se pot orna cu verdeaţă.
Salată de crab
Ingrediente: 250 g biscuiţi digestivi, 100 g unt, 500 g brânză de vaci bine scursă, un litru de smântână lichidă pentru frişcă, 250-300 g zahăr pudră (+ o lingură pentru decor), un plic de zahăr vanilat, 300 g afine, 300 g merişoare.
Preparare: se fărâmiţează biscuiţii şi se amestecă bine cu untul topit. Se aşază amestecul pe fundul unei forme cu pereţi detaşabili, tapetată cu hârtie de copt, se presează şi apoi se bagă la frigider pentru 30 de minute.
Se mixează smântâna lichidă cu zahărul vanilat până se obţine o frişcă tare, care se amestecă apoi cu brânza de vaci şi cu zahărul pudră. Se întinde crema de brânză peste blatul de biscuiţi şi se dă la rece pentru 2-3 ore. Înainte de servire se scoate din formă, se adaugă fructele şi se presară zahăr pudră.
Cheesecake cu afine şi merişoare
Ingrediente: 250 g biscuiţi digestivi, 100 g unt, 500 g brânză de vaci bine scursă, un litru de smântână lichidă pentru frişcă, 250-300 g zahăr pudră (+ o lingură pentru decor), un plic de zahăr vanilat, 300 g afine, 300 g merişoare.
Preparare: se fărâmiţează biscuiţii şi se amestecă bine cu untul topit. Se aşază amestecul pe fundul unei forme cu pereţi detaşabili, tapetată cu hârtie de copt, se presează şi apoi se bagă la frigider pentru 30 de minute.
Se mixează smântâna lichidă cu zahărul vanilat până se obţine o frişcă tare, care se amestecă apoi cu brânza de vaci şi cu zahărul pudră.
Se întinde crema de brânză peste blatul de biscuiţi şi se dă la rece pentru 2-3 ore. Înainte de servire se scoate din formă, se adaugă fructele şi se presară zahăr pudră.