De Livia Lixandru,

Societatea Națională de Radiologie Intervențională din România (SNRIR) avertizează că în România, incidența bolii a crescut îngrijorător în rândul persoanelor tinere, cu vârste de peste 20 de ani.

Studiile efectuate la nivel european de către SAFE (Stroke Alliance for Europe) arată că pînă în 2035 numărul europenilor afectați de AVC va crește cu 34%, numărul celor care vor muri din cauza bolii va crește cu 45%, iar al celor care vor trăi cu AVC că și boală cronică va crește cu 25 %.

Dr. Gheorghe Iana

 Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când țesutul cerebral este privat de oxigen și nutrient din cauza întreruperii circulației sângelui. Lipsită de oxigen, materia cenușie moare după câteva minute și nu mai poate fi recuperată niciodată.

Deteriorarea sau moartea celulelor provoacă o simptomatologie clară în părțile corpului care sunt controlate de părțile creierului afectate de accidental vascular cerebral. Timpul este cel mai important în cazul pacientului care suferă un AVC, el având maximum 6 ore la dispoziție să ajungă într-o unitate spitalicească pentru a fi tratat, astfel încât să i se salveze viață și să rămână cu cât mai puține sechele.

 „Timpul este creier! Asta obișnuim noi, medicii, să spunem în cazul acestei boli dramatice. Fiecare secundă este vitală pentru creierul afectat de un stroke. Atragem atenția asupra semnelor care anunță apariția unui AVC pe care fiecare om ar trebui să le recunoscă, că să poată reacționa așa cum trebuie într-o astfel de situație și să sune la Salvare imediat. FAST – acestea sunt literele pe care trebuie să le rețînă toată lumea.

Din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor

Fiecare litera din acest acronim reprezintă un simptom care semnalează AVC-ul.  F este de la Față căzută și asimetrică, A de la Amorțirea brațelor și picioarelor, S de la Stalcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparțînător sesizează simptomele, este timpul să sune la 112 imediat.”, a declarat dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș, într-un comunicat de presă.

Pacientul afectat de AVC devine confuz, are probleme de vorbire și vedere, poate să respire mai greu, să aibă tulburări de mers, echilibru și coordonare sau chiar căderi inexplicabile însoțite de pierderea conștienței.

De cele mai multe ori accidentul vascular cerebral este însoțit de cefalee bruscă și severă și de paralizia fetei, brațelor și picioarelor pe o parte a corpului.

 În cele mai multe cazuri, din cauza lipsei de reacție în timp util, pacienții care suferă de AVC mor sau rămân cu invaliditate sau cu sechele majore care-i fac dependenți de o altă persoană. Există și cazuri fericite în care pacienții ajung la spital în intervalul de timp recomandat de 6 ore, iar datorită intervenției neurologice viață lor revine la normal.

Citeşte şi:

Cum a cheltuit Primăria Capitalei 3,1 milioane de lei din bani publici: clipurile destinate informării populației, publicitate pentru Gabriela Firea

Realitatea necosmetizată din Hong Kong, la peste cinci luni de la declanșarea protestelor. Dezvăluirile unui jurnalist născut în insulă: cum doare când vezi de departe o revoluție la tine acasă

Digi24: Procurorii au făcut două solicitări la ISU pentru imaginile filmate, dar au primit doar câteva cadre din interiorul clubului

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte
HOROSCOP

Horoscop 23 noiembrie 2019. Leii ar putea avea parte de conflicte