Mănăstirea Tismana este așezată pe malul râului cu același nume, pe muntele Stârmina, înconjurată de culmi împădurite și stâncoase, lângă gura Peșterii Sfântului Nicodim.

Mănăstirea Tismana – scurt istoric

Mănăstirea Tismana este printre cele mai vechi aşezăminte monahale din Ţara Românească, având un rol primordial în menţinerea credinţei ortodoxe de-a lungul veacurilor.

Ridicarea ei se poate plasa între anii 1375 şi 1377-1378, data sfinţirii. Întemeietorul şi primul stareţ al mănăstirii a fost Cuviosul Nicodim, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1955.

Construcția din zid a fost realizată cu sprijinul material al domnitorilor Basarabi: Radu I (1377–1383) și fiii acestuia Dan I (1383–1386) și Mircea cel Bătrân (1386–1418).

Cuviosul Nicodim a înființat la Tismana prima școală din țară de caligrafi și copiști de cărți bisericești în diverse limbi. Tot aici a funcționat prima școală de călugări învățați dintre care se recrutau viitorii episcopi, mitropoliți, dieci pentru cancelariile domnești și boierești. Aici s-au păstrat cele mai vechi documente începând cu sec. al XIV-lea care au pus bazele istoriografiei românești. Obiecte foarte valoroase au fost duse în Primul Război Mondial la Moscova spre păstrare.

Manastirea Tismana
Manastirea Tismana

În anul 1406 a avut loc la Mănăstirea Tismana întâlnirea lui Mircea cel Bătrân cu regele austro-ungar Sigismund de Luxemburg în încercarea unei alianțe împotriva turcilor, prezent fiind și Cuviinciosul Nicodim.[3] În 1458 mănăstirea l-a găzduit pe Vlad Țepeș, și tot aici s-a ascuns Neagoe Basarab de teama lui Mihnea cel Rău. Ulterior a fost distrusă de un incendiu și rezidită în 1542.

La 12 mai 1818 Ioan Gheorghe Caragea a orânduit spre paza mănăstirii 26 panduri. Mănăstirea Tismana a fost, de asemenea, locul unde Tudor Vladimirescu a organizat revolta sa antifanariotă. Aici, el a lansat Proclamația de la Padeș din 22 ianuarie. Tot Tudor Vladimirescu a întărit garnizoana mănăstirii.

Astfel, Neagoe Basarab sau Matei Basarab s-au ascuns aici de teama năvălitorilor barbari, Tudor Vladimirescu a conceput aici Proclamația de la Padeș. Tot aici a găsit loc de inspirație și alinare George Coșbuc.

Tezaurul BNR de la Mănăstirea Tismana

Peștera cu Apă de lângă Mănăstirea Tismana este de asemenea un loc încărcat de istorie. Aici a fost ascuns Tezaurul Bancii Naționale a României spre sfârșitul celui de-al doilea război mondial.

Muzeul Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana
Muzeul Tezaurului BNR de la Manastirea Tismana

Peştera a fost explorată înca din anul 1928 de către speologii P. A. Chappuis şi A. Winkler. În interiorul peşterii au fost descoperite atât urme lăsate în pereţii peşterii, cât şi fosile de Ursus Spelaeus.

În 1944, tezaurul BNR era în pericol. Armata Germană, care se afla încă în România, şi Armata Roşie care se apropia de graniţa noastră răsăriteană erau principalele ameninţări.

Sesizând pericolul, conducerea de atunci a BNR a decis să-şi apere singură stocul de aur şi, în deplină conspiraţie, l-a ascuns în peştera din zona Mănăstirii Tismana, în vara anului 1944. Aici au fost depozitate 4.086 de casete cu 215 tone de aur, din care 51 de casete în greutate de 3 tone cu aur polonez, lăsat în păstrare în 1939, când tezaurul polonez a tranzitat România.

Intrarea în grotă a fost astupată cu un zid de beton de un metru grosime, iar paza acesteia este asigurată cu 280 de soldaţi şi ofiţeri sosiţi de la Târgu Jiu. „Cunoscută în istorie sub numele de Operaţiunea „Neptun” sau „Tismana”, misiunea s-a desfăşurat cu succes. Ulterior, în februarie 1947, tezaurul BNR şi cele trei tone de aur polonez s-au întors întregi la Bucureşti“, a spus Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Muzeul Tezaurului BNR de la Tismana

Muzeul Tezaurului BNR de la Mănăstirea Tismana a fost inaugurat în prezenţa guvernatorului BNR, Mugur Constantin Isărescu, şi a ÎPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, în ziua de 26 iulie 2016.

Amenajat într-o peșteră din apropierea mănăstirii, muzeul prezintă pe larg istoria Tezaurului BNR ascuns la Tismana, în perioada 1944–1947, și valorifică, într-o formă atractivă și bogat ilustrată, informații păstrate în documente din arhiva BNR, în cea mai mare parte inedite.

Cum ajungi la Mănăstirea Tismana

Comuna Tismana este situată la poalele munților Vâlcan, pe șoseaua județeană dintre Baia de Aramă (19 km) și Tg. Jiu (36 km). Se merge pe DN 67D traversând comuna Peştişani şi pădurea Dumbrava.

Din Drobeta Turnu-Severin prin Poarta Motrului, pe DN 67 pâna la Apa Neagră si 67D – Mănăstirea Tismana.

Altă variantă Craiova, pe Valea Motrului până la Motru pe DN 67A şi 67 până la Targu-Jiu – DN 66 – 67 D pana la Tismana.

Locatie Manastirea Tismana
Locatie Manastirea Tismana

Ce poți vedea la Mănăstirea Tismana

Mănăstirea este așezată deasupra stâncii Sterminei, din care se aruncă în cascadă o gură de apă ce lovește, căzând, un colț de stâncă, pentru a-și da drumul apoi, ca un sul cristalin, în prăpastia ce se deschide în adânc, unde curge râul Tismana.

Privită de jos, cu turnul de deasupra, mânăstirea Tismana oferă o imagine de o frumusețe spectaculoasă.

Tezaurul Mănăstirii Tismana a fost deosebit de mare, dar stricăciunile aduse mănăstirii de veacuri a făcut să se piardă. O parte din obiectele de valoare păstrate se găsesc la Muzeul de Artă al României.

Muzeul Mănăstirii are o bogată colecție de:

  • picturi murale,
  • icoane vechi pe lemn,
  • obiecte de cult, cărți vechi, veșminte,
  • ușile vechi ale bisericii și altele.
  • În biserică se găsește o raclă de argint, executată de artistul plastic Gheorghe Stoica din București în 1980, care conține trei părticele de Sfinte Moaște: de la Sfântul Nicodim degetul arătător de la mâna dreaptă și crucea de plumb ce o purta la gât, de la Sfântul Ignatie Teoforul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Biserica Mănăstirii Tismana își etalează statutul de „monument de artă” prin tot ceea ce reprezintă și există în ea:

  • catapeteasma din stejar executată în 1766 în stil post-brâncovenesc cu ornamente florale, suflată în aur, cu icoanele împărătești din 1844.
  • iconostasul mic sculptat în lemn de tei, aurit, executat de Ghenadie monahul (1741-1742);
  • stranele (tetrapoadele) sculptate de călugări în anul 1731 și 1735; policandrul mare din alamă lustruită din secolul XIX;
  • toaca metalică de forma vulturului bicefal – stema domnitorilor Basarabi, deosebit de valoroasă, și altele.

Poetul George Coșbuc a dăruit pentru Paraclisul ctitorit de Matei Basarab două vitralii din 1916, deosebit de frumoase, în memoria fiului său Alexandru, iar G. Sfetea, un alt vitraliu pentru mama lui Maria, aflate acum în Muzeul Mănăstirii.

Legenda Mănăstirii Tismana

Legenda spune că, pe locul unui mare copac de tisă, pe stâncă, în fața izvorului, un călugăr ar fi ridicat o mică bisericuță din lemn de tisă – și de aici numele de biserica Tismana.

Mănăsirea Tismana se află pe o treaptă din coasta muntelui, de unde se întind păduri ce îmbracă toate înălțimile. Construirea bisericii se atribuie și în legende călugărului Nicodim în vremea lui Vladislav I Basarab Voievod. Același Nicodim este ctitor al bisericii Vodița-Vârciorova, precum și al bisericii Prislop de la Silvașu de Sus – Hațeg.

Citeşte şi:

Mănăstirea Curtea de Argeș – istoric, legendă și lucruri mai puțin știute

Mănăstirea Frăsinei – lăcașul în care femeile nu au voie. Istoric și legendă

Mănăstirea Bârsana – colț de rai în inima Maramureșului. Istoric și legendă

Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
PARTENERI - GSP.RO
Singura condiție pusă de Reghecampf la divorț! Anamaria Prodan a izbucnit în râs: „Are așa, niște chestii! Și?!”
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Playtech.ro
BOMBĂ! Singura soluție SALVATOARE pentru ieșirea României din criza sanitară. Rafila a făcut anunțul
Georgiana, tânăra ucisă în Brăila, urma să nască peste două zile. Părinții fetei sunt devastatați de durere
Observatornews.ro
Georgiana, tânăra ucisă în Brăila, urma să nască peste două zile. Părinții fetei sunt devastatați de durere
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
HOROSCOP
Horoscop 21 octombrie 2021. Săgetătorii s-ar putea să se confrunte cu situații neplăcute la serviciu
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Știrileprotv.ro
Protest inedit la Roma. Fostele stewardese de la Alitalia s-au dezbrăcat în centrul capitalei în semn de protest
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Telekomsport
Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate, risc ridicat". "Diagnosticul" medicului a bulversat-o
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele
PUBLICITATE
Curățarea nu este același lucru cu dezinfectarea. Află care sunt diferențele