MENIU CAUTĂ
22 Iun. 2012 09:38

„Nu mă pot abține să nu-l cicălesc”

Distribuie

Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că "femeile cicălesc din cauză că nu știu să transmită mesajul pe care îl doresc sau acesta este înțeles eronat. Așadar, ele nu mai reușesc să-l motiveze pe celălalt suficient de mult încât să facă ce a fost rugat".

Comunică simplu

Cristina le sfătuiește pe femeile care au această problemă să învețe să comunice cât mai simplu ceea ce își doresc de la partenerii lor, să învețe să îi motiveze, să îi laude și să îi răsplătească în momentele în care aceștia au răspuns pozitiv la dorințele lor, fără a se comporta, totuși, ca și cum ai fi mama sau șefa lor. Cristina a remarcat că multe din femeile care îi trec pragul cabinetului se plâng că bărbații nu le ajută la gospodărie. Dar atunci când sunt întrebate dacă le spun acestora dorințele lor, ele răspund: „Da el nu știe ce e de făcut?”. „Nu, nu știe, fetelor! Bărbaților trebuie să le spui, nu să presupui că știu ei”, le răspunde ea, remarcând că 90% din episoadele de cicăleală au ca temă treburile gospodărești.

►Nu ridica tonul

„Bărbații nu au capacități organizatorice la fel ca femeile. Așadar, este necesar să le spui ce și cum să facă”, observă Cristina. Așa cum ei sunt, de exemplu, mai buni la orientarea în spațiu sau la tehnică, așa suntem noi mai înclinate spre cele ale casei. Noi vedem imediat că baia s-a murdărit sau că vasele stau grămadă în chiuvetă. Oricât de ciudat ți s-ar părea, ei nici că bagă de seamă. Totodată, în mod natural, ei au mai puțin succes la astfel de activități, astfel încât le poate lua mai mult timp sau pot să nu obțină rezultate la fel de bune. Astfel, nu ar trebui să ai pretenții nerealiste de la ei, ci să te mulțumești cu ceea ce ți se dă.În plus, atunci când vorbeşti cu el, privește-l direct în ochi și, mai ales, nu ridica tonul. Cercetătorii au observat că, dacă te răstești, cel cu care vorbești va avea tendința de a se apăra. Acest lucru nu este de dorit, pentru că este clar că nu va mai recepta ceea ce îi spui, chiar dacă, în esență, nu era ceva neimportant.

EFECTE NEGATIVE

„Cicăleala produce un efect paradoxal: cu cât este mai asiduă și mai frecventă, cu atât activează în celălalt o rezistență mai mare. Este ca atunci când le spunem copiilor noștri că nu au voie să se joace la priză, iar ei cu atât mai mult se duc acolo. Sâcâiala produce frustrare atât cicălitorului, cât și celui cicălit. Persoana care tot își spune păsul în acest mod este stresată și frustrată că mesajul transmis nu a fost înțeles sau, mai rău, interpretează reacția celuilalt ca fiind un răspuns îndreptat împotriva sa. Bărbatul, pe lângă faptul că s-a săturat să îi spună tot timpul cineva ce, cum și când să facă, simte aversiune și dorința de a nu se conforma. Se intră, astfel, într-un cerc vicios: femeia continuă să cicălească, pentru că nu i se răspunde pozitiv, iar el devine parcă imun la acest tratament. Certurile devin din ce în ce mai dese. Amândoi se simt neînțeleși și pot ajunge la concluzia că nu mai sunt iubiți. Unii bărbați se refugiază în băutură sau ieșiri mai dese cu prietenii. Au episoade violente la adresa persoanei care îi persecută. Pe scurt, cuplul devine disfuncțional.”

Citește mai multe despre Cuplu pe Libertatea.

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Horoscop 24 februarie 2019
Comentarii