Sistemul frigorific în care DSP Ialomița păstrează vaccinurile de la Ministerul Sănătății s-a defectat. Săptămâna aceasta ar urma să fie distribuite câteva mii de doze.
Ministerul Sănătății susține că părinții a 20.000 de copii au refuzat, doar în luna decembrie a anului trecut, vaccinarea împotriva rujeolei, iar acest lucru contribuie la evoluția epidemiei . Statisticile sunt de la începutul acestui an şi apar într-un răspuns al Ministerului Sănătății la interpelarea deputatului Petru Movilă. Potrivit documentului menționat, pe lângă copiii ramași nevaccinați din dorința părinților, mai sunt alți 24.000 care nu au fost găsiți la domiciliu.
Ministerul Sănătății mai precizează că legea vaccinării care ar fi trebuit să intre în vigoare la 1 ianuarie nu poate fi aplicată. Încă nu a trecut de faza de proiect şi se află în dezbatere la Senat. În varianta inițială a proiectului, părintii erau obligați să accepte vaccinarea.
România este, de departe, țara cu cele mai multe cazuri de îmbolnăvire cu rujeolă din Uniunea Europeană. Potrivit unei statistici a Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, anul trecut au fost 281 de cazuri de rujeolă la milionul de locuitori. În Italia, a doua cea mai afectată țară de această epidemie, în 2018 au fost 82 de cazuri la milionul de locuitori.
Totodată, în România au murit cei mai mulți copii din cauza rujeolei. 37, de la declanșarea epidemiei.
,,Fiecare moarte sau invaliditate provocată de această boală, care poate fi prevenită prin vaccin, este o tragedie inacceptabilă”, spunea, vara trecută, Dr. Zsuzsanna Jakab, directorul regional al Organizației Mondiale a Sănătății,.
,,Suntem foarte îngrijorați pentru că deși este disponibil un vaccin sigur, eficient și accesibil, rujeola rămâne o cauză importantă pentru moartea copiilor la nivel mondial și, din păcate, Europa nu este scutită”, adăuga ea.
Recomandări
Dosarul „Ferma Băneasa”: unde a muncit Remus Truică în perioada detenției. Milionarul a fost eliberat din închisoare chiar la prima încercare
În Franța s-a derulat anul trecut o dezbatere aprigă pe marginea obligativității vaccinării. Guvernul Edouard Philippe a decis ca, începând cu 1 ianuarie 2018, 11 vaccinuri să devină obligatorii. Ministrul Sănătății, Agnès Buzyn, este un susținător puternic al acestei măsuri.