Dispneea poate apărea brusc (acut) sau progresiv de-a lungul unei perioade de timp (cronic). Motivul pentru care apare dispneea este pentru că organismul solicită mai mult oxigen decât primește. Respirând mai rapid, puteți aduce mai crește fluxul aerului bogat în oxigen din plămâni. Din plămâni, oxigenul intră în sânge și este pompat în organism de inimă.

Cine este afectat de dispnee?

Dispneea bruscă, severă, este unul din cele mai frecvente motive pentru care oamenii cheamă o ambulanță sau se prezintă la departamentele de urgență. Dispneea afectează toți oamenii în timpul exercițiului fizic, mai ales pe cei supraponderali sau fără condiție fizică deosebită. Cu toate acestea, dispneea neplăcută care apare brusc sau neașteptat poate fi un semn al unei suferințe medicale severe. Pneumonia poate afecta persoane de la foarte tinere la foarte în vârstă, astmul bronșic tinde să afecteze copiii, fumătorii sunt la risc crescut de boli pulmonare și cardiace, iar vârstnicii pot dezvolta insuficiență cardiacă. Toate aceste afecțiuni pot afecta orice grupă de vârstă și dispneea acută, severă, cere obligatoriu supraveghere medicală.

Ce investigații sunt recomandate?

Medicul dumneavoastră va dori să știe mai multe informații despre ce făceați în momentul în care a apărut dispneea. De exemplu, dacă a debutat brusc, sau s-a agravat progresiv? Dacă ați detectat un factor care să o cauzeze? Cât de mult puteți merge până să apară dispneea? Dacă tușiți, productiv sau sec? Dacă ați scăzut în greutate? Dacă fumați?

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!
Recomandări

Ce sistem de diagnostic a inventat Maria după ce a văzut cum a fost extirpat sânul unei paciente care n-avea cancer!

Toate aceste detalii îl vor orienta pe medicul dumneavoastră către un diagnostic. Medicul vă va examina. Vă va verifica inima, inclusiv presiunea arterială și plămânii. Puteți fi rugat să efectuați niște teste funcționale respiratorii precum o spirometrie. Puteți fi trimis să efectuați o radiografie toracică. Vi se pot recomanda diverse analize, precum pentru anemie, glanda tiroidă sau insuficiență cardiacă. Alte investigații care să evalueze funcția inimii (de exemplu, o electrocardiogramă sau o ecocardiografie) v-ar putea fi recomandate.

Care sunt cauzele respirației dificile?

Dispneea acută (debutată brusc) poate fi cauzată de:

 • Astmul bronșic – poate fi declanșat de o răceală (infecție virală) sau de o alergie
 • Pneumoniile – o infecție severă va duce la dispnee; veți avea senzație de rău, febră, și tuse cu expectorație verde (spută)
 • Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) – o cauză frecventă de dispnee și tuse, aproape nelipsită în rândul fumătorilor. Căile aeriene devin îngustate și inflamate. Se poate agrava cu infecții pulmonare.
 • Boli cardiace – de exemplu, insuficiența cardiacă, când inima nu mai pompează sânge corespunzător, și crește presiunea în vasele de sânge care întorc sângele la inimă (vene). Această presiune ridicată duce la acumularea lichidului în organism.
 • Embolia pulmonară – un cheag de sânge care ajunge în plămâni, de obicei formându-se în venele piciorului. Cheagul se formează după o perioadă de imobilizare, de exemplu după un zbor lung cu avionul.
 • Anxietate
 • Durere
 • Anemie
Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale
Recomandări

Vagabonzii din Haimanale. Gabriela, o asistentă medicală, are grijă de câinii nimănui din satul lui Caragiale

Dispneea cronică (agravată progresiv) poate fi cauzată de:

 • Obezitate, lipsa condiției fizice
 • Astmul bronșic prost controlat
 • BPOC
 • Insuficiența cardiacă
 • Tulburări de ritm cardiac – de exemplu, fibrilația atrială, care duce la contracții ineficiente ale inimii
 • Anemia.
Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit
Recomandări

Studentă româncă din SUA: Dacă te gândești la viață ca la design, asta împiedică perspectivele fataliste, căci designul poate fi mereu îmbunătățit

Tratamentul va varia în funcție de cauza dispneei. Vă va fi recomandat să opriți fumatul, dacă fumați. Vi se va recomanda un consult cardiologic sau pneumologic pentru investigații suplimentare, în funcție de cauza cea mai probabilă a dispneei.

Ce să fac dacă îmi apare brusc respirația dificilă?

 • Încercați să nu vă panicați
 • Sunați la 112 dacă dispneea este severă și fără o cauză aparentă, care durează mai mult de câteva minute
 • Dacă nu este severă și fără o cauză aparentă, sunați-vă medicul
 • Folosiți inhalatorul dacă aveți astm bronșic
 • Folosiți masca de oxigen dacă aveți mască de oxigen.

Cum pot evita dispneea?

Va trebui să diagnosticați o cauză a dispneei și să o tratați dacă este posibil. Nu fumați, sau căutați consultanță în vederea opritului fumatului, deoarece toate cauzele comune de dispnee afectează mult mai frecvent fumătorii. Dacă sunteți normoponderal și efectuați exercițiu fizic regulat, sunteți mult mai puțin predispus la a avea dispneea?

Care este prognosticul dispneei?

Prognosticul dispneei depinde de cauză, dar în general este bun. Persoanele fumătoare, cu boli corelate cu fumatul și care continuă să fumeze, au prognostic mai prost și tind să prezinte dispnee mai mult timp. Uneori, persoanele cu dispnee pot avea nevoie de mască de oxigen.

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri