În plus:

  • romanul „Hamnet”, povestea băiatului care a inspirat piesa de teatru „Hamlet”.
  • distopia ucraineană „Atlantida” într-o lume răvășită de războaie pornite din cauza schimbărilor climatice.
  • spectacolul „Grand Hotel Pasărea Retro”, regizat de Radu Afrim la Târgu Mureș, într-un mix online-offline.
  • cartea de memorii „În lupta cu valurile” a înotătoarei de performanță Diana Nyad.
  • spectacolul „Jurnal de România. 1989”, în care Ion Caramitru povestește cum a trăit Revoluția.
  • romanul „Homo Sapienne”, care vorbește despre viața tinerilor din Groenlanda.

„1917”, regie Sam Mendes, Netflix România

Cel mai recent film al britanicului Sam Mendes, lansat în cinematografele românești la finalul lui ianuarie 2020, intră acum și pe micile ecrane. De luni, 1 februarie, „1917” va fi disponibil pe Netflix România.

Filmul urmărește încercarea a doi soldați, din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, de a pătrunde pe teritoriul inamicilor pentru a livra un mesaj care ar putea salva viețile a 1.600 de soldați.

Pentru scenariu, regizorul Sam Mendes s-a inspirat din poveștile bunicului său, care a luptat în război. Pentru a realiza efectul de film „dintr-o bucată”, fără duble, regizorul și echipa sa au repetat timp de șase luni secvențele filmate în aproape 2 km de tranșee săpate special pentru film. În plus, echipa s-a folosit de trucuri vizuale pentru a ascunde montajul, cum ar fi tranzițiile prin obiecte sau ecrane negre.

În 2020, „1917” a primit Oscarul pentru Imagine și pentru efecte speciale, Globul de Aur pentru cea mai bună dramă și cel mai bun regizor și premiul BAFTA pentru regie.

„Hamnet”, Maggie OFarell, Editura Pandora M

Suntem în Anglia anilor 1580. În timp ce ciuma neagră cutreieră lumea și-i lovește pe cei bătrâni și pe cei tineri deopotrivă, o nouă familie se formează. Agnes, o tânără temută pentru talentele ei neobișnuite, dar vindecătoare, se căsătorește cu un tânăr meditator de limba latină, sărac și chinuit de un tată violent. Se stabilesc în Stratford, unde Agnes se dedică familiei. Au trei copii, dintre care unul, băiatul Hamnet, moare când are doar 11 ani. Patru ani mai târziu, soțul lui Agnes va scrie piesa de teatru „Hamlet” ce va ajunge faimoasă în întreaga lume.

Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei
Recomandări
Înregistrări cu un preot din București surprins pe camere cum scoate bani cu umerașul din cutia milei
Recomandări de weekend: Un spectacol de teatru în care Ion Caramitru și Oana Pellea povestesc cum au trăit Revoluția și un film de război multipremiat

Este povestea imaginată de scriitoarea irlandezo-britanică Maggie OFarrell pornind de la întâmplările din viața scriitorului William Shakespeare. În romanul ei, OFarrell privește înspre mamă și relația ei cu fiul său pierdut, vorbește despre durerea pierderii și despre viața de familie.

Cartea a fost nominalizată de majoritatea publicațiilor din lume pe lista celor mai bune cărți din 2020.

Costă 50 de lei pe pandoram.ro.

„Atlantida”, regie Valentyn Vasyanovych, HBO Go

În această distopie ucraineană dintr-un viitor postapocaliptic, un soldat care suferă de tulburare de stres posttraumatic (PTSD) se împrietenește cu o tânără voluntară care speră să restabilească pacea într-o societate afectată de război și de schimbări climatice.

Regizorul Valentyn Vasyanovych a fost producătorul filmului ucrainean „Tribul”, lansat în 2014. „Atlantida” este filmul înscris de Ucraina la premiile Oscar din 2021 la categoria cel mai bun film străin.

La Festivalul de Film de la Veneția, „Atlantida” a câștigat cel mai bun film în categoria Orizonturi.

Filmul e disponibil pe HBOgo.ro.

„Grand Hotel Pasărea Retro”, regie Radu Afrim, Teatrul Național Târgu Mureș

Regizorul Radu Afrim revine la Teatrul Național din Târgu Mureș și continuă povestea începută în 2016 cu spectacolul „Pasărea retro se lovește de bloc și cade pe asfaltul fierbinte”.

În noul spectacol, „Grand Hotel Pasărea Retro”, suntem în anul 2020. Mioara, care era doar o copilă în spectacolul din 2016, petrecut în anii 70, e acum o femeie în toată firea, mare scriitoare mutată în Belgia. Revine în țară, la blocul unde și-a petrecut copilăria, pentru a scrie un roman. Între timp, blocul lor a devenit un hotel, ai căror patroni sunt Aladár, fostul vânzător de flori, și Zita, soția lui.

Recomandări de weekend: Un spectacol de teatru în care Ion Caramitru și Oana Pellea povestesc cum au trăit Revoluția și un film de război multipremiat
Foto: Bereczky Sándor | https://bereczky.ro

În noua lume post-decembristă dintr-un oraș de provincie, Mioara va descoperi diverse personaje și problemele cu care au de-a face în lumea de azi, de la polițist la femeia de serviciu, de la o lucrătoare sexuală la compozitor.

Spectacolul promite umor și poezie împletite cu o critică a societății contemporane. La producția spectacolului a contribuit și scenografia Irinei Moscu, cu care regizorul Radu Afrim a mai colaborat în trecut la spectacole ca „Trei surori”, la Teatrul Național din București, sau „Casa cu suricate”, la Teatrul Național din Craiova.

„Grand Hotel Pasărea Retro” se va juca live (cu public) și va fi transmis online pe 30 ianuarie și pe 31 ianuarie de la ora 19.00. Biletele costă 19 lei și se cumpără pe eventim.ro.

„În lupta cu valurile. Povestea unei înotătoare de cursă lungă”, de Diana Nyad, Editura Pilot Books

Înotătoarea de performanță Diana Nyad a devenit cunoscută în 1975, când a înotat 45 km în jurul insulei Manhattan din New York. Faima a cunoscut-o în 2013, atunci când a parcurs înot cei 175 km dintre Cuba și Florida (SUA), în 53 de ore. A fost prima persoană care a obținut acest record.

Recomandări de weekend: Un spectacol de teatru în care Ion Caramitru și Oana Pellea povestesc cum au trăit Revoluția și un film de război multipremiat

Performanța ei nu a venit peste noapte. Totul a pornit de la un vis pe când avea 28 de ani și a devenit realitate abia la 64 de ani, după multe încercări și eșecuri, unele dramatice.

În cartea ei de memorii, sportiva vorbește despre toți pașii care au adus-o la marea ei victorie. Povestește episoade personale și dureroase, cum ar fi abuzurile pe care le-a suferit din partea tatălui său și mai apoi a antrenorului de înot și felurile în care a decis să transforme durerea într-o viață plină de sens.

Sportiva scrie și despre etapele prin care a ajuns la marea sa performanță și despre felul în care „campionul însuși se construiește pe sine și că tot el însuși este răspunzător pentru toate celelalte caracteristici ale propriei personalități”.

Cartea costă 55 de lei pe pilotbooks.ro.

„Jurnal de România. 1989”, regie Carmen Lidia Vidu, Teatrul Național București

Ion Caramitru și Oana Pellea, doi mari actori români, povestesc pe scena Teatrului Național din București cum au trăit Revoluția din 1989.

Recomandări de weekend: Un spectacol de teatru în care Ion Caramitru și Oana Pellea povestesc cum au trăit Revoluția și un film de război multipremiat

Pe lângă povestea sa de familie – aromâni persecutați de regimul comunist -, Ion Caramitru ne poartă și în culisele unui episod deja cunoscut de o țară întreagă, aceea a apariției sale, în direct, la televiziune pentru a declara reușita Revoluției.

Actrița Oana Pellea vorbește pe scenă și despre familia sa și relația cu tatăl său, dar și despre cum a trăit ea marele eveniment din decembrie 1989 – cu teamă, dar și cu dorința de mai bine.

Mărturiile lor și ale celorlalți actori, printre care actrița Florentina Țilea, care era recitatoare la evenimentele din Iași dedicate lui Nicolae Ceaușescu, sau actorul Daniel Badale, care își executa stagiul militar în timpul Revoluției și a făcut parte din trupele militare activate la Revoluție, fac parte din spectacolul „Jurnal de România. 1989”, scris și regizat de Carmen Lidia Vidu. Prin mărturiile personale ale actorilor și prin elemente multimedia, inclusiv bandă desenată și video-interviuri cu specialiști în istoria României și cercetarea dosarelor Securității, regizoarea construiește o hartă a istoriilor personale legate de Revoluție. Mai multe, într-o cronică dintr-o ediție mai veche a rubricii.

Spectacolul se joacă pe 5 februarie, de la ora 20.00, în Sala Mare a TNB. Biletul costă între 44 și 54 de lei și se cumpără pe mystage.ro.

„Homo Sapienne”, de Niviaq Korneliussen, Editura Paralela 45

Parte din colecția Ficțiune fără frontiere a Editurii Paralela 45, romanul „Homo Sapienne” ne face cunoștință cu literatura din Groenlanda și cultura tânără a acestui teritoriu autonom din nordul extrem al Globului.

Recomandări de weekend: Un spectacol de teatru în care Ion Caramitru și Oana Pellea povestesc cum au trăit Revoluția și un film de război multipremiat

„Homo Sapienne” este romanul de debut al scriitoarei Niviaq Korneliussen. Într-un text care se folosește de monologuri, e-mailuri și schimburi de SMS-uri, scriitoarea urmărește maturizarea a cinci personaje care locuiesc în Nuuk, capitala țării. Fia „se lasă de cârnați” (adică de bărbați), fratele ei are o aventură cu un bărbat influent, un cuplu de lesbiene trece printr-o perioadă importantă de tranziție, iar Arnaq, o tânără dată peste cap, le forțează pe toate celelalte personaje să își confrunte fricile.

Romanul urmărește maturizarea acestor personaje și creează o literatură tânără, urbană, care combină fluxul conștiinței cu limbajul digital și viața de noapte.

Cartea costă 26 de lei pe edituraparalela45.ro.

Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
GSP.RO
Fostul șofer al asistentei lui Ion Țiriac rupe tăcerea. Gestul făcut de miliardar într-o zi, la o masă
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
Playtech.ro
Bomba zilei despre Traian Băsescu! Idila pe care a avut-o fostul preşedinte, abia acum a recunoscut femeia: 'Puteam fi Prima Doamnă...
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Viva.ro
A mai murit o mare actriță a teatrului românesc! A fost crescută de călugărițe, după ce a rămas orfană la 5 luni
Soluţia preferată de tot mai mulţi români pentru facturi "zero" la energie. Investiţia porneşte de la 100 de lei, apoi "nu plăteşti nimic"
Observatornews.ro
Soluţia preferată de tot mai mulţi români pentru facturi "zero" la energie. Investiţia porneşte de la 100 de lei, apoi "nu plăteşti nimic"
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
Știrileprotv.ro
Femeie din Vaslui, bătută, dezbrăcată și umilită grav de o vecină. Agresoarea și nora ei au vrut să-i dea o lecție. Ce lucru oribil au încercat să-i facă și de la ce a pornit totul. VIDEO
Destinul tragic al actriței care “i-a furat” soțul Olgăi Tudorache. Toți bărbații pe care i-a iubit au murit, și-a înecat suferința în alcool
FANATIK.RO
Destinul tragic al actriței care “i-a furat” soțul Olgăi Tudorache. Toți bărbații pe care i-a iubit au murit, și-a înecat suferința în alcool
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Orangesport.ro
Stadion nou din România, construit cu o clădire ”înfiptă” în tribuna 1. Arena a costat 15 milioane de euro. FOTO
Horoscop 30 noiembrie 2022. Taurii au parte de o zi bună pentru a se apropia de prieteni cu căldură, de a topi gheața din aceste relații
HOROSCOP
Horoscop 30 noiembrie 2022. Taurii au parte de o zi bună pentru a se apropia de prieteni cu căldură, de a topi gheața din aceste relații
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer
PUBLICITATE
Povestea unui ofițer care s-a întors pe mare la doar două luni după operația care l-a salvat de cancer