Formatul de emisiune-concurs a devenit extrem de popular și a fost preluat de mai multe televiziuni din lume. În cadrul acestui program, un grup de 24 de concurenți sunt împărțiți în două triburi – Faimoșii și Războinicii – și se întrec în fiecare zi între ei pe trasee care mai de care mai spectaculoase, mai dificile și mai solicitante pentru a câștiga diverse premii.

Aceștia sunt pregătiți să petreacă 6 luni în jungla aflată la mii de kilometri distanță, în îndepărtata Republică Dominicană, și să aibă parte de cele mai mari provocări cu care s-au confruntat vreodată. Cu toții sunt dispuși să dea totul pentru a ajunge cât mai departe în competiție și pentru a pune mâna la final pe marele premiu pus în joc: 100.000 de euro.

Ce trebuie să știm despre Republica Dominicană

Republica Dominicană este o țară insulară, situată în nordul Mării Caraibelor
Republica Dominicană este o țară insulară, situată în nordul Mării Caraibelor

Republica Dominicană este o țară insulară din America de Nord, situată în nordul Mării Caraibelor, și ocupă două treimi din insula Hispañola, a doua insulă ca mărime din Arhipelagul Antilelor Mari (o treime este ocupată de St. Martin). Se învecinează cu Haiti la vest, cu Insulele Turks și Caicos la nord, cu Marea Caraibelor la sud, cu Puerto Rico la est și cu Jamaica și Cuba la vest. Această țară se întinde pe o suprafață totală de 48.671 km², fiind cam la fel de mare ca Slovacia și Estonia, sau cât statele americane Vermont și New Hampshire la un loc.

Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD
Recomandări
Mulți candidați, o singură necunoscută: Cine intră în turul 2 cu Marcel Ciolacu? Variantele care îl pun în dificultate pe liderul PSD

Populația dominicană numără 10,7 milioane de locuitori, conform ultimului recensământ, care a avut loc în 2022, aproximativ 3,45 milioane dintre aceștia locuind în zona metropolitană a capitalei Santo Domingo. Acesta este, totodată, și cel mai mare oraș al țării, dar și cel mai vechi oraș din Lumea Nouă. Cele mai importante clădiri coloniale din capitală se află în cartierul Zona Colonial, care a fost declarată moștenire a patrimoniului universal UNESCO, în 1990.

Limba oficială este spaniola. De asemenea, 68% dintre cetățenii acestui stat insular sunt de religie catolică, însă nici cultul vaudou, pe care l-au adus negrii din Africa, nici protestantismul și-au pierdut din adepți, informează NationsOnline.org.

În prezent, populația Republicii Dominicane este formată în principal din oameni de origine europeană și africană. Moștenirea africană se reflectă cel mai vizibil în muzica Merengue, care a devenit un gen foarte popular în toată America Latină și, totodată, în câteva orașe mari din SUA cu importante comunități latino.

Republica Dominicană se remarcă printr-un decor muntos de o frumusețe fermecătoare, cel mai înalt vârf fiind Pico Duarte (3.175 metri). Republica Dominicană este celebră pentru plajele cu nisip alb și fin și pentru lagunele cu o apă limpede de un albastru-turcoaz, fiind una dintre cele mai populare destinații de vacanță din Caraibe. Cunoscută și ca destinație romantică, de distracție, wellness și balneoclimaterică, oferă resorturi și hoteluri pentru toate buzunarele, dotate cu centre wellness, recuperare și spa în care iubitorii de vacanțe pot profita de programe deosebite de tratamente și masaje speciale.

Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse. Câți soldați își mai dorește până la 1 decembrie
Recomandări
Vladimir Putin a dat ordin pentru o nouă creștere a efectivelor armatei ruse. Câți soldați își mai dorește până la 1 decembrie

Republica Dominicană, țara cu trei „independențe”

Republica Dominicană a fost primul teritoriu colonizat din America, încă din secolul al VII-lea, în vremurile precolumbiene, atunci când această insulă era locuită de oamenii din tribul taino, un popor vorbitor de arawak.

La 5 decembrie 1492, în timpul primei dintre cele patru călătorii ale sale în America, renumitul explorator genovez Cristofor Columb a descoperit insula și a revendicat-o pentru coroana spaniolă, aceasta devenind primul teritoriu din America locuit de europeni. De altfel, Bartholomeu Columb, fratele mai mic al celebrului explorator italian, a înființat în 1496 orașul Santo Domingo, care a fost prima așezare permanentă a Europei de Vest în „Lumea Nouă”.

Republica Dominicană – tot ceea ce trebuie să știi despre Republica Dominicană
Statuia lui Cristofor Columb din Santo Domingo

Imediat după ce a descoperit-o, el a botezat insula La Española (n.n. – Mica Spanie, în limba română), datorită climei și terenului său divers care îi aminteau de peisajul spaniol. A fost declarată la acel moment cel mai frumos pământ din Lumea Nouă.

Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”
Recomandări
Bilanțul furtunii Boris: cel puțin 15 morți, dintre care șapte în România, și mii de sinistrați în Europa Centrală și de Est. „Este un coșmar”

Insula a fost ocupată apoi de spanioli și de francezi. În următorii 50 de ani, forțele colonizatoare, deloc prietenoase, au redus populația taino a insulei de la circa un milion de oameni, la doar vreo 500 de suflete.

Republica Dominicană a avut trei perioade de independență. După mai bine de trei sute de ani de stăpânire spaniolă, prima independență a survenit în 1821, însă a durat doar două luni. Apoi, țara a fost anexată la Haiti, care a dominat Republica Dominicană peste 20 de ani. Dornici să devină independenți, dominicanii s-au răzvrătit și și-au câștigat pentru a doua oară independența, în 1844, după victoria repurtată în Războiul de Independență. După o perioadă destul de agitată, marcată de o serie de invazii ale haitienilor, în 1861, conducătorii dominicani au fost forțați să semneze un pact cu coroana spaniolă, transformându-și din nou țara în colonie iberică. În timpul Primului Război Mondial, SUA au ocupat Republica Dominicană, însă eliberarea definitivă și cucerirea independenței totale a survenit în 1924, după ce au fost organizate primele alegeri.

20 de lucruri neștiute despre Republica Dominicană

Republica Dominicană atrage anual peste trei milioane de turiști, fiind una dintre cele mai populare destinații de vacanță din zona Caraibelor. Zilele sunt însorite pe tot parcursul anului și îmbracă peisajul mirific caracterizat de plajele cu nisip fin alb mărginite de palmieri, cele 35 terenuri de golf world class, păduri tropicale, râuri, cascade spectaculoase și, nu în ultimul rând, Marea Caraibelor de un albastru incredibil.

În cele ce urmează îți prezentăm o serie de lucruri mai puțin știute despre această țară, care a devenit în ultimii ani una dintre destinațiile favorite pentru turiștii din țara noastră:

Republica Dominicană – tot ceea ce trebuie să știi despre Republica Dominicană
Steagul dominican are o cruce mare albă
  1. Prima catedrală catolică, primul spital și prima universitate din America au fost construite pe locul actualei capitale, Santo Domingo.
  2. Ziua Independenței Republicii Dominicane este sărbătorită pe 27 februarie.
  3. Steagul dominican are o cruce mare albă, care îl împarte în patru secțiuni egale, cele din colțurile diametral opuse având aceeași culoare roșie, respectiv albastră. Roșul reprezintă sângele vărsat de cei care au eliberat țara, iar albastrul semnifică protecția lui Dumnezeu. Crucea simbolizează pacea și unitatea dintre locuitorii țării.
  4. Arborele național este mahonul din India de Vest (Swietenia mahagoni), în timp ce floarea națională este trandafirul Bayahibe (Leuenbergeria quisqueyana). Pasărea națională este palmchat (Dulus dominicus), informează DominicanCooking.com.
  5. Populația Republicii Dominicane este în prezent un amestec între vechea populație taino, sclavii africani și colonialiștii spanioli, ceea ce înseamnă că și cultura țării este un mix între culturile celor trei popoare, lucru care este vizibil în special în religie, arhitectură, muzică și gastronomie.
  6. În ultimii ani, moda a devenit la rândul ei o importantă componentă a culturii dominicane, „Săptămâna Modei Republicii Dominicane” fiind în prezent unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din America Latină.
  7. De-a lungul istoriei, numele Republicii Dominicane nu a fost acesta, ci acela de Santo Domingo. Acest lucru a fost valabil până la cucerirea definitivă a independenței, ba chiar, în regiunile unde se vorbește limba engleză, a continuat sub numele capitalei. Santo Domingo a fost fondată de europeni în secolul al XV-lea, iar numele provine de la patronul spiritual Sfântul Dominic.
  8. Denumirile de Republica Dominicană și Santo Domingo nu apar în versurile imnului național. În schimb, este menționat termenul Quisqueyanos, care se traduce prin „mama tuturor ținuturilor” și care provine din limba populației taino.
  9. Climatul insulei este tropical, similar cu cel al altor țări din Caraibe. Temperatura medie anuală este de 25˚Celsius. Pe țărmul mării sunt circa 27 ˚Celsius, iar în regiunile mai înalte aproximativ 17˚Celsius. Cele mai răcoroase luni din an sunt ianuarie și februarie, însă chiar și așa nu se poate vorbi despre o iarnă în adevăratul sens al cuvântului. Uneori, țara este lovită de uragane, de regul între august și noiembrie, însă acestea nu sunt atât de dese precum în Florida.
  10. Baseball-ul este de departe cel mai popular sport în Republica Dominicană. Peste 100 de jucători de origine dominicană joacă în ligile profesioniste americane, între care Sammy Sosa, Pedro Martinez, David Ortiz, Albert Pujols și Hanley Ramirez. Alte sporturi populare sunt voleiul, baschetul și artele marțiale.
  11. Oscar de la Renta, un apreciat creator de modă dominican, s-a născut la Santo Domingo. El este cel care a „îmbrăcat” câteva Prime Doamne ale SUA, precum soțiile lui John F. Kennedy, Bill Clinton și Georghe W. Bush.
  12. În Republica Dominincană au fost realizate de-a lungul timpului mari producții cinematografice, între care Nașul II, Jurassic Park și Pirații din Caraibe.
  13. Turiștii care vin în vacanță în Republica Dominicană sunt atrași de plajele idilice cu nisip alb și fin și apa mării de un albastru intens și de peisajele tropicale, precum și de primirea călduroasă pe care o primesc din partea poporului dominican. Destinațiile turistice populare cele mai cunoscute sunt Punta Cana, Puerto Plata și Samaná.
  14. La fel ca în multe alte țări din America Latină și din Caraibe, fasolea este un aliment de bază al dietei dominicane. Mâncarea zilnică de prânz este cunoscută sub numele de „La Bandera Dominicana” (Steagul Dominicanului) și constă din orez sau fasole și pui sau carne de vită. Unul dintre preparatele tradiționale din insulă este „Habichuelas con dulce”, un preparat dulce realizat din fasole și condimente, scrie DominicanCooking.com.
  15. „Mamajuana” este o băutură alcoolică renumită în Dominicană, fiind cunoscută pentru beneficiile sale pentru sănătate. Este realizată din ierburi și coajă de copac înmuiate în rom, miere și vin roșu.
  16. Republica Dominicană este o destinație populară de observare a balenelor în lunile februarie și martie, atunci când balenele cu cocoașă din Atlanticul de Nord migrează în Golful Samana din nord-estul țării pentru sezonul de împerechere.
  17. Această țară este recunoscută ca fiind unul dintre cei mai importanți producători de banane, mango, zahăr, cafea, cacao și tutun. De asemenea, romul și trabucurile dominicane sunt foarte apreciate de cunoscătorii din întreaga lume.
  18. Două pietre semiprețioase, chihlimbar și larimar, sunt asociate cu Republica Dominicană. La muzeul chihlimbarului din Puerto Plata există o piatră de chihlimbar în care este păstrată o fosilă de țânțar preistoric. Piatra larimar (o formă rară de pectolit albastru) este extrasă doar în Dominicană.
  19. În Republica Dominicană există cel mai de jos punct din Caraibe. Este vorba despre Lacul Enriquillo, situat la o altitudine de doar 46 de metri deasupra nivelului mării, între provinciile Bahoruco și Independencia.
  20. Fauna sălbatică din Republica Dominicană cuprinde, între altele, solenodonul (Solenodon paradoxus), un mamifer veninos foarte rar, și iguana rinocer (Cyclura cornuta), o șopârlă de mari dimensiuni. Ambele specii sunt endemice, ceea ce înseamnă că nu le veți găsi în altă parte.

Citește și: Mexic – tot ce trebuie să știi despre Mexic

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

Ghiocel06   •   31.08.2024, 16:07

Felicitări pentru articol,foarte interesant!

tinca   •   25.07.2024, 08:15

Frumoasa și interesanta locație, o destinație pentru vacanță!

Manuela18   •   01.07.2024, 03:24

Un articol foarte interesant !

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Știrileprotv.ro
Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
Viva.ro
Cum arăta Matilda Pascal Cojocărița la începutul carierei. A câștigat Miss România în 1979, la 19 ani
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Libertateapentrufemei.ro
A prins-o ploaia și toată lumea i-a văzut părul natural. Bianca Drăgușanu: „Așa mă transform când mă prinde ploaia”
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
FANATIK.RO
Locul de muncă în care poți face bani frumoși. Se plătește în lire sterline, n-ai nevoie de studii superioare, dar ești obligat să ai un câine
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
GSP.RO
Sportul i-a schimbat viața. Dezvăluiri emoționante ale Iulianei Pepene: „În urmă cu trei ani, am aflat că sufăr de boala Graves, dar după un an de mers la sală, am analizele perfecte și nu mai iau pastile”
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
FANATIK.RO
Creatura care întinerește în loc să îmbătrânească. A fost descoperită recent și ar putea revoluționa medicina
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
Orangesport.ro
S-a aflat cum a ajuns la Dinamo autocarul pe care l-a folosit şi FCSB, după ce fanii "câinilor" au izbucnit! Prima explicaţie: "Este adevărat" | FOTO
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Observatornews.ro
EXCLUSIV. Imagini surprinse cu "Şacalul" după ce a abandonat cadavrul Denisei
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți
HOROSCOP
Horoscop 17 septembrie 2024. Capricornii s-ar putea să se trezească cu provocări majore de la partenerii cei mai importanți

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI