Cuprins:
Trucuri și sfaturi pentru un cozonac cu nucă reușit
Cozonacul cu nucă este, pentru foarte mulți români, mai mult decât un simplu desert. Este un simbol al sărbătorilor petrecute în familie. De multe ori, rețeta de cozonac se transmite din generație în generație, însă în zilele noastre găsim cu ușurință rețete de cozonac cu nucă absolut delicios și pe internet.
Cozonacul cu nucă este una dintre cele mai populare variante, fiind apreciat pentru contrastul dintre aluatul pufos și umplutura bogată, dulce, ușor crocantă.
Deși pare simplu de făcut cu miez de nucă, zahăr și cacao, o umplutură perfectă cere atenție la detalii.
Totul începe cu alegerea unei nuci bune, fără miros rânced, preferabil păstrat în coajă până aproape de momentul folosirii.
Un truc pe care multe gospodine îl consideră important este că miezul de nucă se pune câteva minute la cuptor sau într-o tigaie uscată pentru a se rumeni ușor. Nu trebuie lăsat prea mult, doar cât să-și intensifice aroma și să capete acel parfum de nucă coaptă.
Și zahărul are rolul lui. Dacă rămâne nedizolvat, poate lăsa granule neplăcute sau, dimpotrivă, poate dizolva excesiv nuca și înmuia umplutura. O soluție simplă este să-l amesteci cu câteva linguri de lapte cald, doar cât să se omogenizeze.
Cacaoa trebuie și ea aleasă cu grijă, fiind ideală pentru o umplutură bogată. În plus, vanilia, coaja de lămâie sau portocală și puțină esență de rom pot transforma o compoziție obișnuită într-una cu adevărat delicioasă.
Pentru a lega amestecul, poți folosi fie albuș de ou, fie lapte fierbinte. Cu albuș, umplutura devine mai aerată, cu lapte, este ceva mai cremoasă și mai densă. Ambele variante sunt bune, depinde doar de textura pe care o dorești. O lingură de unt topit adăugată la final îmbunătățește atât gustul, cât și consistența, ajutând umplutura să se întindă uniform și să rămână frumoasă în interiorul cozonacului.
Cel mai important este să nu exagerezi cu lichidul. O umplutură prea moale va curge și va împiedica aluatul să crească frumos, iar una prea uscată se va sfărâma la tăiere. Consistența perfectă este cea a unei creme groase, care se întinde ușor, dar nu curge.
Cozonac cu umplutură cu nucă și albuș
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-cu-nuca-1-1024x683.jpg)
Ingrediente:
Pentru aluatul de cozonac:
- 1 kg de făină;
- 8 gălbenușuri;
- 300 gr zahăr;
- 400 ml lapte;
- 50 gr drojdie proaspătă; coajă de lămâie;
- esențe;
- 100 gr unt topit;
- 100 ml ulei;
Pentru umplutură:
- albuș de ou bătut cu zahăr și amestecat cu nucă măcinată;
- bucățele de rahat/ stafide – opțional
Într-un vas se cerne făina. Se încălzește laptele în care se dizolvă zahărul și se pune coaja de lămâie. Se face maiaua din drojdie cu puțină făină și câteva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie, însă, să fie fierbinte. Se presară peste maia o mână de făină și se lasă la un loc cald, aproximativ 15 minute, ca să crească.
Gălbenușurile se freacă cu sare. Se adaugă laptele călduț și gălbenușurile frecate, în timp ce se amestecă și se frământă cu mâna, în timp ce adăugăm treptat și untul. Se încorporează toată făina. Se lasă aluatul la crescut, într-un loc cald, timp de aproximativ o oră și jumătate.
Ulterior, se împarte în patru, iar fiecare bucată de aluat se întinde cu mâna, pe o plansă unsă cu ulei. Se presară stafide, rahat, umplutura preparată și se rulează. Se împletesc două câte două și se așează în tava de cozonac tapetată cu hârtie de copt sau unsă și se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute. Se ung cu gălbenuș amestecat cu lapte și se dau la cuptor.
Cozonac cu umplutură cu nucă și lapte
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-umplutura-nuca-lapte-1024x683.jpg)
Pentru aluat
- 1 kg făină
- 200 ml lapte
- 5 ouă
- 350 g zahăr
- 50 g drojdie
- 250 g unt
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 praf sare
Pentru umplutură
- 500 g nucă măcinată
- 150 g zahăr
- coaja de lămâie şi de portocală
- 5-6 linguri lapte
- zahăr vanilat
Mod de preparare
Se cerne făina într-un bol special pentru cozonac, apoi se amestecă cu drojdia uscată. Ouăle se separă, gălbenuşurile se freacă cu o linguriţă rasă de sare, şi cu jumătate din cantitatea de zahăr, până se obţine o cremă spumoasă.
Laptele se fierbe cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat, untul se topeşte, apoi se scurge cât mai bine de zerul care-l lasă. Se face un gol în făina cernută şi se pune crema de gălbenuşuri şi laptele călduţ. După ce s-a omogenizat făina, se toarnă untul puţin câte puţin şi se frământă aluatul circa o oră. Se acoperă şi se lasă să crească lângă o sursă de căldură.
Între timp, se macină nucile şi se amestecă cu laptele, zahărul, vanilia şi coaja de lămâie. După ce a crescut aluatul, se împarte în două şi se întinde pe planşetă cu sucitorul cam de grosimea a două degete. Se presară pasta de nuci pe toată suprafaţa şi se răsucesc. Se aşază în tăvile unse cu unt, se ung cu ou bătut şi se mai lasă să crească 30 de minute.
Se bagă în cuptorul încins şi se coc la aceeaşi temperatură. Se scot din cuptor după aproximativ o oră, sau până când s-au rumenit frumos.
Cozonac cu umplutură cu nucă și cacao
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-nuca-cacao-1024x683.jpg)
- 350 g zahăr
- 100 ml lapte
- 10 lingurite cacao
- 500 g nucă măcinată
- coaja de la o lămâie și de la o portocală
- 2 pliculete zahăr vanilat
- 1 lingurita sare
- 8 lingura ulei de floarea-soarelui
- 1/2 litru lapte
- 10 linguri zahăr
- 50 g drojdie uscată
- 6 ouă
- 1 kg făină
- 1-2 pliculete zahăr vanilat
- 1 gălbenuș pentru uns
- esență de rom
- esență de vanilie
Mod de preparare
Se cerne făina şi se lasă la temperatura camerei 3-4 ore împreună cu celelalte ingrediente. Se separă ouăle iar uleiul se încălzeşte 5-10 minute. Laptele călduţ şi se amestecă cu 2 linguri de zahăr, cu drojdia şi se lasă la dospit acoperit cu un şervet.
În bolul cu făină, se adaugă restul de zahăr, gălbenuşurile frecate cu sarea, zahărul vanilat, coaja de lămâie şi de portocală, drojdia dospită şi albuşurile bătute spumă.
Toate ingredientele se amestecă până se obţine o cocă nici prea vârtoasă, nici prea moale. Se adaugă lapte dacă e prea tare şi apoi se frământă 30 de minute adăugându-se uleiul, câte puţin. După ce s-a încorporat tot uleiul, se acoperă şi se lasă la crescut o oră sau chiar mai mult.
Între timp, se pregăteşte crema de nucă. Se amestecă nuca măcinată şi coaptă cu zahărul şi cu laptele fierbinte. Se adaugă o esenţă de vanilie şi 2-3 picături de rom, coaja de lămâie şi cacaua. Crema se lasă la temperatura camerei. Se ung tăvile cu unt din abundenţă. Se împarte coca în două părţi şi se întind. Se umplu cu crema de nucă şi se rulează. Se aranjează în tavă una lângă alta şi se mai lasă 20 de minute la crescut. Se ung cu galbenuş şi se coc la 170C, timp de aproximativ 50 de minute.
Descoperă și Cozonac cu mac – rețete de cozonac pufos
Cozonac cu nucă și rahat
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-cu-nuca-si-rahat-1024x683.jpg)
- 1 kg făină
- 250 gr zahăr
- 450 gr lapte
- 5 ouă
- 60 gr drojdie
- 300 gr unt belgian
- 500 gr nucă
- 200 gr rahat
- 150 gr ciocolată belgiană
- 30 gr portocală confiată
- 30 gr coajă de lămâie
Mod de preparare
Se amestecă drojdia cu 100 ml lapte și trei linguri cu făină. Se lăsă compoziția (maiaua) să crească până când își dublează volumul.
Laptele se fierbe împreună cu zahărul, apoi se amesteca până se dizolvă.
Gălbenușurile se freacă cu sarea.
Se pune făina într-un vas și se toarnă pe rând, amestecând bine, gălbenușurile, laptele împreună zahărul topit și untul, portocala confiata și maiaua. Se frământă bine până se obține un aluat omogen, consistent și elastic.
Compoziţia astfel obţinută se lasă la dospit circa o oră.
Se ia apoi o bucată de aluat, se întinde bine, se pune peste crema de nuci cu ciocolata belgiană, rahat și stafide și se rulează. Rulada obţinută se secţionează în două pe lungimea sa şi cele două părţi astfel obţinute se împletesc şi se ung cu ou.
Se pun apoi într-o formă tapetată în prealabil cu unt şi făină si se lasă la dospit aproximativ două ore.
Când aluatul a crescut se dă tava la cuptor pentru circa 45 de minute – 1 oră la 160 grade.
Cozonac cu nucă fără frământare
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-nuca-umplutura-1024x682.jpg)
Ingrediente:
- 1 kg de făină;
- 300 g zahăr;
- jumătate de pachet de unt;
- 5 ouă;
- 200 ml de lapte;
- 400 gr nucă;
- 5 linguri de ulei;
- 4 linguri cacao;
- coajă de lămâie;
- o fiolă de esență de rom;
- 42 g de drojdie crudă;
- zahăr vanilat.
Mod de preparare
Pentru aluat se pune drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr la dopsit, într-un crater făcut în făină.
Ulterior, se adaugă gălbenușurile și restul de zahăr. Se adaugă și esența, uleiul, untul topit și călduț, dar și puțină sare. Se amestecă întreaga compoziție până când se încorporeză toată făina și se obține un aluat elastic. Pentru umplutură, se separă ouăle, iar albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă cu nucă și cacao. Vasul în care este aluatul se acoperă cu folie și se lasă într-un loc cald timp de aproximativ o oră. Apoi, cu mâinile unse cu ulei se împarte în patru părți, care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci. Se rulează și se împletesc patru astfel de suluri. Fiecare este așezat într-o tavă de cozonac bine unsă și tapetată cu făină sau cu foaie de copt. Se lasă la crescut încă o oră și sunt unși cu ou bătut.
Apoi sunt introduși în cuptor setat la 180 de grade pentru aproximativ 45 de minute. Când sunt copți, se scot din formă și se presară cu zahăr vanilat praf.
Află și De ce se crapă cozonacul în cuptor
Sursă foto – Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_f1ff8aafccb22a24762b6f3d6276711a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_4b1a000814cf22ffb840126ee5f9ea34.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_3a85a286251dacd158c92dbc54b0779e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_eb0c4499d61b031db5a066596dbbe67a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_d27e6d96267ef8bd85dc87bbf554452d.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/280_6706c814c9865eaee76cb20a1d9b85ab.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_c40d890da8dd2dd2066052e43cf4d703.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_8aee95e63a0622696b12edc269012419.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/278_86e17366f78dfafc98fd4d5383322104.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_59c51291eac98fea2475c72933454b45.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_d18f37ef3bcf640af028f4163550bd2c.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_e689fa46f287d238ba63951ae17b470a.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/233_594d1fb673011b85b61b3b51f7c22978.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_3ab77cad7b3428f799775f6489044046.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_75170a5cecb785192fe4642b646e26ed.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/284_6a7601a09c1799af0a422d3d77aaa3d4.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/275_f312c80dd8bc105599bdcc38745082e6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_2a6d3ef9d61b7b2511dfdb40e94f5c55.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/274_b2b9b8a48e004ca82af16dcc9e8677c0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/288_9139eae5186d262596756d0e9fb26e38.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/16_97572d31c817b8fb3a7038adf9ca972f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/289_c1df3b3a57139adc47ef918a4d426ae0.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_2b5d1064e6520b4d044e9014a5a02faf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/255_ff4164714284409bb5d761275f2070c6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/cozonac-cu-nuca.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_80aed0c72c6c25e1c981156b351885d4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/204_0811e77d9162db671c316d58133ebab7.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/ninsori-craciun-romania.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/thierry-wolton-01-foto-denis-grigorescu.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_9660d742bab1996250ca58c1f8a2390b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/287_b50eca79135d4a68f7082eae5fcc4302.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/raluca-badulescu-si-anamaria-prodan.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/andra-a-cantat-colinde-in-avion.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_3c3a06c4b5875932a0f91504ac642884.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_4a30cb9ac7d01aab41a871ae0cbe31fa.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_0ae48b251a7b409545b102ae395f5489.webp)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_16ca29bc7afe0d86f0b04b6cfab4168d.png)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/05/calin-georgescu-george-simion-nicusor-dan-1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/hepta8479204.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2021/12/retete-de-craciun-pentru-vegetarieni-si-vegani.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2021/12/turta-dulce-de-craciun--cum-sa-iti-iasa-moale-si-pufoasa.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2017/11/cine-este-mos-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/retete-cozonac.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2024/12/sarmale-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2021/12/decoratiuni-craciun-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/fursecuri-de-craciun-1.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2021/12/retete-de-toba-pentru-craciun.jpeg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2016/11/cele-mai-frumoase-colinde-de-craciun.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/accident-brateiu-judetul-sibiu.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/57494809911834994972429154484783344400889349n.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/nicusor-dan-csm-justitie.jpg)
:quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/unul-dintre-ursii-din-parcul-national-piatra-craiului--foto-captura-video-e1766340415887.png)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/protest-aur-scaled.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/ziarul-libertatea.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/20-decembrie-1989-revolutie-timisoara-foto-constantin-duma.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/12/mircea-cosea-e1766120140576.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.