Descoperă cele mai cunoscute specii de animale pe cale de dispariție:

Specii de animale pe cale de dispariție din România

Diversitatea ecosistmemelor din România reprezintă habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice. Din păcate însă, vânatul ilegal și defrișările necontrolate produc adevărate ravagii în rândul speciilor de animale sălbatice din România.

Nurca

Nurca
Animale pe cale de disparitie – nurca

Nurca europeană, Mustela lutreola este un animal din familia Mustelidae ce trăiște în unele regiuni din Spania, Franța, România, Ucraina, Estonia și Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă. Este similară la înfățișare cu nurca americană. Nurca europeană este o specie în pericol de dispariție.

Nurca europeană are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici.

Râsul

Râsul
Râsul
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ
Recomandări
Avem documente din interiorul Eurohold Bulgaria: cu 555 de milioane de lei încasați de la români, Euroins a transferat active în propriul grup de la Sofia, înainte de insolvență! Totalul mutat în două zile, sub ochii statului româ

Râsul este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, așadar râsul carpatin e văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, râsul era unul dintre cele mai discrete animale din România. Râsul vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare, cerbi. Un râs adult are nevoie de 1,1 – 2 kilograme de carne pe zi.

Capra Neagră

Capra Neagră
Capra Neagră

De asemenea o specie de animale sălbatice pe cale de dispariție este Capra Neagră. Aceasta are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la vârsta de trei ani. Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.

Zimbrul

Specii de animale pe cale de dispariție din România și din lume
Zimbrul
Senatorii au dezincriminat abuzul și neglijența în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. Dragnea și Grindeanu au încercat același lucru prin OUG 13
Recomandări
Senatorii au dezincriminat abuzul și neglijența în serviciu sub pragul de 250.000 de lei. Dragnea și Grindeanu au încercat același lucru prin OUG 13

Zimbrul este și el un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, existând foarte puține exemplare pe teritoriul țării noastre. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme și să aibă o înălțime de chiar și peste 1,7 metri. În trecut, zimbrul era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei.

Castorul

Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Castorii trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne. Castorul este mai mare animal din specia rozătoare din Europa și poate ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă.

Specii de animale exotice pe cale de dispariție

Sunt nenumărate specii de animale exotice în lume care sunt amenințate cu dispariția din aceleași cauze comune: vânarea excesivă și afectarea habitatului natural, precum și schimbările dramatice de climă și poluarea.

Balena albastră

Există mai puțin de 2o.000 de balene albastre, cele mai mari animale de pe planetă. Cuprinzând mai multe subspecii, balenele albastre se găsesc în toate oceanele lumii, cu excepția Arcticii și sunt printre acele specii de animale pe cale de dispariție. Se crede că populația actuală a fost redusă cu până la 90% de vânătoarea de balene în secolul al XX-lea. Vânătoarea comercială a speciei a fost în cele din urmă interzisă în 1966. Serviciul Național de Pescuit Marin din SUA a elaborat un plan de recuperare în 1998. Acesta prevedea întreținerea bazelor de date foto ale exemplarelor individuale și colectarea de date genetice și de migrație pentru a înțelege mai bine. Specia rămâne expusă riscului de coliziuni ale navelor și încurcarea în plasele de pescuit.

Ninsoare în București și mai multe zone din țară, la final de martie. Val de aer rece în toată România
Recomandări
Ninsoare în București și mai multe zone din țară, la final de martie. Val de aer rece în toată România

Ursul Panda

Ursul Panda - specii de animale pe cale de dispariție
Ursul Panda – specii de animale pe cale de dispariție

Urșii panda giganți sunt nativi din China, unde sunt considerați o comoară națională. În ciuda statutului lor, populațiile de panda giganți (Ailuropoda melanoleuca) sunt vulnerabile: mai puțin de 1.900 trăiesc în sălbăticie, fiind una dintre speciile pe cale de dispariție.

Aproximativ 300 trăiesc în grădinile zoologice din întreaga lume. În sălbăticie, ursul panda gigant se găsește doar în regiunile îndepărtate, muntoase din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu. În această zonă, la 1.524 – 3.048 m altitudine, se află pădurile răcoroase și umede de bambus pe care panda uriaș le iubește. Urșii mari își fac bârlogurile din bușteni scobiți sau din cioturi de conifere găsite în pădure.

Tigrul siberian

Specii de animale pe cale de disparitie - tigrul
Specii de animale pe cale de disparitie – tigrul

Invadarea habitatului natural împreună cu exploatarea forestieră au diminuat enorm habitatul disponibil acestor feline, care necesită zone extinse capabile să susțină ierbivorele mari care constituie cea mai mare parte a dietelor lor. Braconajul – pentru trofee și părți ale corpului folosite în „medicamentul” asiatic – se consideră că reprezintă cea mai mare amenințare pentru tigri. Probabil mai puțin de 4.000 au rămas în sălbăticie. În 2014, China a interzis în mod explicit consumul de specii de animale pe cale de dispariție, inclusiv tigrii, ale căror oase, penis și alte organe se crede în mod superstițios că au puteri magice curative.

Urangutanii

Urangutanul - specii de animale pe cale de dispariție
Urangutanul – specii de animale pe cale de dispariție

Urangutanul este o specie de animale impresionantă, fiind considerat una dintre cele mai apropiate ”rude” ale omului. Mai mult, urangutanul are un ADN asemănător cu al omului în proporție de 97 la sută.

La fel ca gorilele și cimpanzeii, se știe că folosesc unelte. Din cauza exploatării forestiere și capturii pentru comerțul cu animale de companie exotice, urangutanii – restricționați la insulele din Asia de Sud-Est Borneo și Sumatra – erau mai puțin de 60.000 într-un studiu din 2004. Spre deosebire de alte maimuțe mari, acestea sunt de obicei solitare sau trăiesc în grupuri de mai puțin de trei, ceea ce le face dificil de urmărit și studiat.

Gorila

Specii de animale pe cale de dispariție  - Gorila
Specii de animale pe cale de dispariție – Gorila

Gorila este cea mai mare dintre primate și este, de asemenea, unul dintre cele mai inteligente animale. Studiile arată că ADN-ul unei gorile este în proporție de 98 la sută identic cu cel al omului.

Încălcarea habitatelor și braconajul pentru carne de tufă, trofee și talismane magice au dus la pierderi substanțiale. Deoarece structura lor socială este atât de complexă și pentru că se reproduc lent – femelele făcând un pui numai o dată la patru ani, în cel mai bun caz – îndepărtarea chiar și a câtorva indivizi dintr-o trupă de gorile poate afecta catastrofal capacitatea acesteia de a se întreține.

Elefantul asiatic

Elefantul -specii de animale pe cale de dispariție
Elefantul -specii de animale pe cale de dispariție

Elefantul este unul dintre cele mai impresionante animale de pe planetă și unic datorită aspectului său cu totul deosebit față de alte viețuitoare. Elefanții se găsesc cel mai adesea în savane, pajiști și păduri, dar ocupă o gamă largă de habitate, inclusiv deșerturi, mlaștini și zone muntoase din regiunile tropicale și subtropicale din Africa și Asia.

Cea mai bună estimare a IUCN cu privire la populația actuală de elefanți asiatici, care locuiește în 13 țări, este de aproximativ 40.000-50.000. Acest număr poate fi mult mai mic; unele regiuni locuite de pahidermele lemnoase sunt inaccesibile din cauza terenului sau a volatilităţii politice. Peste 50% din populație este concentrată în India. Populația umană în plină dezvoltare de acolo – și în alte părți din Asia – creează conflicte pentru spațiu și resurse. Și în timp ce colții elefanților asiatici sunt mult mai mici decât cei ai omologilor lor africani, specia asiatică este încă braconată pentru fildeșul, carnea și pielea sa.

Diavolul Tasmanian

Între 1996 și 2008, populația de diavoli din Tasmania a scăzut cu aproximativ 60% din cauza unui cancer contagios cunoscut sub numele de Devil Facial Tumor Disease. Acesta continuă să decimeze populațiile speciei, care apare doar pe insula australiană Tasmania. S-ar putea să rămână doar 10.000 de indivizi sălbatici. S-a instituit creșterea în captivitate a indivizilor neinfectați și s-au făcut eforturi pentru a dezvolta un vaccin pentru cancer, despre care se crede că provine din celulele mutante dintr-un singur specimen.

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Carmen Iohannis, de NERECUNOSCUT! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă la câmp... ŢINUTA a atras toate privirile
Playtech.ro
Carmen Iohannis, de NERECUNOSCUT! Cum a fost surprinsă Prima Doamnă la câmp... ŢINUTA a atras toate privirile
S-a aflat! Ce pensie are Miron Cozma. Mulți pensionari din România nu îndrăznesc să viseze la această sumă
Viva.ro
S-a aflat! Ce pensie are Miron Cozma. Mulți pensionari din România nu îndrăznesc să viseze la această sumă
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
Observatornews.ro
La marginea unui oraş mare din România, oamenii şi-au construit vile pe bandă rulantă. Primarul, uluit când a mers prima dată să le vadă
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Știrileprotv.ro
O româncă, dansatoare într-un club de noapte, a devenit eroină în Italia, după ce și-a salvat angajatorul de la un atac cu cuțitul. Cum a procedat femeia
Ce a pățit un turist în Suceava. Bărbatul a vrut să-și comande un burger: ”Halucinant, sincer”
FANATIK.RO
Ce a pățit un turist în Suceava. Bărbatul a vrut să-și comande un burger: ”Halucinant, sincer”
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Orangesport.ro
FOTO | Ce făcea acest tânăr într-o parcare. Trecătorii au fost şocaţi când au văzut ce face şi cine este
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Unica.ro
Adevărul din spatele divorțului dintre Deea și Dinu Maxer. Apropiații cuplului dau detalii din spatele ușilor închise
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
HOROSCOP
Horoscop 29 martie 2023. Peștii sunt foarte activi și dornici de emancipare, poate chiar caută să aducă un pic de lux în existența lor
Cel mai important eveniment multidisciplinar din România
PUBLICITATE
Cel mai important eveniment multidisciplinar din România