Descoperă cele mai cunoscute specii de animale pe cale de dispariție:

Specii de animale pe cale de dispariție din România

Diversitatea ecosistmemelor din România reprezintă habitatul ideal pentru multe specii de animale sălbatice. Din păcate însă, vânatul ilegal și defrișările necontrolate produc adevărate ravagii în rândul speciilor de animale sălbatice din România.

Nurca

Nurca
Animale pe cale de disparitie – nurca

Nurca europeană, Mustela lutreola este un animal din familia Mustelidae ce trăiște în unele regiuni din Spania, Franța, România, Ucraina, Estonia și Rusia. În trecut trăia în regiuni din întreaga Europă. Este similară la înfățișare cu nurca americană. Nurca europeană este o specie în pericol de dispariție.

Nurca europeană are blana în totalitate maro, cu excepția buzelor. Se hrănește cu viețuitoare acvatice, dar și cu păsări și mamifere mici.

Râsul

Râsul
Râsul

Râsul este un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, așadar râsul carpatin e văzut din ce în ce mai rar în ţara noastră. Chiar și când numărul exemplarelor era mai mare, râsul era unul dintre cele mai discrete animale din România. Râsul vânează iepuri, marmote, veverițe, șoareci și alte rozătoare, bursuci, păsări, oi, vulpi, mistreți, capre negre, căprioare, cerbi. Un râs adult are nevoie de 1,1 – 2 kilograme de carne pe zi.

Capra Neagră

Capra Neagră
Capra Neagră

De asemenea o specie de animale sălbatice pe cale de dispariție este Capra Neagră. Aceasta are 110-130 de centimetri şi o coadă scurtă. Trăieşte în regiunile înalte din munţii Carpaţi. Perioada de gestaţie durează şase luni, iar iezii devin maturi la vârsta de trei ani. Pericolele naturale la care sunt expuse frecvent caprele negre sunt căderile de stânci, animalele de pradă ca râsul, lupul, ursul sau vulturul.

Zimbrul

Specii de animale pe cale de dispariție din România și din lume
Zimbrul

Zimbrul este și el un animal sălbatic pe cale de dispariție în România, existând foarte puține exemplare pe teritoriul țării noastre. Zimbrul este cel mai mare mamifer terestru din Europa, ajungând să cântărească până la 1.000 de kilograme și să aibă o înălțime de chiar și peste 1,7 metri. În trecut, zimbrul era prezent pe tot continentul, cu excepția unor zone din Spania, Italia și nordul Scandinaviei.

Castorul

Castorul a fost unul dintre minunatele animale sălbatice din România, dar în ultimii ani nu au mai putut fi identificate exemplare ale acestei specii. Castorii trăiau în toată ţara, dar acum se încearcă repopularea în judeţul Braşov. Castorul a dispărut din cauza vânatului pentru blană şi carne. Castorul este mai mare animal din specia rozătoare din Europa și poate ajunge la 20 de kilograme. Este un rozător ierbivor şi construiesc baraje din lemne, crengi sau iarbă.

Specii de animale exotice pe cale de dispariție

Sunt nenumărate specii de animale exotice în lume care sunt amenințate cu dispariția din aceleași cauze comune: vânarea excesivă și afectarea habitatului natural, precum și schimbările dramatice de climă și poluarea.

Balena albastră

Există mai puțin de 2o.000 de balene albastre, cele mai mari animale de pe planetă. Cuprinzând mai multe subspecii, balenele albastre se găsesc în toate oceanele lumii, cu excepția Arcticii și sunt printre acele specii de animale pe cale de dispariție. Se crede că populația actuală a fost redusă cu până la 90% de vânătoarea de balene în secolul al XX-lea. Vânătoarea comercială a speciei a fost în cele din urmă interzisă în 1966. Serviciul Național de Pescuit Marin din SUA a elaborat un plan de recuperare în 1998. Acesta prevedea întreținerea bazelor de date foto ale exemplarelor individuale și colectarea de date genetice și de migrație pentru a înțelege mai bine. Specia rămâne expusă riscului de coliziuni ale navelor și încurcarea în plasele de pescuit.

Ursul Panda

Ursul Panda - specii de animale pe cale de dispariție
Ursul Panda – specii de animale pe cale de dispariție

Urșii panda giganți sunt nativi din China, unde sunt considerați o comoară națională. În ciuda statutului lor, populațiile de panda giganți (Ailuropoda melanoleuca) sunt vulnerabile: mai puțin de 1.900 trăiesc în sălbăticie, fiind una dintre speciile pe cale de dispariție.

Aproximativ 300 trăiesc în grădinile zoologice din întreaga lume. În sălbăticie, ursul panda gigant se găsește doar în regiunile îndepărtate, muntoase din centrul Chinei, în provinciile Sichuan, Shaanxi și Gansu. În această zonă, la 1.524 – 3.048 m altitudine, se află pădurile răcoroase și umede de bambus pe care panda uriaș le iubește. Urșii mari își fac bârlogurile din bușteni scobiți sau din cioturi de conifere găsite în pădure.

Tigrul siberian

Specii de animale pe cale de disparitie - tigrul
Specii de animale pe cale de disparitie – tigrul

Invadarea habitatului natural împreună cu exploatarea forestieră au diminuat enorm habitatul disponibil acestor feline, care necesită zone extinse capabile să susțină ierbivorele mari care constituie cea mai mare parte a dietelor lor. Braconajul – pentru trofee și părți ale corpului folosite în „medicamentul” asiatic – se consideră că reprezintă cea mai mare amenințare pentru tigri. Probabil mai puțin de 4.000 au rămas în sălbăticie. În 2014, China a interzis în mod explicit consumul de specii de animale pe cale de dispariție, inclusiv tigrii, ale căror oase, penis și alte organe se crede în mod superstițios că au puteri magice curative.

Urangutanii

Urangutanul - specii de animale pe cale de dispariție
Urangutanul – specii de animale pe cale de dispariție

Urangutanul este o specie de animale impresionantă, fiind considerat una dintre cele mai apropiate ”rude” ale omului. Mai mult, urangutanul are un ADN asemănător cu al omului în proporție de 97 la sută.

La fel ca gorilele și cimpanzeii, se știe că folosesc unelte. Din cauza exploatării forestiere și capturii pentru comerțul cu animale de companie exotice, urangutanii – restricționați la insulele din Asia de Sud-Est Borneo și Sumatra – erau mai puțin de 60.000 într-un studiu din 2004. Spre deosebire de alte maimuțe mari, acestea sunt de obicei solitare sau trăiesc în grupuri de mai puțin de trei, ceea ce le face dificil de urmărit și studiat.

Gorila

Specii de animale pe cale de dispariție  - Gorila
Specii de animale pe cale de dispariție – Gorila

Gorila este cea mai mare dintre primate și este, de asemenea, unul dintre cele mai inteligente animale. Studiile arată că ADN-ul unei gorile este în proporție de 98 la sută identic cu cel al omului.

Încălcarea habitatelor și braconajul pentru carne de tufă, trofee și talismane magice au dus la pierderi substanțiale. Deoarece structura lor socială este atât de complexă și pentru că se reproduc lent – femelele făcând un pui numai o dată la patru ani, în cel mai bun caz – îndepărtarea chiar și a câtorva indivizi dintr-o trupă de gorile poate afecta catastrofal capacitatea acesteia de a se întreține.

Elefantul asiatic

Elefantul -specii de animale pe cale de dispariție
Elefantul -specii de animale pe cale de dispariție

Elefantul este unul dintre cele mai impresionante animale de pe planetă și unic datorită aspectului său cu totul deosebit față de alte viețuitoare. Elefanții se găsesc cel mai adesea în savane, pajiști și păduri, dar ocupă o gamă largă de habitate, inclusiv deșerturi, mlaștini și zone muntoase din regiunile tropicale și subtropicale din Africa și Asia.

Cea mai bună estimare a IUCN cu privire la populația actuală de elefanți asiatici, care locuiește în 13 țări, este de aproximativ 40.000-50.000. Acest număr poate fi mult mai mic; unele regiuni locuite de pahidermele lemnoase sunt inaccesibile din cauza terenului sau a volatilităţii politice. Peste 50% din populație este concentrată în India. Populația umană în plină dezvoltare de acolo – și în alte părți din Asia – creează conflicte pentru spațiu și resurse. Și în timp ce colții elefanților asiatici sunt mult mai mici decât cei ai omologilor lor africani, specia asiatică este încă braconată pentru fildeșul, carnea și pielea sa.

Diavolul Tasmanian

Între 1996 și 2008, populația de diavoli din Tasmania a scăzut cu aproximativ 60% din cauza unui cancer contagios cunoscut sub numele de Devil Facial Tumor Disease. Acesta continuă să decimeze populațiile speciei, care apare doar pe insula australiană Tasmania. S-ar putea să rămână doar 10.000 de indivizi sălbatici. S-a instituit creșterea în captivitate a indivizilor neinfectați și s-au făcut eforturi pentru a dezvolta un vaccin pentru cancer, despre care se crede că provine din celulele mutante dintr-un singur specimen.

Urmărește-ne pe Google News
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
PARTENERI - GSP.RO
Anamaria Prodan și Ciprian Marica, imagine virală într-o locație de lux. Cum au fost pozați cei doi
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Playtech.ro
Ce a putut să facă Monica Gabor pentru Irinel Columbeanu, imediat cum a aflat că a ajuns sărac lipit pământului. RESPECT!
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Observatornews.ro
Ce riscă românii care refuză încorporarea în armată, în caz de război sau stare de asediu
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
HOROSCOP
Horoscop 29 ianuarie 2022. Capricornii revin la gânduri mai bune și datorită faptului că se vor simți bine în propria piele
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
Știrileprotv.ro
Cine e tânărul cu BMW care a pierit în mașina strivită de un TIR, pe un drum drept
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer
PUBLICITATE
Raluca Feher, despre secretele vieții ei de influencer