Situată la poalele Muntelui Păpușa, stațiunea Rânca este o alegere inspirată atât pentru vacanţele de iarnă, cât şi cele de vară, în special pentru turiştii care îşi doresc să scape de aglomeraţia oraşului pentru câteva zile şi să petreacă momente de relaxare.

Despre stațiunea Rânca

Situată pe versantul sudic al Munților Parâng, la 1600 înălțime, Rânca este stațiunea turistică aflată la cea mai mare altitudine din România.

Zona turistică Rânca dispune de un potențial turistic și sportiv deosebit, fiind considerată centrul drumețiilor din Parâng. Este traversată de DN 67C, Transalpina, care este cea mai înaltă sosea din România, având punctul cel mai înalt în Pasul Urdele (la 2. 145 m).

Statiunea Rânca
Statiunea Rânca

Scurt istoric

În anul 1930, Banca Populară „Gilortul” din Novaci a pus în practică proiectul lui Dumitru Brezulescu, vizând crearea unei stațiuni montane la Rânca.

A început acțiunea construind 6 cabane cu câte 5 camere, iar în anul 1937 a fost dată în folosință cabana centrală din Rânca, cu contribuția primului-ministru de atunci al României, liberalul Gheorghe Tătărăscu. Până în decembrie 1989, la Rânca a mai fost construită o cabană a OJT Gorj, o cabană administrată de către Universitataea din Craiova și o cabană a sindicatelor miniere din bazinul carbonifer al Olteniei. În apropiere se afla și o unitate militară unde se realiza instrucția recruților din cadrul trupelor de vânători de munte.

Stațiunea Rânca a reintrat în atenția turiștilor în special după darea în folosință a șoselei Transalpina, cea mai înalta și mai frumoasa șosea din Romania, care leagă stațiunea gorjeană de județul Sibiu printr-un drum superb.

Cum ajungi la Rânca

Accesul în Rânca se face pe Transalpina, sau DN 67C Bengesti (Gorj) – Sugag (Alba), drum modernizat și bine întreținut până în stațiune chiar și iarna. În timpul ierni, însă, Translpina este închisă, iar la Rânca se poate urca doar dinspre Novaci.

Trasee montane în apropiere de stațiunea Rânca

În zona stațiunii Rânca, peisajele sunt cu adevărat superbe, iar traseele montane din această zonă îi pot cuceri cu frumusețea lor și pe cei mai exigenți turiști.

 • Cabana Rânca – Vârful Păpuşa – Curmătura Olteţului. Marcaj: triunghi roşu, şosea şi potecă nemarcată. Timp de mers: 5 ore.
 • Cabana Rânca – Muntele Urdele – Valea Iezerul – Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu, bandă roşie, apoi triunghi roşu. Timp de mers: 7 ore.
 • Novaci – Valea Gilortului – Cabana Rânca. Traseul merge pe drumurile forestiere din Valea Gilortului. Timp de mers: 7-8 ore.
 • Novaci – Muntele Cerbu – Cabana Rânca. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 4-5 ore.
 • Baia de Fier – Cabana Peştera Muierii. Marcaj: traseu pe şosea modernizată. Timp de mers: 45 minute
 • Cabana Voievodu – Poiana Muierii – Cabana Obârşia Lotrului. Marcaj: triunghi roşu. Timp de mers: 6-7 ore.
 • Cabana Obârşia Lotrului – Groapa Seacă – Vârful Capra – Poiana Muierii – Cabana Voievodul. Marcaj: şosea, apoi potecă nemarcată, după care triunghi roşu. Timp de mers: 9-10 ore.
 • Lacul Câlcescu – Piatra Tăiată – Vârful Mohorul – Muntele Păpuşa – Cabana Rânca. Marcaj: bandă roşie, triunghi roşu, apoi şosea. Timp de mers: 6-7 ore.
 • Curmătura Olteţului – Cheile Olteţului – Polovragi. Potecă nemarcată, drum forestier. Timp de mers: 5 ore.

Pârtii de schi în stațiunea Rânca

Partii de schi in statiunea Ranca
Partii de schi in statiunea Ranca

Stațiunea Rânca a devenit tot mai cunoscută în ultimii ani în rândul iubitorilor de schi și alte sporturi de iarnă.

Pârtiile sunt deservite de instalații de teleschi, iar M1 dispune de nocturnă. De semenea, se poate practica schi fond în împrejurimile stațiunii, pe traseele ușoare, fară risc de avalanșă și viscol.

Râncă dispune de 6 pârtii de schi, dintre care 4 sunt omologate și anume:

 • M1 – ușoară, 650 m
 • M2 – medie, 500 m
 • M3 – medie, 710 m
 • M4 – medie, 350 m
 • L 1-3 – ușoară, 910 m
 • L 2-1 – ușoară, 606 m

Obiective turistice în apropiere de stațiunea Rânca

Lacul Gâlcescu

Lacul Gâlcescu se numără de asemenea printre cele apreciate obiective turistice printre cei care vizitează Transalpina. Lacul se iveşte chiar la marginea celei mai bătute poteci turistice care străbate muntele. Este declarat monument al naturii, iar împrejurimile constituie o rezervaţie naturală. Într-o vale imensă, după şase ore de mers prin abruptul Parâng, cu plecare din Staţiunea Rânca, vă aşteaptă Lacul Gâlcescu şi aproape alte zece lacuri mai mici.

Peștera Polovragi

Obiective turistice langa Ranca - Pestera Polovragi
Obiective turistice langa Ranca – Pestera Polovragi

Peștera Polovragi este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice vizitate de cei care tranveresează Transalpina. Ea se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, la o altitudine de 670 m. La peșteră se ajunge de pe teritoriul comunei Polovragi, aflată între localitățile Horezu și Baia de Fier, județul Gorj, Oltenia, România.

Peștera Muierii

Obiective turistice langa Ranca - Pestera Muierii
Obiective turistice langa Ranca – Pestera Muierii

Peștera Muierii este una dintre cele mai cunoscute și vizitate peșteri din România, fiind unul dintre principalele obiective turistice de pe Transalpina. Peștera se află în comuna Baia de Fier, în județul Gorj. Este importantă și impresionantă atât datorită formațiunilor dezvoltate în interior, dar și pentru relicvele descoperite în ea. Înainte de a urca pe Transalpina spre stațiunea Rânca, nu ratați acest obiectiv turistic.

Cheile Olteţului

Cheile fac parte dintr-o rezervație naturală din județul Gorj și au de arătat peisaje extraordinare, cu cascade, stânci golașe, caverne săpate în vârf de munte și poieni înconjurate de felurite soiuri de copaci, de la foioase până la conifere.

Cheile și Valea Gilortului

Gilortul, al cărui nume este considerat de origine dacică, izvorăşte din Munţii Parâng, respectiv de sub Vârful Parângul Mare (2519m) prin două izvoare principale, situate la altitudinea de aproape 2350 m, fiind flancat imediat pe dreapta de Vf. Mândra , iar pe stânga de Vf. Gruiu şi după un lung traseu intramontan cu chei, repezişuri şi cascade iese la Novaci.

Valea Frumoasei

Lacul Oasa
Lacul Oasa

Din Obârşia Lotrului, după ce se trece pe Transalpina de stațiunea Rânca, turiştii au mai multe opţiuni de a-şi petrece timpul liber. Dacă îşi continuă drumul pe Transalpina cu maşina, se ajunge în doar câteva minute în judeţul Alba, într-un alt loc de poveste: Lacul Oaşa.


Citeşte şi:

Stațiunea Voineasa – trasee montane și obiective turistice în Vâlcea

Stațiunea Arieșeni – oaza de relaxare din Apuseni. Trasee și obiective turistice

Stațiunea Durău – oaza de relaxare din Ceahlău. Activități și obiective turistice

Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
PARTENERI - GSP.RO
Cum se împarte averea! Anamaria Prodan a anunțat câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
Playtech.ro
Doliu imens în televiziune. Vestea tristă a dimineţii a fost dată de Dan Negru
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Observatornews.ro
S-a apucat de videochat la 20 de ani. Reacția mamei după ce vecinii au aflat și i-au zis "Uite-o pe Miruna, e dezbrăcată"
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
HOROSCOP
Horoscop 19 octombrie 2021. Scorpionii trebuie să iasă din propria minte, cea care acum le condiționează deciziile
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Știrileprotv.ro
O chelneriță a izbucnit în lacrimi când a văzut bonul. Ce i-a scris o femeie care a refuzat să lase bacșiș. VIDEO
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Telekomsport
Scene interzise cardiacilor. Mai multe vedete, orgie greu de imaginat. Cum au fost surprinse
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută
PUBLICITATE
Lasă-ți cardul acasă! Cum să plătești cu telefonul mobil și la ce te ajută