De Camelia Diaconu,

Terenul de tenis este construit pe o suprafață plană, dreptunghiulară și are atașat în centru o plasă joasă și întinsă denumită fileu. Ca și dimensiuni, aceeași suprafață de teren este folosită în meciurile de tenis de simplu, dar și în meciurile de tenis de dublu.

Dimensiunile unui teren de tenis

Dimensiunile oficiale ale unui teren de tenis sunt:
– 23.77 metri în lungime;
– 8.23 metri în lățime;
Pentru jocurile de tenis la dublu, lățimea terenului este de 10.97 metri.

Pe lângă dimensiunea oficială a terenului, este recomandat să fie un spațiu suplimentar de 6,4 metri în spatele liniilor de fund, pe ambele părți, dar și o distanță de 3.66 metri pe lateralele terenului.
Așadar, terenurile de tenis utilizate în cadrul competițiilor sportive oficiale trebuie să aibă o suprafață generală de 37×18 metri, cu aproximație, iar pentru celelalte terenuri, suprafața generală poate fi mai mică, aproximativ 34×17 metri.

Teren de tenis - dimensiuni generale
Teren de tenis – dimensiuni generale

Terenul de tenis este împărțit în două cu ajutorul unui fileu fixat cu o coardă metalică pe doi stâlpi, cu o înălțime de 1,07 metri. Înălțimea fileului în mijlocul terenului de tenis este de 0,914 metri, fileul este fixat cu o bandă de sol, iar coarda metalică ce susține fileul este acoperită cu o bandă albă. Suprafața de joc de pe terenul de tenis, de ambele părți ale fileului, este formată din două zone ce sunt delimitate de linia de serviciu, care se află la o distanță de 6.40 m față de fileu.
Linia mediană de serviciu are o lățime de 5 cm, iar toate celelalte linii de serviciu au o lățime cuprinsă între 2.5 cm și 5 cm.
Liniile de fund au o lățime de până la 10 cm și fiecare linie este marcată la mijloc cu o linie de 10 cm lungime în interiorul terenului.

Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
Recomandări
Clanul Goleac: fiul șefului ADP Sector 4 și al subprefectului Capitalei a candidat singur și a ieșit șef în Poliția Locală
 

Tipuri de teren de tenis

Tipuri de teren de tenis - teren pe zgură. Femeie jucând tenis pe teren de zgură
Tipuri de teren de tenis – teren pe zgură

Există patru tipuri principale de suprafețe de joc pentru tenis, iar acestea au caracteristici diferite în funcție de materialele folosite în construcția terenului. Terenurile de tenis sunt clasificate, conform Federației Internaționale de Tenis în funcție de viteza jocului de la: lentă, mediu-lent, mediu, mediu-rapid, rapid. Astfel că, terenurile de tenis se împart astfel:

Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
Recomandări
Scandalurile în care a fost implicat Aurelian Bădulescu. De la bătaia cu primarul Mutu, la jigniri precum „javrelor ce sunteți” sau „mi-au spus că erați prostituată”
 

Teren de tenis de zgură

Terenurile de tenis din zgură sunt făcute din sisturi concastate, cărămidă sau piatră. Suprafața de zgură, într-un meci de tenis, încetinește mingea și produce un salt mai mare al acesteia, spre deosebire de alte suprafețe dure. Terenurile de tenis cu zgură favorizează jucătorii cu stil defensiv de joc deoarece suprafața lentă de zgură asigură puncte mai lungi de joc.
Terenurile de zgură sunt frecvent întâlnite în Europa și America latină. Sunt mai ieftine de construit față de alte terenuri de tenis, însă costurile de întreținere sunt mai mare. Cel mai important turneu organizat pe teren de zgură este Roland Garros, singurul turneu de Grand Slam organizat pe zgură.

Teren de tenis pe iarbă

Este terenul cel mai rapid realizat pe un tip de sol compact, pe care s-a cultivat un tip special de iarbă. Săritura mingii depinde și de cât de sănătoasă este iarba, cât de uzată este sau cât de recent a fost cosită. Terenul de tenis de iarbă are o suprafață mai puțin fermă și mai alunecoasă decât cea dură.
Jocul de tenis pe gazon natural îi favorizează pe jucătorii care folosesc serve și tactici din volei deoarece serva vine rapid din afara terenului, iar acest lucru îl forțează pe receptor să lovească mingea mai defensiv, spre deosebire de o lovitură pe o suprafață înceată.
Pe terenul de tenis de iarbă este organizat în prezent turneul de Grand Slam, Wimbledon.

Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
Recomandări
Cum încalcă un polițist legea într-o călătorie de două ore cu trenul
 
Tipuri de teren de tenis - teren pe iarbă, Wimbledon
Tipuri de teren de tenis – teren pe iarbă, Wimbledon

Teren de tenis pe suprafață dură

Terenurile sunt realizate din materiale uniforme și rigide și oferă o săritură mai mare a mingii. Suprafețele dure sunt mai rapide decât zgura, dar nu la fel de rapide ca terenurile de iarbă. Favorizează jucătorii cu lovituri puternice și agresive. Aceste suprafețe pot varia și în funcție de compoziția vopselei cu care este acoperită.
U.S Open este organizat pe un teren cu suprafață dură de tip acrilic, iar Australian Open este organizat pe un teren cu suprafață dură sintetică.

Teren de tenis pe carpetă

Este un termen din tenis care definește orice teren acoperit cu o suprafață detașabilă. Este un teren mai rapid decât suprafețele dure și este folosit în interiorul anumitor locații care găzduiesc temporar terenul de tenis. În prezent, acest tip de suprafață nu este utilizată pentru evenimente din turnee profesionale

Tipuri de teren de tenis - teren pe suprafață dură
Tipuri de teren de tenis – teren pe suprafață dură
Citeşte şi:

Cum alegi racheta de tenis – tot ce trebuie să știi despre cea mai bună rachetă de joc

RECOMANDĂRI
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
GSP.RO
Anamaria Prodan dezvăluie un episod șocant: „Au venit 200 peste mine, aveam pistolul pe masă!”
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat
HOROSCOP
Horoscop 6 iunie 2020. Balanțele își exersează talentul diplomatic, Fecioarele se confruntă cu situații greu de controlat