MENIU CAUTĂ
18 Apr. 2018 12:00 , de Florin Ghioca

VIDEO/La Festivalul DaKINO se va proiecta un film special pentru tineri cu tulburare de spectru autist

Distribuie

Cea de-a 27-a ediție a Festivalului Internațional de Film DaKINO are loc în perioada 18-22 aprilie, la București, cu filme care au cucerit festivalurile internaționale de gen, dar și cu proiecții speciale ale unor filme românești recente. Miruna Berescu, directorul festivalului, a dezvăluit la Interviurile Libertatea Live că anul acesta vor avea loc mai multe proiecții speciale, printre care și unele dedicate persoanelor cu tulburare de spectru autist.

„Este un lucru de care noi suntem foarte legați. Este al doilea an când facem proiecții gratuite pentru copii cu tulburare de spectru autist la DaKINO. Am făcut anul trecut un test, o încercare împreună cu terapeuții și cu profesioniștii de la Help Autism, pentru că nu știam exact dacă lucrurile vor funcționa. Am încercat să facem ceea ce există în Franța și bănuiesc că nu numai acolo, aceste proiecții dedicate lor. Ceea ce înseamnă că lumina în sala de cinema este semi-aprinsă, că sunetul de la film este dat mai jos, în momentul în care încep efecte și muzici puternice se coboară nivelul suntetului în boxe. Am avut foarte mari emoții anul trecut, pentru că nu știam nici cum vor reacționa copiii, mulți dintre ei erau pentru prima oară într-o sală de cinema”, a declarat Miruna Berescu la Libertatea Live.

Ea a mai adăugat că pe lângă aceste proiecții pentru tinerii cu tulburare de spectru autist vor fi și proiecții pentru copii din centrele de zi, aduși special la cinema, mulți dintre aceștia găsindu-se pentru prima dată în ipostaza de spectatori de cinema. Ei vor primi din partea organizatorilor suc, popcorn și cadouri, pentru a le face experiența mult mai plăcută. „Câteodată, bucuria unor copii din centrele de zi sau din centrele de plasament este atât de mare încât îți aduce aminte de copilul sau adolescentul de acasă sau din vecini, care strâmbă din nas la orice și nu-i place nimic. Este super reconfortant să îi vezi!', a mai adăugat Miruna Berescu.

Ultimul film al lui Mircea Albulescu, proiecție specială la DaKINO

Programul Festivalului include de asemenea în proiecții speciale filmele: „Tărâmul binecuvântat', cu Alec Secăreanu (anul acesta, membru al Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO); „Aniversarea', cel mai recent film al lui Dan Chișu și ultimul în care poate fi văzut regretatul actor Mircea Albulescu, „Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor', debutul ca regizor de lungmetraj al actorului Emanuel Pârvu, precum și un program de OFF Românesc care include scurtmetrajele „Scris/Nescris', în regia lui Adrian Silișteanu (Președintele Juriului Competiției de Scurtmetraj DaKINO 2018), „Asfințit', în regia Mironei Radu și „Totul e foarte departe', în regia lui Emanuel Pârvu.

Pelicula „Film Sars Dont Die In Liverpool', care va deschide ediția din acest an, a fost nominalizat la trei Premii BAFTA 2018 pentru Cea mai bună actriță în rol principal – Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal – Jamie Bell, Cel mai bun scenariu adaptat – Matt Greenhalgh.

DaKINO 2018 aduce la București cel mai recent film al celebrului regizor german Wim Wenders, „Submergence', care a avut premiera la Festivalul de Film de la Toronto în toamna anului trecut. Lungmetrajul, care îi are în rolurile principale pe Alicia Vikander și pe James McAvoy, va fi prezentat în premieră în România și într-o proiecție unică în cadrul Festivalului, joi, 19 aprilie, ora 20.00 la Cinema Muzeul Țăranului. Wim Wenders are la activ, în lunga sa carieră, 3 nominalizări la Oscar pentru documentarele The Salt of the Earth, Pina și Buena Vista Social Club, este câștigătorul Premiului BAFTA și al Palme d’Or la Cannes pentru Paris, Texas și al unui Leu de Aur la Veneția pentru The State of Things.

Festivalul se închide duminică, 22 aprilie, cu o comedie veritabilă semnată de regizorii marelui succes de public „Les Intouchables', Olivier Nakache și Eric Toledano – „Cest la vie', care a primit anul acesta nu mai puțin de zece nominalizări la Premiile Cesar. Rolul principal al filmului este jucat de actorul francez Jean-Pierre Bacri, căruia i se alătură Jean-Paul Rouve și Gilles Lellouche.

Programul complet al festivalului se găsește pe site-ul oficial al evenimentului.

CITEȘTE ȘI

EXCLUSIV/ Herta Muller a fost suspendată din drepturi în cadrul Uniunii Scriitorilor din România, pentru neplata cotizației

EXCLUSIV / INTERVIU cu jurnalistul care a filmat primele zile ale războiului din Siria: ,,Crimele vor continua încă zece ani'

Citește mai multe despre festival, Libertatea Live și video pe Libertatea.

Comentarii