Amenințat cu destituirea, poluaritatea și susținerea lui Trump au explodat

Cu o paradoxală popularitate în creștere, de peste 40% în preferințele americanilor, Donald Trump a readus practic prosperitatea în țara sa, prin măsurile economice luate, în ultimii trei ani. Legea reformei taxelor – ”Tax Reform” – promulgată în 2017, a facilitat repatrierea imenselor averi ale miliardarilor americani, ascunse prin off–shore-urile din paradisurile fiscale.

Recapitalizarea Americii a dus la repornirea afacerilor la scară largă, dar și la o contribuție colosală la sistemul de taxe și impozite, care au permis finanțarea marilor proiecte americane: modernizarea impresionantei rețele de autostrăzi, refacerea infrastructurii critice, redefinirea sistemului medical. 

Despre personalitatea lui Trump s-au spus multe. Atributele nu sunt măgulitoare, pentru cea mai controversată vedetă politică a Americii.

Este de înțeles valul de critici politicianiste, abătut încă de la preluarea mandatului de președinte, cu privire la comportamentul public, la declarațiile provocatoare, la impolitețea și adresarea persiflantă, la nevoia narcisistă și obsesivă de a atrage atenția asupra sa. Dar de aici până la a-l acuza pe Donald Trump de trădare a intereselor naționale, de lipsă de patriotism și de inadecvare la funcția prezidențială, este excesiv de mult. Și contraproductiv pentru establishmentul american.

”Scandalul Biden-Ucraina” – pretextul politizat la maximum care scurtcircuitează politica americană

Punerea sub acuzare  a lui Trump a plecat de la dezvălurile unui avertizor de integritate – un fost lucrător din serviciile de informații -, care ar fi primit informații compromițătoare de la Casa Albă.

El a trimis ”pe surse” o convorbire din 25 iulie, privind o presupusă înțelegere, înregistrată telefonic, dintre președintele Americii și președintele Ucrainei, pentru acuzarea posibilului viitor contracandidatului democrat, Joe Biden, de afaceri oneroase cu persoane corupte din Ucraina, prin intermediul fiului său, Hunter Biden.

Discuția securizată a fost dată publicității, fără ca din conținutul acesteia să se deducă vreo afirmație tranșantă a lui Trump, împotriva lui Joe Biden.

Criticii lui Trump au făcut legătura dintre blocarea efectuării plății unui ajutor militar al SUA pentru ucrainieni, de declanșarea unei anchete, în Ucraina, împotriva lui Joe Biden. Acesta ar fi blocat, o anchetă care viza firma de consultanță a fiului său, iar de acest lucru a avut cunoștință și procurorul general al Ucrainei. 

Camera Reprezentanților a Congresului SUA, controlată de tabăra democrată, este cameră preliminară în speța procedurii de ”impeachment”, și nu îl poate demite pe președinte. Senatul, controlat de republicani, îl va apăra pe Donald Trump, iar acesta poate sta aparent liniștit.

În ajunul Crăciunului, miliardarul american a și transmis pe Twitter – cum altfel, decât persiflant – că se bazează pe majoritatea din Senat și va trece cu ușurință de scandalul fals creat în jurul conversației sale cu omologul lui ucrainean, Vladimir Zelinski. Dar Comisia de Afaceri Juridice din Camera Reprezentaților poate formula noi acuzații, după audierea consilierului prezidențial Don McGhan, menită să aducă noi articole de inculpare a președintelui. 

Lupta pe proceduri juridice a îndârjit America

După ce Casa Albă le-a interzis consilierilor președintelui să participe la audierile din ”Scandalul Biden”, Comisia de Afaceri Juridice pregătește inculparea suplimentară a lui Trump, pentru obstrucționarea justiției.

Consilierul McGhan poate aduce mai multe detalii cu privire la ”ancheta Mueller”, referitoare la presupusele ingerințe ale Rusiei în alegerile prezidențiale americane din 2016. O decizie judiciară este așteptată imediat după Anul Nou, pe 3 ianuarie 2020. După formularea ultimelor acuzații, cazul ar putea ajunge în Senatul SUA, în tabăra republicană, care poate dispune, cu o majoritate de două treimi, destituirea președintelui SUA. 

Dar demiterea este însă cu totul improbabilă. Atât datorită republicanilor, care țin la președintele lor, cât și grație democraților, care vor să obțină doar un proces lung, organizat de Senatul republican, pentru destituirea lui Trump.

Ce urmăresc, de fapt, democrații? 

Practic, democrații vor să întârzie trimiterea documentelor incriminatorii în Senat, pentru a lăsa comisiei juridice senatoriale posibilitatea de a deschide un proces de judecare în toată regula. Acest demers poate lua luni de zile. În cheie politică, democrații ”aruncă pisica” în ograda republicanilor și pot obține un narativ electoral de forță, pentru întregul an electoral 2020: Donald Trump ar putea fi judecat pe îndelete, înainte de a fi destituit sau nu, într-un proces clasic. Prilej de iterație nesfâșită a acuzațiilor privind abuzul de putere și obstrucționarea Congresului

Donald Trump a anunțat el însuși declanșarea procedurii de ”impeachment” împotriva sa, și a catalogat inițiativa democraților drept ”sinuciderea lor politică”. Cota sa de popularitate a crescut, de la 38% în octombrie, la 43%, în noiembrie.  

Liderul majorității republicane din Senat consideră inculparea lui Trump cea mai grăbită, lipsită de detalii și nedreaptă acțiune împotriva unui președinte în funcție. 

Riscul de reprezentare a SUA, mai mare decât riscul de destituire a lui Trump

Procedura de destituire a președintelui SUA coboară în arena politică, și este folosită electoralist de către democrați și republicani, în egală măsură. Începe un joc de-a șoarecele și pisica, de mare risc, care pune în discuție nu numai capacitatea lui Donald Trump de a conduce, ci chiar imaginea Statelor Unite ale Americii, țara care își destituie președinții, cam din 20 în 20 de ani. 

Aceasta ar demonstra falimentul sistemului electoral american, care permite ajungerea la Casa Albă a unor persoane nedemne de prima poziție în stat. Ori, asta ar fi adevărata rușine care s-ar abate peste măreața America, nu capul lui Donald Trump.


Citeşte şi:

Crăciun în țară, Crăciun în străinătate. Întâlnirea cu Diaspora care m-a marcat în 2019

Ce au spus soții Ceaușescu când au aflat cine a luat puterea la Revoluție: ”Tu eşti de vină, nu m-ai lăsat să-l terminăm pe ăsta!”

Nicolae Ceaușescu, comemorat de nostalgicii comunismului, la 30 de ani de la Revoluție

EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
PARTENERI - GSP.RO
EXCLUSIV Țiriac, propunere fără precedent împotriva pandemiei COVID-19: „Du-te în junglă dacă vrei asta!”
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Playtech.ro
Aparatul din casă care consumă o energie electrică uriașă. Într-un minut consumă cât un bec cu led în 8 ore
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Observatornews.ro
Denisa, o tânără de 20 de ani, gravidă în luna a șasea, a murit fulgerător la Spitalul Județean Satu Mare. Rudele, sfâșiate de durere: "Era un pic răcită. Nu se poate așa ceva, nu există"
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2021. Capricornii pot primi sugestii deosebit de valoroase, în timpul unor conversații obișnuite
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Știrileprotv.ro
RCA 2021. Cum să nu plătești prea mult pentru asigurare, după ce prețurile au explodat
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Telekomsport
Handbalista româncă celebră, bătută şi violată: "M-a chemat în cameră şi...". Cine e agresorul: primele informaţii
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021
PUBLICITATE
Rebels with a cause @ELLE New Media Awards 2021