Pentru că 13 iunie pică fix de ziua domniei sale, Klaus Iohannis a depus flori în Piața Universității, la Kilometrul 0 al zonei libere de comunism, joi, 11 iunie. Evident, 13 iunie nu este doar ziua sa de naștere, ci și sâmbătă, așa că Măria Sa nu s-ar fi putut deranja chiar pe 13 iunie pentru a marca simbolic 30 de ani de la sângeroasele evenimente din 13-15 iunie 1990.
Pământul se învârte în jurul Soarelui, istoria României se învârte în jurul lui Klaus Iohannis, adaptându-se nevoilor acestuia. Oricum, știm acum ce făcea, cel mai probabil, Klaus Iohannis pe 13 iunie 1990: ciocnea un pahar de șampanie cu prietenii, acasă, în Sibiu.
Versurile definitorii ale acelor zile, „Mai bine golan, decât activist,/ Mai bine mort, decât comunist!“, le-a învățat târziu, foarte târziu, prin 2016-2017, când a descoperit că e sigur să joace cartea anticomunismului, la peste două decenii de când acesta fusese îndepărtat cu sânge din România.
Președintele evită abil primele două versuri ale Imnului Golanilor, căci haimana cu șase case n-a văzut nimeni, iar ideea dictaturii nu l-a părăsit vreo clipită în ultimii ani.
Președintele Iohannis și guvernul domniei sale doresc prelungirea stării de alertă. Mai sunt doar câteva zile până când expiră actuala stare de alertă.
Patru zile, dintre care două nelucrătoare. Guvernul nu are în acest moment nicio propunere concretă pentru măsurile ce ar urma fi luate în continuare de pe 15-16 iunie încolo, într-o prelungire a stării de alertă. Iar ceea ce, fără a fi pus în scris, a fost debitat pe gură este lovit în mare măsură de lipsă acută de logică.
S-ar redeschide activități economice care presupun aglomerări umane consistente, dar nu se deschid mici afaceri unde se poate aplica un control mai strict al fluxului de persoane.
Ca de obicei în cele trei luni de la decretarea primei stări de urgență, în acest moment nu sunt elaborate documentele care să stabilească noile reguli.
Asta, deși guvernul spune că nu s-a ocupat cu nimic altceva în această perioadă decât cu gestionarea crizei medicale și prevenirea. Prevenirea a ce, dacă ne este permis să întrebăm? Nu pare a exista vreo urmă de prevenire și prevedere în aplicarea heirupistă a unor dictate prezidențiale, fără a fi pregătit în avans propunerile legislative și măsurile de punere în practică a diverselor îngrădiri și resticții.
Nu, guvernul chiar nu s-a ocupat nici măcar de asta. Despre planul de relansare a economiei promis a fi prezentat la începutul lunii iunie nici n-ar avea rost să mai vorbim. Nici de ăsta n-a găsit timp guvernul să se ocupe.
În schimb, în întreaga țară, deocamdată timid, a început campania PNL pentru alegerile locale. Nu contează că nu știm când vor avea loc aceste alegeri. Important era ca partidul de la guvernare să fure startul, în mod organizat.
Tiparul general al publicității electorale a PNL pentru locale propune drept slogan hashtagul #sepoate. Îl folosesc deja organizațiile județene și locale din județele Galați, Tulcea și Dolj. Și nici măcar nu este un hashtag original.
Anul trecut era folosit de către Asociația Dăruiește Viață și de Țara lui Andrei, legat de construirea primului spital de Oncologie și Radioterapie Pediatrică ridicat din donațiile oamenilor și companiilor. Cum ar veni, PNL a furat sloganul de campanie de la copiii bolnavi de cancer. Frumos.
Putem spune că guvernul n-a avut timp să pregătească propunerile legislative necesare prelungirii stării de alertă pentru că a fost mai preocupat de campania pentru alegerile locale, campanie care, legal, nici n-ar fi trebuit să înceapă?
Adică, totuși, dacă de economie nu s-a ocupat, de măsurile de prevenție nu s-a ocupat, ceva-ceva tot trebuie să-i fi umplut timpul, căci nu este de crezut că în toate cele 90 de zile de la anunțarea stării de urgență guvernul a fost ocupat cu agape în biroul premierului.
Joi, când a accelerat comemorarea evenimentelor din 13-15-iunie, Klaus Iohannis a spus, răspicat, că “în fața unei boli ori ești precaut, ori ești prost!“.
#sepoate domnule președinte să fiți atât de dur cu dumneavoastră și cu propriul guvern, deși, furați de ideea câștigării alegerilor, ați ratat partea cu precauția?
foto: Hepta