Opinie de
Laura Ștefănuț
Toate articolele autorului

Cum arată votul românilor care au aceste libertăți?

Pe locul întâi Klaus Iohannis, urmat de Dan Barna, Theodor Paleologu, Mircea Diaconu și abia apoi Viorica Dăncilă. 

Într-o analiză a votului la prezidențiale din 2014, sociologul Bogdan Voicu și colegii acestuia au descoperit o realitate ascunsă de laudele gălăgioase aduse Facebook-ului, ca motor al succesului lui Iohannis.

Voicu a aflat că PSD-ul a pierdut în zone unde era cotat ca favorit, dar unde erau mulți emigranți. 

Pierderea neașteptată din 2014 a PSD-ului, spune Voicu, “nu are legătură cu Facebook, fiindcă pierdea dinainte de turul întâi, ci are legătură cu faptul că migranții sunt un soi de buffer, au un efect de protecție față de mita electorală”. Este o ipoteză testată de sociolog.

Cum a contribuit migrația la votul împotriva PSD?

Sunt localități care primesc bani mai mulți de la Guvern, în funcție de apartenența politică a primarului — ceea ce securizează în general succesul candidatului PSD la prezidențiale. Însă în zonele unde există mulți români plecați, votanții “erau protejați, aveau alternativă, nu depindeau numai de o primărie bogată”, explică Bogdan Voicu.

A fi prizonier nu e o alegere, este rezultatul unor mecanisme. Responsabili nu sunt oamenii de rând, ci cei care se folosesc de promisiunile electorale pentru a-și atinge scopurile de clan.  

Același sociolog a constatat că, pe lângă eliberarea față de dependența de autoritățile locale, cei plecați în străinătate au tendința să preia din valorile țării în care au emigrat. Fiindcă majoritatea au plecat în state vestice au deprins valori liberale, pe care le-au transmis și rudelor sau prietenilor rămași în țară. 

Discrepanța dintre votul celor care trăiesc în România și votul românilor plecați în străinătate se explică prin nivelul de libertate — de la libertate financiară, la cea a ideilor. Eliberați, românii din afară au penalizat dur reprezentantul PSD. 

Abia atunci când România va scăpa de nepotisme, de corupție la toate nivelurile, de nesiguranța traiului de la o lună la alta și de toate mecanismele politice care îi țin captivi pe votanți, abia atunci votul din România va arăta ca votul din diaspora, iar România ca o țară din afară. 

Citeşte şi:

Rezultate parțiale în diaspora: Iohannis a luat dublu față de Barna, după numărarea a 93,56% din voturi

Adriana Nedelea LA FIX: Coordonatorul campaniei USR la prezidențiale explică motivele înfrângerii: „Am știut că facem o propunere care este a treia cale”

Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
GSP.RO
Reacția unei tenismene după ce a văzut-o pe Serena Williams goală în vestiar: 'Am rămas șocată timp de o săptămână, pentru că e...'
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă
HOROSCOP
Horoscop 31 mai 2020. Leii trebuie să-și tempereze pornirile, Berbecii au parte de o zi armonioasă