Dar, deocamdată, e greu de înțeles care sunt avantajele reale ale României în acest parteneriat. Căci, până la urmă, un parteneriat ar trebui să presupună avantaje reciproce. Poate că și acesta “presupune“, doar că stăm mai prost la punerea în practică.

În anii 50 ai secolului trecut, când România se afla de facto sub ocupație sovietică, inclusiv cu trupe ale Kremlinului staționate aici, circula un banc trist. Doi grăniceri, unul român și unul sovietic, văd un colet plutind pe Prut. Se aruncă amândoi în apă, în același timp, înoată voinicește spre colet și-l interceptează la mijlocul distanței dintre cele două granițe. Este vorba despre o plută pe care se află un pachet cu multe alimente. Grănicerul sovietic preia inițiativa și propune: “Hai să-l împărțim frățește!“. Românul, pățit, răspunde rapid: “Nu frățește! Jumi-juma!”.

Și atunci aveam, la nivel declarativ, un parteneriat strategic cu URSS, marii noștri frați și protectori de la răsărit, reprezentați aici de Armata Roșie eliberatoare.

În momentul în care cineva a decis investiții majore în armament, toți specialiștii au sărit să ne explice că aceste investiții sunt absolut necesare, pentru că trebuie să protejăm gazele românești din Marea Neagră. De cine le protejam? Nerostit, căci nu poți spune asta chiar pe față, la anumite niveluri, le protejam și le protejăm de ruși.

Ad placeholder

Dar aici apare prima mare frântură logică: rușii aveau deja acces la gazele românești din Marea Neagră. Lukoil era în acel moment implicat în explorarea și viitoarea exploatare a două perimetre: Trident și Rapsodia. De asemenea, OMV, partenerul strategic al Gazprom în UE, era și este implicat în explorarea și exploatarea a trei perimetre: Histria, Neptun Shallow și Neptun Deep. Dar rușii sunt imprevizibili, se știe. Pentru că ar fi putut, la un moment dat, să-și submineze propriile interese, provocând pagube propriilor firme și partenerilor acestora, noi ne înarmăm, cumpărând rachete, corvete, avioane, rachete pentru avioane și tot așa.

Dar totuși rămâneau americanii de la Exxon și cei de la Black Sea Oil & Gas. Pe ei, fiind reprezentanții partenerului nostru strategic, trebuia să-i apărăm, așa că achizițiile de armament se justificau și se justifică în continuare. Căci nu mai apăram și nici nu apărăm gazele românești, ci interesele unor companii, care presează de câțiva ani ca din exploatarea gazelor care, conform Constituției, ne aparțin, să câștige numai ele, plătind redevențe ridicole și exportându-și profitul.

Ad placeholder

Acum însă, Exxon vrea să-și vândă licențele de explorare și exploatare. Cui? Rușilor de la Lukoil. Americanii, partenerii noștri strategici, vor să pună gazele noastre la picioarele celor de care noi îi apărăm, cumpărând armament tocmai din SUA.

Probabil că suntem noi prea mici pentru a înțelege aceste decizii geopolitice și geostrategice.

Mai mult ca sigur partenerul strategic, marele licurici, are un plan ascuns. Nu ne-ar da el însuși pe mâna rușilor.

Probabil, în marea sa înțelepciune, doar le întinde acestora o capcană. Oricum, noi vom fi independenți energetic, cumpărând gazele de la ruși și apărându-le cu armament cumpărat de la americani. Imparțiali, ca-n toată istoria noastră, de altfel.

Duckadam, replică acidă pentru Becali, după ce patronul FCSB a dezvăluit ce salariu a avut la club
PARTENERI - GSP.RO
Duckadam, replică acidă pentru Becali, după ce patronul FCSB a dezvăluit ce salariu a avut la club
Câți bani câștigă soția lui Traian Băsescu. Muncește și la 68 de ani
PARTENERI - PLAYTECH.RO
Câți bani câștigă soția lui Traian Băsescu. Muncește și la 68 de ani
Horoscop 15 iulie 2020. Scorpionii ajung la concluzii care îi îndeamnă la război cu anumiți apropiați
HOROSCOP
Horoscop 15 iulie 2020. Scorpionii ajung la concluzii care îi îndeamnă la război cu anumiți apropiați