În comuna ucraineană Vîsoka Iaruga, din regiunea Harkov, oamenii sunt informați zilnic de televiziunile locale cum Rusia le atacă țara, le distruge prin acțiuni de teroare casele, întreprinderile și viața normală. 

La nici 4 kilometri, în orașul rusesc Juravliovka, din regiunea Belgorod, televiziunile locale informează despre proiectele culturale realizate cu succes, despre lifturile noi instalate în blocuri, uneori mai amintesc despre eroismul voluntarilor care luptă împotriva „radicaliștilor” din Ucraina, salvând copiii din Donbas.

În două regiuni vecine ale Ucrainei și Rusiei sunt două spații informaționale absolut diferite, cu o prăpastie enormă între ele, care crește de la o zi la alta, în ciuda proximității geografice. 

Am urmărit, pe parcursul mai multor zile, emisiunile posturilor locale de televiziune ATN din regiunea Harkov (Ucraina) și Belgorod 24 din regiunea Belgorod (Rusia) pentru a afla ce văd oamenii la televizor și cum este descrisă realitatea de jurnaliștii din cele două țări. 

O plimbare politică prin Belgorod

Belgorod 24 le povestește zilnic telespectatorilor despre viața tot mai bună din ținutul care se învecinează la sud cu regiunea ucraineană Harkov. Majoritatea emisiunilor sunt de divertisment, consacrate muzicii, dansurilor, tinerilor ruși, educației și dialogului cetățenilor cu primarul și guvernatorul.

Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa
Recomandări
Euroins și-a șters propria conferința de presă de pe YouTube, după ce amenințase în ea că va investiga persoanele incomode, iar ASF a interzis ziarul Bursa

În cadrul unei emisiuni de politică, primarul orașului Belgorod discută cu guvernatorul regiunii, plimbându-se printr-un parc, și analizează prioritățile guvernamentale ale dezvoltării locale. Guvernatorul povestește despre deciziile înțelepte ale Cabinetului de Miniștri, iar primarul centrului regional Belgorod subliniază „coincidențele fericite” dintre propunerile Moscovei și aspirațiile alegătorilor săi.  

Dialogul învățat din timp, filmat și frumos montat este prezentat telespectatorilor ca o emisiune de analiză politică privind deciziile luate la nivel local.

Război? Doar o mică problemă cu „radicaliștii” ucraineni

90% dintre emisiunile difuzate de Belgorod 24 nu amintesc deloc despre războiul cu Ucraina. Poți privi ore în șir acest post de televiziune fără să-ți dai seama că la nici 15-20 de kilometri de frontieră, oamenii sunt bombardați cu rachete.

Belgorod 24 le povestește telespectatorilor despre schimbarea lifturilor în orașe, despre inaugurarea unor noi cămine pentru studenții la universitatea din centrul regional, promovând ideea că, de la o zi la alta, viața în Rusia este tot mai bună, iar copiii și tinerii sunt o prioritate a Guvernului de la Moscova.

Uneori, la Belgorod 24 sunt difuzate interviuri scurte cu militari ruși care povestesc cum luptă împotriva „radicaliștilor” din Ucraina. Războiul din statul vecin este prezentat ca o problemă temporară, iar cei care se implică în „salvarea copiilor Donbasului” sunt arătați ca niște eroi.

Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”
Recomandări
Dosarul „droguri în licee”. Directoarea Colegiului Caragiale: „Am transmis peste tot. Părinții au reacții violente și agresive”

Printre aceste emisiuni optimiste sunt difuzate diverse reclame sociale, între care și una care le recomandă cetățenilor ce trebuie să facă dacă localitatea lor va fi bombardată. Fără să se specifice cine și cu ce ocazie ar putea deschide focul asupra regiunii Belgorod.

„Statul terorist ne-a atacat din nou

Dacă la Belgorod, principala televiziune locală imită normalitatea și le povestește telespectatorilor despre viitorul luminos al țării, postul ATN din Harkov difuzează nonstop emisiuni despre Rusia, numită „stat terorist”, „stat ocupant”, „inamic”, iar numele acestui stat este scris pe website-ul televiziunii în mod intenționat cu litere mici, în ciuda regulilor de gramatică ale limbii ucrainene.

Dacă știrile de dimineață la Belgorod 24 încep cu laude aduse oficialilor din regiune, care au grijă de popor, atunci ATN din Harkov informează despre victime, bombardamente și alte acte de agresiune ale Rusiei.

Un ucrainean din regiunea Harkov începe dimineața cu știri triste despre semenii săi, punându-și întrebarea când se va termina războiul, în timp ce un rus din regiunea Belgorod este ținut departe de aceste întrebări.

Mii de clădiri distruse la Harkov vs succesele oamenilor de știință din Belgorod

LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici
Recomandări
LECȚIA SCUMPIRII RCA. De la Sorin Ovidiu Vântu, statul român n-a mai fost atât de sfidat cum o fac patronii Euroins, care l-au numit ”o haită”. Datoria statului e să ne apere de excesele celor puțini și extrem de puternici

„De la începutul războiului pe scară largă, Rusia a distrus la Harkov peste 6.116 clădiri”, informează ATN în dimineața zilei de 8 februarie, precizând că mii de locuitori ai orașului au fost evacuați sau au devenit strămutați intern.

În aceeași dimineață, Belgorod 24 a informat despre succesele nemaivăzute ale tinerilor oameni de știință de la Universitatea din Belgorod, care beneficiază de un grant oferit de guvernul de la Moscova.

În timp ce televiziunea locală din Harkov informează despre eforturile de amenajare a parcului central din Harkov, după ce câteva rachete au nimerit în acea zonă, la Belgorod, subiectul zilei este notificarea de către miliția regională a locuitorilor despre necesitatea respectării regulilor antiincendiu.

Mesaje creștine și istorice la televiziunea rusă

Televiziunea locală din Belgorod difuzează o serie de emisiuni la care participă reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe Ruse, care le povestesc rușilor despre semnificația crucii, a icoanelor, a rugăciunii, despre deschiderea către apropiați și credința lăsată de Dumnezeu rușilor, reprezentând „o comoară sfântă”.

Vreo 4 emisiuni pe zi sunt dedicate personalităților din istoria rușilor și locurilor de memorie ale poporului rus, în programul de dimineața fiind incluse concerte ale ansamblului de dansuri „Kalinka”. Discuțiile despre creștinism și cultura rusă au loc fără să se facă vreo referință la suferințele oamenilor din Ucraina, fețele bisericești chemându-și enoriașii să-și ajute apropiații din localitatea lor pentru „a nu pierde șansa mântuirii”.

Temerea de o nouă ofensivă, la televiziunea locală ucraineană Harkov

La postul ucrainean de televiziune nu sunt difuzate discuții cu tineri, profesori și preoți despre teme departe de viața politică, opinia publică fiind informată despre diverse percheziții în cabinetele funcționarilor din regiunea Harkov după scandalul de corupție la nivelul Ministerului Apărării al Ucrainei.

Funcționarii acuzați de corupție sunt catalogați drept complici ai agresiunii Rusiei în Ucraina. Aceste informații erau difuzate în paralel cu declarația guvernatorului regiunii Harkov, care a spus că Rusia ar putea din nou invada nordul Ucrainei. Se observă o temere în creștere de o posibilă escaladare a conflictului și ocupare a localităților din regiunea ucraineană nord-estică.

Pictorii din Donbas – „niște eroi”

Belgorod 24 a difuzat o emisiune culturală despre o expoziție comună de tablouri ale pictorilor din regiune și colegii lor din „Republicile Populare Donețk și Lugansk”. Jurnaliștii au luat interviuri de la vizitatorii expoziției, care au declarat că pictorii din Donbas sunt niște eroi, care reușesc să creeze, în pofida greutăților. 

Fără să amintească despre vreun război în Ucraina, Belgorod 24 a relatat despre proiectele culturale tradiționale la care participă pictorii din Rusia, inclusiv din „nou-alipitele teritorii”: Donețk, Lugask, Herson și Zaporojie.

Oboseală de război la Harkov și grija față de animalele fără adăpost la Belgorod

În timp ce reportajele din regiunea Harkov indică o oboseală de război în creștere, cauzată de bombardarea infrastructurii electrice și tot mai multe victime, în regiunea vecină din Rusia, televiziunea Belgorod 24 difuzează o serie de emisiuni despre animalele fără adăpost, care au devenit o prioritate a organizațiilor nonguvernamentale și administrațiilor regionale în plin război cu Ucraina.

Locuitorii regiunii Belgorod sunt îndemnați de jurnaliști să nu fie indiferenți față de soarta animalelor fără adăpost, să aibă un comportament creștin și uman, fără să se amintească nimic despre greutățile prin care trec nu animalele, ci chiar oamenii de aceeași credință, dar din regiunea Harkov.

Dacă televiziunea locală ucraineană încearcă prin emisiunile sale să sprijine moralul cetățenilor și rezistența populației în fața agresiunii ruse, postul de televiziune din Belgorod ocolește subiectul războiului.

Merită repetat: în două regiuni vecine ale Ucrainei și Rusiei găsim două spații informaționale absolut diferite, cu o prăpastie enormă între ele, care crește de la o zi la alta, în ciuda proximității geografice. Această prăpastie nu vorbește despre o posibilă pace, ci ar putea să însemne noi victime, lacrimi și suferințe.   

Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
GSP.RO
Șocul trăit de un gălățean în Italia, când s-a întors la locuință. Era 2 noaptea: "Ea s-a întors zâmbind. Eu m-am speriat, m-am jenat"
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (11)

savicevici2023   •   12.02.2023, 03:26

În România posturile tv din Rusia sunt interzise pe motiv de propagandă Putinistă. Din acest material observ că nici urmă de așa ceva, în schimb la televiziunea ,,democrată” se vorbește numai despre război. Pentru cei care nu știu, regiunea Belgorod este cea mai bombardată regiune din Rusia, de către armata Ucrainei.

  seaman651   •   12.02.2023, 13:37

  savicevici2023   •  12.02.2023, 03:26

  În România posturile tv din Rusia sunt interzise pe motiv de propagandă Putinistă. Din acest material observ că nici urmă de așa ceva, în schimb la televiziunea ,,democrată” se vorbește numai despre război. Pentru cei care nu știu, regiunea Belgorod este cea mai bombardată regiune din Rusia, de către armata Ucrainei.

  "Pentru cei care nu știu, regiunea Belgorod este cea mai bombardată regiune din Rusia, de către armata Ucrainei." Un motiv in plus pentru ca tembeliziunea RuZZiei sa nu ascunda adevarul, acela ca in momentul de fata exista sute de mii de morti si raniti de ambele tabere. Dar hei, nu RuZZia nazista a atacat Ucraina... Nu rusii sunt criminali de razboi, ci NATO, SUA, UE, oricine altcineva decat Putler, care este in momentul de fata un criminal mai mare chiar si decat prostul celalalt din Coreea de N.

   clona.mea   •   12.02.2023, 21:28

   seaman651   •  12.02.2023, 13:37

   "Pentru cei care nu știu, regiunea Belgorod este cea mai bombardată regiune din Rusia, de către armata Ucrainei." Un motiv in plus pentru ca tembeliziunea RuZZiei sa nu ascunda adevarul, acela ca in momentul de fata exista sute de mii de morti si raniti de ambele tabere. Dar hei, nu RuZZia nazista a atacat Ucraina... Nu rusii sunt criminali de razboi, ci NATO, SUA, UE, oricine altcineva decat Putler, care este in momentul de fata un criminal mai mare chiar si decat prostul celalalt din Coreea de N.

   Postacule Rusia nazistă există doar în capul tău pătrat. Rusia naționalistă și șovină e un pericol acum. Să botezi rușii drept naziști esta la fel cum i-ai boteza pe celebri SS cu sintagma de comuniști. Duci în derizoriu prin postările tale articolele în sine. Același limbaj de lemn la mai mulți useri lasă loc de interpretări. Că ești plătit e evident! întrebarea este: De cine? eu cred că de ruși, prin ceea ce spui faci cititorul să îî fie scârbă...

Trandafir   •   11.02.2023, 21:05

Un articol foarte interesant. Inteleg ca Ucraina duce un razboi de aparare militar dar si mediatic. Cu privire la adevar, este greu de spus. Primeaza ca intotdeuna # scopul scuza mijloacele #. Cel mai trist este ca mor mereu oameni de amberele tabere in timp ce industria de armament prospera. Se termina un razboi, incepe altul. Se cauta sa existe mereu pe undeva un razboi.

clona.mea   •   11.02.2023, 19:48

Deci dacă ar fi să înțelegem fiecare altceva din postarea asta... eu înțeleg următoarele: În timp ce eu sunt bombardat de știri despre conflictul ăsta și îmi acutizez ura vizavi de Rusia și Nato ce se joacă întodeauna cu destinele altora, vezi Vietnam, Afganistan, Libia, Siria... etc, fără a le păsa de simpli muritori, în Rusia cetățeanul e ferit de minciuni, știri false, dezinformări ( că doar Kievul știe mai bine ca NATO când prin spațiul aerian Român trec rachete rusești sau că Rușii își distrug singuri conductele de gaze ca să nu ia banii necesari de la nemți), inepții și lasă treburile murdare - războiul - pe planul doi. Păi... vreau și eu asta. Și mai vreau să nu plătesc din banii mei (taxe, scumpiri) efortul eroic al UE ***. Nu am pus eu pe eroii ucrainieni să ucidă ruși în Odesa în 2014 după lovitura de stat prooccidentală, nu am preferat eu să continui războiul civil împotriva unor etnici majoritari în multe regiuni a Ukrainei. Nu eu am preferat să duc o politică internă dură împotriva opiniilor unor minorități din Ucraina.

Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

  seaman651   •   12.02.2023, 13:41

  clona.mea   •  11.02.2023, 19:48

  Deci dacă ar fi să înțelegem fiecare altceva din postarea asta... eu înțeleg următoarele: În timp ce eu sunt bombardat de știri despre conflictul ăsta și îmi acutizez ura vizavi de Rusia și Nato ce se joacă întodeauna cu destinele altora, vezi Vietnam, Afganistan, Libia, Siria... etc, fără a le păsa de simpli muritori, în Rusia cetățeanul e ferit de minciuni, știri false, dezinformări ( că doar Kievul știe mai bine ca NATO când prin spațiul aerian Român trec rachete rusești sau că Rușii își distrug singuri conductele de gaze ca să nu ia banii necesari de la nemți), inepții și lasă treburile murdare - războiul - pe planul doi. Păi... vreau și eu asta. Și mai vreau să nu plătesc din banii mei (taxe, scumpiri) efortul eroic al UE ***. Nu am pus eu pe eroii ucrainieni să ucidă ruși în Odesa în 2014 după lovitura de stat prooccidentală, nu am preferat eu să continui războiul civil împotriva unor etnici majoritari în multe regiuni a Ukrainei. Nu eu am preferat să duc o politică internă dură împotriva opiniilor unor minorități din Ucraina.

  Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

  Hai sa nu uitam ca exploziile la conductele de gaze au avut loc exact in momentul in care RuZZia se prefacea ca este vina Germaniei ca nu primeste gaze, ca ei vor sa dea, dar... gargara de rigoare. Momentul mi se pare o prea mare concidenta: RuZZia vroia sa sperie populatia cu taierea gazelor, iar in momentul exploziilor doua nave rusesti se aflau in zona cu AIS oprit, pentru a nu fi reperati. Metoda folosita si de catre navele care furau cereale ucrainiene prin porturi rusesti. De cand ii stiu, rusii au fost niste hoti, imperialisti mai mari si mai fara scrupule decat oricare dintre tarile acuzate de imperialism.

   clona.mea   •   12.02.2023, 21:35

   seaman651   •  12.02.2023, 13:41

   Hai sa nu uitam ca exploziile la conductele de gaze au avut loc exact in momentul in care RuZZia se prefacea ca este vina Germaniei ca nu primeste gaze, ca ei vor sa dea, dar... gargara de rigoare. Momentul mi se pare o prea mare concidenta: RuZZia vroia sa sperie populatia cu taierea gazelor, iar in momentul exploziilor doua nave rusesti se aflau in zona cu AIS oprit, pentru a nu fi reperati. Metoda folosita si de catre navele care furau cereale ucrainiene prin porturi rusesti. De cand ii stiu, rusii au fost niste hoti, imperialisti mai mari si mai fara scrupule decat oricare dintre tarile acuzate de imperialism.

   Din ceea ce spui reiese că ști mai bine. Eu nu sunt agent american, cum pari să fi dumneata, eu am reprodus date din alte două articole de pe Libertatea. Dacă domnia ta crezi că ai mai multe date decât un ziarist de investigație yankeu! atunci JOS PĂLĂRIA. Mă bucur sincer că în poziții cheie din CIA au ajuns și români.

  RobertMarian   •   12.02.2023, 11:49

  clona.mea   •  11.02.2023, 19:48

  ***

  Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

  Carate in RUSIA.

   clona.mea   •   12.02.2023, 21:20

   RobertMarian   •  12.02.2023, 11:49

   Carate in RUSIA.

   Erou de tastatură! ai greșit omul. Eu în 91, când tu probabil nici nu erai născut, am luptat cu rușii în Moldova. Eu știu ce este războiul! tu pentru bani îl provădui. Nu sunt prorus, sunt antiSovietic, antiNato, antiChina pentru că știu ce e suferința. Tu postezi pentru stăpânii tăi, eu am stat lunii întregi la spitalul militar ca urmare a naționalismului meu. Deci nu te împăuna că îți plesnește șoricelul...

  andrei.v.c   •   12.02.2023, 01:54

  clona.mea   •  11.02.2023, 19:48

  Deci dacă ar fi să înțelegem fiecare altceva din postarea asta... eu înțeleg următoarele: În timp ce eu sunt bombardat de știri despre conflictul ăsta și îmi acutizez ura vizavi de Rusia și Nato ce se joacă întodeauna cu destinele altora, vezi Vietnam, Afganistan, Libia, Siria... etc, fără a le păsa de simpli muritori, în Rusia cetățeanul e ferit de minciuni, știri false, dezinformări ( că doar Kievul știe mai bine ca NATO când prin spațiul aerian Român trec rachete rusești sau că Rușii își distrug singuri conductele de gaze ca să nu ia banii necesari de la nemți), inepții și lasă treburile murdare - războiul - pe planul doi. Păi... vreau și eu asta. Și mai vreau să nu plătesc din banii mei (taxe, scumpiri) efortul eroic al UE ***. Nu am pus eu pe eroii ucrainieni să ucidă ruși în Odesa în 2014 după lovitura de stat prooccidentală, nu am preferat eu să continui războiul civil împotriva unor etnici majoritari în multe regiuni a Ukrainei. Nu eu am preferat să duc o politică internă dură împotriva opiniilor unor minorități din Ucraina.

  Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.

  inchide televizorul. in primul rand nimeni nu iti cere tie opinia, in al doilea rand du-te si fii util societatii, nu pierde vremea unde nu iti place sa stai

   clona.mea   •   12.02.2023, 21:29

   andrei.v.c   •  12.02.2023, 01:54

   inchide televizorul. in primul rand nimeni nu iti cere tie opinia, in al doilea rand du-te si fii util societatii, nu pierde vremea unde nu iti place sa stai

   Andrei, când vorbesc adulții tu bagă-te sub pat. Acolo e locul copiilor ***...

   Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță față de persoane cu boli/dizabilități.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Playtech.ro
Bărbatul în braţele căruia Lavinia Pîrva a fost surprinsă în weekend! Imaginea pe care nu credeai că o să o vezi
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta să îl vadă așa, după ce s-a vindecat de cancer
Viva.ro
Ce se întâmplă cu afaceristul Cristian Țânțăreanu, la 78 de ani. Nimeni nu se aștepta să îl vadă așa, după ce s-a vindecat de cancer
Cod Rutier 2023. Cea mai dură măsură pentru vitezomani: când li se confiscă maşina
Observatornews.ro
Cod Rutier 2023. Cea mai dură măsură pentru vitezomani: când li se confiscă maşina
„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii
Știrileprotv.ro
„Cu o durere de măsea a ajuns o legumă”. Familia unui tânăr din Constanța, în stare gravă de 2 luni, acuză medicii
Fosta iubită a lui Mihai Bendeac va prezenta o emisiune la TV: “Este necesară în aceste timpuri încărcate de griji”
FANATIK.RO
Fosta iubită a lui Mihai Bendeac va prezenta o emisiune la TV: “Este necesară în aceste timpuri încărcate de griji”
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Orangesport.ro
Ministrul de Interne al Austriei a fost la Bucureşti şi a rămas perplex: ”Aşa ceva el n-a mai văzut în Europa”. Ce l-a uimit
Zodii care se confruntă cu probleme la finalul lunii martie. Nativii Balanță, printre cei vizați
Unica.ro
Zodii care se confruntă cu probleme la finalul lunii martie. Nativii Balanță, printre cei vizați
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
HOROSCOP
Horoscop 21 martie 2023. Săgetătorii ar fi bine să se lase în voia părții frumoase a firii lor, cea care îi poate inspira și pe cei din jur
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză
PUBLICITATE
La ce semne trebuie să fii atentă, ca să afli dacă ai endometrioză