Este o noapte unică pentru presa din România. Și pentru jurnalism, în general. Asta pentru că un ziar de sport, Gazeta Sporturilor, și-a onorat tradiția veche de 97 de ani. Ori de cîte ori credem că România e neputincioasă sau ”nu are nici o șansă” ne putem aminti că, în 1924, cînd la București apărea Gazeta Sporturilor, doar Italia și Ungaria mai aveau cotidiene de sport, dintre țările europene. Statistica nu e definitivă, dar ea indică ceva.
Până astăzi, niciodată nu s-a putut spune, la Hollywood, ”Hai, România!”. Și a venit ”Colectiv”. Astăzi se aude limba română în cea mai importantă noapte a cinematografiei mondiale, transmisă în peste 220 de țări și teritorii.
Există compatrioți care se întreabă dacă nu cumva această noapte nu reprezintă o speculare a tragediei din clubul Colectiv. E omenește să reflectezi la această temă. Și suntem datori cu un răspuns, așa cum am încercat mereu să dialogăm pe stadioane, în săli, pe rețelele sociale, oriunde ne întâlnim, ca ziariști, cu publicul.
Unul dintre tinerii care a văzut filmul lui Alexander Nanau a scris asta: ”Văd oameni aici comentând că filmul este slab… că este propagandă … că cumva, cineva, profită de tragedie … doar vă rog să-mi spuneți cum pe lumea asta se poate profita de o tragedie arătând efectiv oamenilor că sistemul este greșit, sistemul este trucat și manipulat de politicieni corupți și asta a fost costul”.
Iar un vechi cititor, tânăr și el, ne-a trimis spre seară următorul mesaj:
Ce nu se vede, cred, e că educația civică a unora/multora dintre noi a început cu anchetele gsp. Iar asta e mai mult decat poate premia … chiar și un Oscar.
Colectiv nu e nici pe departe favorit în noaptea Oscarurilor. Indiferent de rezultat: ”Hai, România!”.