Opinie de
Alexandra Nistoroiu
Toate articolele autorului

  • De la un punct încolo, carantinarea sau izolarea tuturor acestor cadre medicale devine imposibilă, deoarece în lipsa lor spitalele nu ar mai putea trata pacienții care fac forme severe ale bolii.
  • Mai mulți medici români din Franța au povestit ce se întâmplă la ei, în fața unei amenințări la fel de mari, chiar dacă, evident, că au condiții mai bune și respectă regulile mai strict.

În Italia și Franța, acolo unde numărul de cazuri este de ceva vreme de ordinul miilor, pentru că proporțional au mai mulți medici,  niciun spital nu-și permite să trimită acasă tot personalul medical infectat. 

Așa că medicii infectați, dar asimptomatici lucrează încă în majoritatea spitalelor din țările afectate.

Mai mulți medici din Franța au povestit pentru Libertatea că au colegi infectați cu COVID-19, care lucrează pe secțiile ce tratează exclusiv bolnavi de COVID-19. 

În general, francezii nu riscă, așa că acești medici nu părăsesc secția până când scapă la rândul lor de infecție, dar lucrează cot la cot cu alți medici.

Declarația doctorilor:

Și în Italia lucrează medicii bolnavi

În Italia se întâmplă inclusiv ca o parte din personalul medical infectat, dar fără simptome, să mai meargă la muncă și apoi să revină la domiciliu, a explicat pentru Libertatea o asistentă medicală din România, ce lucrează într-un spital din Peninsulă.  

De altfel, în Italia, criza de personal este atât de mare, încât au fost situații când medici ce prezentau simptome, precum febră sau tuse, dar nu aveau încă diagnostic de infecție, au fost puși să vină în continuare la lucru, fiindcă alte soluții nu erau.

Odată ce epidemia se va îndrepta și în România spre vârful ei și vom avea mii de pacienți, va crește exponențial și numărul de medici infectați. 

Rafila are dreptate

Acest lucru a fost inevitabil chiar și în țări unde cadrele medicale respectă mai abitir protocoalele și au toate echipamentele de protecție necesare. 

Cu atât mai mult, infectarea a sute de medici este inevitabilă și în România. 

Iar cei mai expuși rămân exact aceia care ar trebui să trateze în continuare bolnavii cu COVID-19, de la infecționiști la ATI-iști, și desigur urgentiștii. 

“Cred că trebuie să stabilim proceduri în care personalul medical asimptomatic să poată lucra în spital și eventual să fie cazați într-un hotel”, a spus azi profesorul Alexandru Rafila, fost secretar de stat, la Digi 24.

Ideea lui Rafila nu este nouă. 

De la un punct încolo, carantinarea tuturor medicilor infectați, chiar dacă nu prezintă simptome, nu mai reprezintă o soluție eficientă. 

Așa că Alexandru Rafila are dreptate când spune că va trebui să putem conta în continuare pe medicii asimptomatici.

În tot vestul Europei, profesioniștii din domeniul medical au folosit termeni din vocabularul războiului pentru a descrie lupta lor împotriva virusului, luptă care a lăsat multe spitale în pragul colapsului. Medicii și asistenții sunt în prima linie pe acest front. 

Din cele 40.000 de cazuri de infecție cu coronavirus confirmate în Spania, 5.400 sunt înregistrate la personalul medical, adică 14%. 

https://www.nytimes.com/2020/03/24/world/europe/coronavirus-europe-covid-19.html

În Italia, Franța și Spania, peste 30 de profesioniști în domeniul medical au murit din cauza acestei infecții, în vreme ce mii alții au trebuit să se autoizoleze. 

În Brescia, în epicentrul epidemiei în Italia, între 10 și 15% din personalul medical a fost deja afectat de coronaviroză.

În Franța, 490 din cei 100.00 de angajați ai sistemului de sănătate sunt deja infectați, iar cifra este în continuă creștere. Acesta este motivul pentru care într-o parte din spitale activează încă medicii infectați, dar asimptomatici. 

Aceștia lucrează însă exclusiv cu bolnavii care au deja COVID-19 și nu părăsesc aceste secții până când virusul nu le părăsește organismul.

Citeşte şi:

Cadrele medicale infectate la Suceava stau și câte 30 pe secție, șeful CJ Gheorghe Flutur e „într-o rezervă cu duș”

Șefii de secție de la Bagdasar-Arseni au fost anunțați că există doar 10 combinezoane anti-COVID19, dar ”n-aveți voie să le folosiți nici la pacienți suspecți”!

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”
GSP.RO

Mărturie dură a unui fost internațional român: „Ai mei beau de rupeau. Nu aveam geamuri la casă, le spărgeau la beție. Se trezeau noaptea și se băteau”

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi
HOROSCOP

Horoscop 9 aprilie 2020. Capricornii trebuie să fie atenți la cei dragi