de Vladimir Mitev și Sorin Ioniţă

După alegerile din SUA şi înaintea celor parlamentare care trebuie să aibă loc în martie 2021 în Bulgaria, marea întrebare la Sofia este cine moşteneşte mantia parteneriatului cu Occidentul şi, mai cu seamă, cine va gestiona miliardele de euro din fondul pentru redresare al Uniunii Europene. Nimeni nu vrea să plece de lângă cuptor când se coc plăcintele, cum s-ar spune.

Deocamdată, în Bulgaria, chiar mai mult decât în România, leadershipul politic din ultima vreme a fost cumva calat pe epoca Trump.

Sigur, nimeni n-a ajuns la performanţa premierului sloven Janez Janda, care s-a grăbit pe 4 noiembrie să-l felicite pe Donald Trump pentru victorie. 

Alianța lui Borisov aplică formula populistă

Boiko Borisov, un cameleon politic care guvernează Bulgaria de la 2009 încoace cu mici pauze, a făcut deja primii paşi pentru rebranduire în linie cu vântul nou dinspre Statele Unite. Cu Biden la putere, protestele civice care au mișcat Bugaria în vara şi toamna acestui an încep să aibă o semnificaţie aparte.

Urzeala tehnocraţilor în Bulgaria vecină. La Sofia și la București, partidele tinere acuză deturnarea miliardelor din banii europeni
Boiko Borisov. Foto EPA

Protestatarii au cerut demisia procurorului-şef Ivan Gheşev, acuzat că aplică anticorupţia selectiv, într-un mod care avantajează în primul rând grupul oligarhic din spatele guvernului actual. 

Premierul Borisov conduce împreună cu o alianţă de partide naţionaliste, iar retorica acestor partide este în primul rând una anticivică, antipresă liberă, totul acoperit cu marota bine-cunoscută a luptei cu “sexomarxismul”.

“DA Bulgaria”, USR-ul de la sud de Dunăre

Ceea ce a început acum în politica bulgară, chiar înainte de alegerile americane, e o competiţie dură pentru cine va livra elementul tehnocratic în viitorul guvern. 

Se va reinventa oare din nou GERB, partidul premierului afiliat la popularii europeni, ca lider declarat al formulei proeuropene, cu noi parteneri juniori şi cu retorică diferită de cea a lui Viktor Orban, adică în pas cu noile trenduri?

Or, dimpotrivă, vor prevala cei care protestează, în special partidul elitelor tinere “DA Bulgaria” (asemănător cu USR) care au ţinut agenda publică în ultima vreme? Se va reproduce la Sofia şi acest model din politica românească, după ce ani buni, societatea civilă bulgară a stat cu ochii pe aventurile DNA-ului din Bucureşti şi pe protestele pentru stat de drept declanşate în ianuarie 2017?

E clar că multe evoluţii politice după izbucnirea protestelor din iunie 2020 au ceva de-a face cu relaţiile bulgaro-americane. 

Statul bulgar discută construirea unei noi centrale nucleare la Kozlodui în parteneriat cu diverse companii americane; o ofertă similară a fost făcută de curând la Bucureşti. 

De asemenea, se intenţionează achiziţionarea a opt noi avioane de luptă F-16 pe lângă cele deja cumpărate aflate în producţie. Bulgaria participă cu fonduri şi la preşedinţia Iniţiativei Celor Trei Mări în anul 2021, dorind să beneficieze de componenta ei economică şi de infrastructură. 

Între gaz și parteneriatul cu SUA

Pe de altă parte, există şi dificultăţi care se vor accentua după ce Biden se instalează la Casa Albă. Statele Unite au o poziţie principală împotriva extinderii gazoductelor legate de Rusia în Europa. 

Or, Bulgaria îşi extinde din fonduri proprii reţeaua de transport de gaz, pentru a putea primi livrări din Turkstream şi a le duce până la graniţa cu Serbia. 

Pare că în ultima perioadă, Borisov, sub presiunea străzii, încearcă să câştige timp pentru a fi completată această extindere, înainte să apară opoziţie sau sancţiuni din partea SUA; şi probabil în acest sens el avea în vedere chiar mai multe parteneriate cu administraţia Trump.

Ambulanțele nu ajung la oameni

Valul de toamnă al COVID a lovit greu Bulgaria şi a prăbuşit sistemul medical din Sofia, unde la începutul lunii noiembrie spitalele nu mai pot primi bolnavi de COVID-19 din cauza supraaglomerării.

Ambulanţele sosesc cu mare întârzieri la solicitanţi, iar unii pacienţi au murit fără a putea primi asistență medicală la timp, din cauza colapsului reţelei sanitare. Din nou, ca şi în România, competiţia politică trece pe locul doi în aceste condiţii, iar cursa electorală ce stă să înceapă va fi una atipică. Dar miza, cum spuneam, nu e deloc de neglijat.

La sfârşitul lui octombrie, vicepremierul Tomislav Doncev a făcut o prezentare video spectaculoasă, cu un zid de ecrane TV în spate, în care a anunţat planul guvernamental pentru folosirea celor 6,13 miliarde de euro de finanţare nerambursabilă şi 4,6 miliarde de euro de credite acordate Bulgariei în cadrul programului de relansare.

Conform lui Doncev, banii aceştia vor fi utilizaţi pentru a creşte competitivitatea economiei, cu accent pe knowledge economy, gestionarea sustenabilă a resurselor naturale şi în liberalizarea pieței de electricitate, pentru creşterea competitivității regiunilor bulgare şi a conectivității de transport şi infrastructură, ca şi pentru incluziune socială, sănătate, programe pentru persoanele cu dizabilităţi şi reforma administraţiei.

“DA, Bulgaria” acuză guvernul că vrea să deturneze fondurile UE

Planul a fost preluat în media fără multe critici. A reacţionat doar o organizaţie patronală, care l-a evaluat în general pozitiv. 

Criticile au venit pe linie politică de la Hristo Ivanov, liderul partidului “DA, Bulgaria”, care a măturat pe jos cu ideile lui Doncev. “Din lectura atentă a planului de relansare propus se vede clar că se pregătește furtul de resurse publice prin sifonarea lor către reţelele puterii… Acest plan nu are un focus clar, nu are personalitate şi trădează o ambiţie jenant de redusă”, a scris Ivanov. 

Urzeala tehnocraţilor în Bulgaria vecină. La Sofia și la București, partidele tinere acuză deturnarea miliardelor din banii europeni
Hristo Ivanov

Opozantul critică aspecte concrete ale planului, subliniind nevoia de măsuri pentru întreprinderile mici şi mijlocii, investiţii în capitalul uman ori în tranziţie energetică spre producţie de energie ecologică.

Cum seamănă Sofia și Bucureștiul

Pe fondul crizelor repetate din regiunea noastră, care au secătuit-o de resurse, fondurile UE au devenit o miză şi mai importantă decât înainte pentru clasa politică. În acest context, rolul experţilor şi al tehnocraţilor creşte, deoarece fără ei absorbţia se împotmoleşte.

Noutatea în Bulgaria este că în vara lui 2020, clasa de mijloc, care mai înainte nu vedea alternativă la premier sau la partidul său GERB, se găseşte acum divizată în două aripi, pro şi contra Borisov.

Victoria lui Biden în SUA şi, în consecinţă, posibila pierdere de viteză a taberei politice antiliberale în Europa vor accentua fractura.

La Sofia, există acum o mai mare concurenţă decât înainte de 4 noiembrie pentru cine va oferi şi va aplica viziunea de dezvoltare şi modernizare a societăţii bulgare, cu componenta desigur atractivă de gestionare a fondurilor europene. 

Cumva, Bulgaria şi România sunt destinate să evolueze şi pe mai departe în oglindă. Mai ales dacă după alegerile româneşti din 6 decembrie se va intensifica şi la Bucureşti competiţia dintre actorii politici proeuropeni, care până acum erau pe aceeaşi baricadă, însă ulterior vor trebui să-şi împartă costurile, nu doar beneficiile guvernării.

Citeşte şi:

Comisia Europeană a semnat contractul pentru 300 de milioane de doze de vaccin anti-COVID dezvoltat de Pfizer

Iohannis, despre cei șase pacienți cu Covid care au murit după ce nu au mai avut loc la ATI: “Ar fi fost locuri chiar în Timișoara, comunicarea a fost suboptimală”

„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
PARTENERI - GSP.RO
„Mă ațâța degeaba, dar ce mi-a propus azi e prea mult” » O actriță, dezvăluiri spectaculoase despre o aventură cu „cel mai frumos bărbat”
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Playtech.ro
Cine este de fapt amanta lui Reghe. Detalii BOMBĂ au ieșit la iveală! Cadouri extravagante și...
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Observatornews.ro
Directoarea şcolii 178 din cartierul bucureştean Pajura şi soţul ei, preotul Costel Paizan, au murit arşi de vii în casă, în timpul furtunii
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
HOROSCOP
Horoscop 30 iulie 2021. Săgetătorii scot la lumină anumite adevăruri, unele dintre ele foarte dureroase
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Știrileprotv.ro
Milionarul lăsat pieton de Poliția Locală Constanța. I-au ridicat bolidul Ferrari parcat neregulamentar
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans
PUBLICITATE
(Publicitate) Când merită să îți plătești creditele în avans