În ultimii 5 ani, abonamentele medicale au fost folosite de peste 2,5 milioane de români, angajați în companii care le oferă beneficiu extra-salarial. Iar pentru doamna Ștefania, s-au dovedit soluția care i-a salvat viața.

Cum a schimbat abonamentul medical viața doamnei Ștefania

Doamna Ștefania a început să lucreze în 2016 într-o companie de confecții textile din județul Cluj, fiind responsabilă de departamentul de resurse umane. A fost și este în continuare o persoană activă, merge la pilates, la aerobic, fiind pasionată de drumeții montane. Merge în fiecare lună în munții Apuseni, acolo unde parcurge până la 20 de kilometri pe jos.

Nu și-a imaginat că ar putea pune pauză acestor lucruri, pentru că, din punctul de vedere al sănătății, doamna Ștefania nu a prezentat de-a lungul timpului probleme medicale grave. Însă nici nu a lăsat acest lucru pe seama norocului, căci a avut mereu grijă și și-a monitorizat constant sănătatea.

Cu ajutorul abonamentului primit de la firmă, îmi făceam anual controale și analizele de rutină. În 2018, cu ocazia setului de investigații ginecologice, cu ocazia unei ecografii transvaginale, doamna doctor a constatat că aveam o formațiune intracavitară de 4,4 mm. M-am speriat, însă nu era ceva grav, iar recomandarea a fost să o ținem sub observație”, își amintește pacienta.

În anul următor, când pacienta a revenit la o nouă consultație, formațiunea intrauterină avea dimensiunea de 7,7mm, motiv pentru care dna Dr. Lazăr Claudia, medic primar obstetrică- ginecologie în cadrul Hyperclinicii MedLife Cluj, i-a recomandat să facă o biopsie. 

În urma acesteia, a reieșit că pacienta avea cancer endometrial, de tip FIGO 1A – cancerul era într-o fază incipientă, de aceea operația și recuperarea nu au fost complicate. Pacienta a fost operată în următoarea lună, făcând hisectomie totală, iar după operație nu au fost necesare proceduri de chimioterapie sau radioterapie. 

Doamna Ștefania a utilizat abonamentul și pentru alte controale de rutină, precum endocrinologie sau cardiologie. Acestea au fost de folos și înainte de biopsie, atunci când și-a făcut un control important la cardiologie cu ajutorul abonamentului medical. De asemenea, pe lângă consultații, doamna Ștefania a beneficiat și de ecografii cu discount.

Așa și-a dat seama doamna Ștefania că prevenția chiar are un rol elementar și vital în reducerea riscului de apariție a unor afecțiuni grave. La rândul ei, și-a încurajat și colegele să meargă la controale de rutină și să își facă testul anual Papanicolau, ca să depisteze cât mai devreme orice fel de problemă medicală. Azi dânsa își continuă stilul de viață activ și continuă să-și facă, cu regularitate strictă, analizele și investigațiile anuale complete pentru a-și monitoriza starea de sănătate. 

Ce beneficii are abonamentul medical pentru pacienții cronici?

Conform profilului de țară în ceea ce privește sănătatea realizat de OECD în 2021, în România, rata mortalității evitabile este a treia cea mai ridicată din UE în 2018, principalele cauze ale acesteia fiind bolile cronice, precum bolile cardiovasculare, cancerul pulmonar și decesele cauzate de consumul de alcool. Mortalitatea prin cauze tratabile este de peste două ori mai mare decât media UE, iar printre cauze se regăsesc și cancerul de prostată și mamar, boli care pot fi tratate și ținute sub control, printr-un comportament preventiv. 

Prin serviciile pe care le cuprinde, abonamentul medical este un instrument foarte util pentru a ține sub control starea de sănătate, mai ales în cazul pacienților cu afecțiuni cronice, care necesită o monitorizare constantă.

Acestea facilitează accesul gratuit sau cu discount la consultații de specialitate, la analize de laborator și servicii de imagistică. Astfel, fiecare pacient, în funcție de patologia pe care o are, își poate monitoriza starea de sănătate și evoluția bolii, poate beneficia rapid de opinia specialistului, chiar şi online, de oriunde s-ar afla, pentru eventuale situații neprevăzute sau ajustarea tratamentului.

În ultimii 5 ani, peste 550.000 de pacienți cronici  români au beneficiat de investigații specifice. Această cifră este generată de principalii furnizori de servicii medicale din România, însă, în realitate, numărul ar fi mai mult decât dublu dacă am cumula date de la toți jucătorii privați din țară.

Acest articol face parte din demersul de informare PALMED cu privire la impactul și beneficiile abonamentelor medicale pentru populația din România.

Abonamentele medicale sunt cel mai eficient și accesibil instrument de prevenție în sănătate, care ajută la identificarea la timp a eventualelor afecțiuni și la tratarea lor rapidă, cu un consum financiar și emoțional mai mic.

Serviciile din cadrul abonamentelor pot fi accesate la nivel național, prin intermediul furnizorilor de servicii private de sănătate, dar și online, prin platformele de consultații la distanță dezvoltate de aceștia. Pentru a afla toate detaliile, intră pe https://www.abonamentmedical.ro 

#AbonamentMedical

Urmărește-ne pe Google News