Mergi direct la conținut »
Ca pe vremea Securității! ”Cazul Mihai Costea”, produs de ”Libertatea” și de SportNews, a scos Federația Română de Fotbal din adormire! Conform ultimelor prevederi, fotbaliștii pariori pot scăpa nepedepsiți, dacă îi dau în gât pe alții!
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Ca pe vremea Securității! ”Cazul Mihai Costea”, produs de ”Libertatea” și de SportNews, a scos Federația Română de Fotbal din adormire! Conform ultimelor prevederi, fotbaliștii pariori pot scăpa nepedepsiți, dacă îi dau în gât pe alții!

Ca pe vremea Securității! ”Cazul Mihai Costea”, produs de ”Libertatea” și de SportNews, a scos Federația Română de Fotbal din adormire! Conform ultimelor prevederi, fotbaliștii pariori pot scăpa nepedepsiți, dacă îi dau în gât pe alții!

Acuzată că nu se poate lăuda cu niciun fotbalist prins și suspendat pentru pariuri ilegale (n-a produs niciun caz, singurele situații flagrante fiind furnizate fie de FIFA și de UEFA - ”dosarul Gloria Buzău”, de ”Libertatea” - cazul Mihai Costea și de ”Gazeta Sporturilor” - cazurile Flavius Stoican și Nicolo Napoli), Federația Română de Fotbal caută soluții, ca să prindă și singură ”hoții”. A fost înființat un ”telefon roșu”, dar ”turnătoriile” de bunăvoie nu au venit în ritmul așteptat de federali.

La sugestia Comisiei de Integritate, Comitetul de Urgență al FRF, alcătuit din Răzvan Burleanu, Gino Iorgulescu și din Octavian Goga, a decis marți, 3 februarie, să completeze regulamentul existent, cel care prevedea până acum că un fotbalist prins că joacă la pariuri sportivă riscă până la doi ani de suspendare.

Cea mai importantă mențiune este legată de faptul că pariorul ilegal (fotbalist, antrenor, conducător și alte persoane care nu au voie să joace la pariuri) va fi iertat de orice pedeapsă, dacă va îi va da în gât pe alții! Cu alte cuvinte, FRF îndeamnă la delațiuni!

Să luăm cazul Mihai Costea. Prins într-un ofsaid flagrant, olteanul poate scăpa nepedepsit, dacă ”toarnă” ca pe vremea Securității! Acest punct de regulament a fost introdus chiar în perioada în care este anchetat Costea. O întrebare nevinovată: a început să ”ciripească” olteanul (el nu a venit la niciun termen de judecată, ci și-a trimis avocatul)? Până acum, ”dosarul Mihai Costea” a avut cinci termene și tot atâtea amânări la Comisia de Disciplină, deși flagrantul este evident! AICI, detalii.

Federația s-a inspirat din noul Cod Penal, care spune că, dacă te autodenunți și ”ciripești”, scapi de urmărirea penală. Este cazul fostului jucător de tenis Dinu Pescariu (în ”dosarul Microsoft”). Însă, dacă autodenunțul vine după ce te-au prins autoritățile, își pierde din valoare. Atunci, intervine recunoașterea faptelor, iar inculpatul poate accesa varianta judecării pe procedură simplificată, care înseamnă reducerea pedepsei, dar nu anularea ei în totalitate!

Iată comunicatul postat pe site-ul frf.ro:

În conformitate cu dispoziţiile art. 36 din Statutul Federaţiei Române de Fotbal, Comitetul de urgenţă compus din Răzvan Burleanu, Preşedinte FRF, Gino Iorgulescu, Prim-vicepreşedinte FRF, Octavian Goga, Vicepreşedinte FRF, cu unanimitate de voturi:

Având în vedere scopul FRF de a combate orice aspect negativ care afectează integritatea competițiilor cum ar fi pariurile sportive și/sau corupția în fotbal,

Având în vedere necesitatea stopării fenomenelor mai sus menționate,

Luând în considerare posibilitățile limitate de investigație aflate la dispoziția organismelor jurisdicționale,

HOTĂRĂŞTE

Completarea Regulamentului Disciplinar al FRF prin introducerea articolului 601 ce va avea următorul conținut:

“1. Participantul la abaterile disciplinare prevăzute în cuprinsul art. 60 și art. 60bis  din prezentul regulament nu se pedepseşte, dacă ajută în orice mod (denunț, declarații, înscrisuri ș.a.m.d.) la  soluționarea cauzei și sancționarea celorlalți participanți la respectiva abatere disciplinară.

  1. Participantul care, după ce organismul jurisdicțional competent a fost învestit cu cercetarea unor abateri disciplinare prevăzute de art. 60 și/sau art. 60 bis din prezentul regulament, recunoaște fapta înainte de data primei audieri a respectivului participant urmează a fi sancționat cu până la 50% din sancțiunea prevăzută pentru abaterea disciplinară comisă”.

Close
Închide
  Close