Mergi direct la conținut »
Cauzele dezastrului din sportul românesc. Rechizitoriu în cinci puncte
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Cauzele dezastrului din sportul românesc. Rechizitoriu în cinci puncte

Cauzele dezastrului din sportul românesc. Rechizitoriu în cinci puncte

Sportul românesc a ajuns pe marginea prăpastiei, discipline precum gimnastica, handbalul masculin, fotbalul sau boxul devenind niște umbre ale celor care au fost în urmă cu câțiva ani.

De Ciprian Iana,

Această stare de fapt se datorează în principal, în opinia lui Mihai Rusu, chiar celor care au fost puși să păstoreacă sportul românesc după Revoluția din 1989. Analistul sportiv stabilit în Germania a făcut un rechizitoriu în cinci puncte pentru a stabili cauzele acestui ”dezastru” național.

”Cauzele involuției sportului românesc sunt cinci. În primul rând, monopolizarea sportului de către federații de drept privat și politizarea lui prin cluburi sportive municipale, școli sportive sau cluburi private. Astfel federațiile sunt sponsorizate și controlate prin aceste structuri care sunt făcute pentru menținerea puterii, a avantajelor și a controlului financiar. Din acest motiv se îndepărtează baza, adică cluburile de federație și pentru că banii din sponsorizări, proveniți de la forurile internaționale sau din drepturile TV ajung cu greu la membrii afiliați”, a declarat, pentru Libertatea, Rusu.

Cauzele dezastrului din sportul românesc. Sportivi, ”bunuri de performanță”

Fosta ”voce” de la Europa Liberă a adăugat: ”Punctul doi se referă la militarizarea sportului. Sunt federații, precum cea de tenis, care au fost conduse de un general, Ilie Năstase, sau un colonel, George Cosac. Din ce știu eu militarii conduc dictaturi nu domenii sociale în democrații libere europene. În plus, în marea majoritate a statelor europene nu există sport civil și sport militar”.

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'
Recomandări

Gabriela Cristea a făcut anunțul public chiar de ziua soțului ei! 'Amant...'

Mihai Rusu

 Ultimele trei puncte se referă la sportivi. ”Punctul 3: folosirea sportivilor de către federații ca niște ”bunuri de performanță”. Așa a apărut și dopajul, la haltere, de exemplu, unde 19 sportivi au fost suspendați de federația internațională. Urmează discriminarea sportivilor de către federații. Din acest motiv s-a ajuns ca sportivi de valoare să plece în alte țări. În fine, punctul 5 se referă la respingerea sportivilor de la participarea și luarea de decizii în cadrul federațiilor, atunci când pe ordinea de zi figurează împărțirea banilor produși de ei. Federalii decid cum impart banii, după bunul lor plac”, a conchis Mihai Rusu.


Cupa Satelor cu miros de vin. Copiii din Călinești au jucat în competiția FRF având ca sponsor pe tricouri un producător de băuturi alcoolice | VIDEO&FOTO

 
 
Close
Închide