Prin forma sa, acest gest imită vulturul bicefal de pe steagul Albaniei, o reprezentare vizuală a mândriei și solidarității etnice. Pe Arena Națională, la finalul meciului România – Kosovo de pe 15 noiembrie 2024, utilizarea acestui semn a stârnit controverse aprinse, fiind perceput de mulți suporteri drept o provocare, în momentul în care le-a fost arătat de către jucătorii kosovari.
Cunoscut în limba albaneză drept „shenja e flamurit” (semnul steagului), gestul este folosit pentru a simboliza unitatea etnică și mândria națională a albanezilor. El este asociat cu termenii „Shqiptar” (fiu al vulturului) și „Shqipëri” (țara vulturilor), desemnări care întăresc legătura simbolică dintre popor și acest animal mitologic.
Utilizarea sa este frecvent întâlnită în sport, în special în fotbal, unde jucătorii echipei naționale a Albaniei sau etnicii albanezi din alte echipe fac acest gest pentru a celebra golurile sau victoriile.
Spre exemplu, în cadrul Cupei Mondiale FIFA din 2018, elvețienii Xherdan Shaqiri și Granit Xhaka, de origine kosovară, au făcut gestul vulturului în meciul împotriva Serbiei, declanșând reacții internaționale și sancțiuni din partea FIFA.
Controverse recente
Pe Arena Națională din București, gestul a fost perceput drept provocator, mai ales în contextul rivalităților istorice și etnice din Balcani. Fanii români, conștienți de încărcătura simbolică a acestui gest, l-au interpretat ca o sfidare directă și au început să strige „Serbia, Serbia”.
Situații similare au avut loc și în alte competiții sportive, inclusiv în meciurile internaționale dintre echipe din Serbia și Albania sau Kosovo, unde gestul a fost folosit pentru a exprima o identitate națională puternică, dar care adesea alimentează tensiunile.
Acest gest nu este limitat la sport. În 2018, cântăreața greacă de origine albaneză Eleni Foureira a stârnit controverse după ce a realizat semnul vulturului într-o fotografie la Eurovision, gest care a fost primit cu entuziasm în Albania, dar criticat în Grecia. Astfel, gestul depășește granițele sportului, fiind un simbol cu rezonanță puternică în rândul comunităților albaneze.
Semnificații mai profunde
Gestul vulturului albanez rămâne un simbol al mândriei etnice, dar utilizarea sa în contexte tensionate, precum competițiile sportive, atrage inevitabil controverse. Pentru suporterii români, momentul de pe Arena Națională a fost perceput ca o provocare, evidențiind cât de ușor un simbol al identității naționale poate deveni un instrument al diviziunii.
Aceste momente subliniază importanța sensibilității culturale în sport și în alte domenii internaționale, unde simbolurile etnice pot avea un impact puternic, uneori imprevizibil, asupra relațiilor dintre comunități.
borabora • 17.11.2024, 09:51
Albanezii din Albania si cei din Kosovo nu ii respecta pe romani si nici pe farsherotii din sudul Albaniei. Sa nu uite ca Nicolae Iorga le-a scris memorandul depus la Conferinta de Pace in care spi -au obtinut independenta , motiv pentru care regele Albaniei i-a daruit istoricului romannun palat la Saranda iar acesta l-a donat Statului Roman pentru a-l transforma intr-un centru al culturii si limbii farsherotilor aromani din Albania. Dar dupa preluarea puterii de catre comunistii albanezi palatul a fost confiscat abuziv de statul albanez. Albania e candidata la intrarea in UE asa ca Romania ar trebui sa conditioneze votul favorabil de retrocedarea acestui imobil si de garantarea si protejarea minoritatilor aromane din Albania.
petre47 • 16.11.2024, 19:23
Gestul semnifica si zbor de cioara. Cred ca asta a fost interpretarea celor din peluza.
dante69 • 16.11.2024, 16:01
De fapt simbolul provine din steagul de lupta su care s-a dus razboiul de rezistentă impotriva otomanilor de conducator albanez Skanderbeg. A fost preluat apoi dupa independenta favorizata se austro-ungari care voiau sa opresca ca Serbia sa aiba iesire la Adriatica iar italienii nu cumva aliatii francezilor adica grecii sa ocupe Epirul inclusiv portul strategic Vlora. Albanezii nu aveau niciun spirit se unitate fiind de religii si clanuri diferite iar liantul l-au facut puterile straine si cele cateva elite. Independenta a fost favorizata se de faptul ca dupa razboiele balcanice nu mai era legatura teritoriala cu Imperiul desi albanezii si mai ales majoritatea musulmana se considerau otomani. Kosovo a fost populat cu albanezi musulmani din centrul Albaniei dupa ultimul asediu esuat asupra Vienei cand sarbii persecutati au plecat in masa spre imperiul imperiul habsburgic. Sarbii spun ca e teritoriul lor iar albanezii zic ca stramosii triburile ilire erau acolo inaintea invaziei slave.