CEHIA – ROMÂNIA 2-3
Programul meciurilor
Duminică
Karolina Pliskova – Simona Halep 4-6, 7-5, 4-6
Katerina Siniakova – Mihaela Buzărnescu 6-4, 6-2
Barbora Krejcikova / Katerina Siniakova – Irina Begu / Monica Niculescu 7-6 (2), 4-6, 4-6
Sâmbătă
Karolina Pliskova (5 WTA) – Mihaela Buzărnescu (29 WTA) 6-1, 6-4
Katerina Siniakova (44 WTA) – Simona Halep (3 WTA) 4-6, 0-6
ACTUALIZARE 10 februarie. În a doua zi a duelului Cehia – România, Simona Halep a învins-o pe Karolina Pliskova, iar Mihaela Buzărnescu a cedat în fața Katerinei Siniakova. Prin urmare, confruntarea va fi decisă de partida de dublu.
Simona Halep s-a declarat uimită de comportamentul fostului premier Emil Boc din timpul meciurilor de la Ostrava. Primarul Clujului a venit la arena din Ostrava cu o tobă uriașă în care a batut frenetic. Boc a fost liderul galeriei României, iar camerele de filmat ale televiziunii din Cehia au oferit foarte des cadre cu el în timpul meciurilor. „Domnul Boc e senzațional! A călătorit atât de mult și ne-a transmis și nouă o energie pozitivă prin comportamentul său”, a spus Simona.
ACTUALIZARE 9 februarie. Mihaela Buzărnescu a pierdut prima partidă a duelului Cehia – România, fiind învinsă de Karolina Pliskova cu 6-1, 6-4. În cea de-a doua confruntare a zilei, Simona Halep a depășit-o clar pe Katerina Siniakova (6-4, 6-0).
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_8bac6da3b473a867cf85115b323c1328.jpg)
It’s 1-1 after day one in the tie between Czech Republic and Romania after @Simona_Halep beats Katerina Siniakova 64 60 in 72 minutes#FedCup ??1⃣?0⃣?? pic.twitter.com/8Quy8y0Jln
— Fed Cup (@FedCup) February 9, 2019
ACTUALIZARE 9 februarie. La casele de pariuri, Cehia este favorită să meargă mai departe, cota 1,42, în vreme ce România este socotită outsider, 2,85.
Întâlniri directe între jucătoarele de la simplu
Mihaela Buzărnescu– Karolina Pliskova 0-2
Mihaela Buzărnescu– Katerina Siniakova 0-0
Simona Halep-Katerina Siniakova 1-1
Simona Halep-Karolina Pliskova 6-2
Simona Halep: „Este important pentru mine să facem un rezultat bun la Fed Cup anul acesta. Pot să spun că este cel mai mare obiectiv. Nu este uşor însă pentru că în echipă nu suntem foarte obişnuite să jucăm. Bineînţeles că avem câţiva ani de când jucăm împreună, dar săptămânal jucăm individual şi nu e uşor să te motivezi în grup. Dar eu sper să fiu bine, să îmi fac treaba foarte bine pe teren, să ajut echipa să câştigăm întâlnirea cu Cehia. După cum bine ştim toţi, Cehia este o echipă foarte puternică, a câştigat de atâtea ori trofeul Fed Cup. Aşa că nu va fi uşor deloc, însă consider că în 2016 am fost foarte aproape să le învingem. Aşa că eu spun că există o şansă în plus faţă de data trecută. Faţă de meciul precedent cu Cehia consider că avem şi noi mai multă experienţă în Fed Cup. Cred că anul trecut am câştigat meciuri importante. De asemenea, atmosfera în echipă cred că e mult mai bună. Suntem mult mai unite, mai mature. În Fed Cup nu e uşor să gestionezi emoţiile. Sunt emoţii diferite pentru că joci pentru ţara ta şi totul aduce o presiune în plus. Dar sper eu să facem faţă bine şi să ieşim învingătoare de data asta. Suprafaţa nu e deloc uşoară, dar pentru toată lumea este la fel. Eu cred că deja m-am obişnuit cu ea. Mâine în primul meci oficial o să văd exact cum. Important e să ne concentrăm pe fiecare meci, iar la final să câştigăm. Nu contează că mai întâi e 2-0, 4-0 sau alt scor”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_6ad0caf2fafdaaa25ccf20534066cf11.jpg)
Irina Begu: „Cu siguranţă contează enorm de mult faptul că am avut câteva meciuri oficiale împreună cu Monica. În acelaşi timp faptul că am câştigat turneul din Thailanda ne dă o încredere în plus. Noi sperăm să nu se ajungă la meciul decisiv, dar dacă va fi nevoie, noi suntem pregătite să jucăm aşa cum am făcut-o de fiecare dată. Să joci acasă e întotdeauna un avantaj, însă după cum se ştie în ultimii trei ani noi am evoluat aproape numai în ţară. Aşa că a venit timpul să jucăm şi noi în deplasare. Avem ocazia să ne obişnuim şi cu atmosfera de aici. Oricum, eu cred că vom avea destul de mulţi români în tribună şi aici”.
Mihaela Buzărnescu: „Pliskova este o jucătoare ce are ca avantaj suprafaţa rapidă. Dar când am jucat împotriva ei la Wimbledon am fost foarte aproape să câştig. Iar asta îmi dă încredere şi motivaţie pentru întâlnirea de mâine. Şi eu mă adaptez foarte bine la orice suprafaţă, nu am avut probleme pe zgură, iarbă sau hard. Hardul este şi una dintre suprafeţele mele favorite şi mă bucur că aici se joacă pe hard. Într-adevăr, nu e o suprafaţă uşoară, însă pentru toate va fi la fel şi trebuie să ne adaptăm, iar la final vom vedea rezultatul”.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_1701ee0c41c307ea9cfca5400910680d.jpg)
- „Nu cred că suntem favorite, Simona Halep e o jucătoare foarte bună și ne va fi greu. Sper ca suprafața să ne avantajeze pe noi. Nu e cea mai rapidă, dar nici cea mai lentă. Am auzit că româncelor nu le place, dar nici nouă nu ne-a convenit cea de la Cluj în 2016”, a spus Karolina Pliskova, 5 WTA. Ea și Mihaela Buzărnescu vor deschide sâmbătă întâlnirea care contează pentru primul tur al Grupei Mondiale. „Va fi un tenis mai frumos împotriva Mihaelei decât dacă aș fi jucat contra Monicăi Niculescu. Dacă aș fi fost căpitan nejucător al României aș fi pus-o pe Niculescu să joace cu mine. Mihaela e o jucătoare bună, stângace, evoluează bine și la dublu”, a subliniat Karolina.
România și Cehia s-au duelat cel mai recent în 2016, la Cluj-Napoca, tot în primul tur al Grupei Mondiale. Întâlnirea a fost decisă la meciul de dublu, pe care Mitu și Olaru l-au cedat în fața dublului format din Pliskova și Strycova. În meciurile de simplu Halep a trecut de Kvitova și a pierdut la Pliskova, la fel cum s-a întâmplat și în cazul Monicăi Niculescu.
ACTUALIZARE 8 februarie. La conferința prilejuită de tragerea la sorți, Simona Halep a zâmbit, deși era jenantă de un herpes care i-a apărut pe buza superioară. România speră să câștige competiția. Calificarea în turul următor, semifinalele, ar însemna egalarea celei mai bune performanțe pentru România.
ACTUALIZARE 8 februarie. Tragerea la sorţi a partidelor de la Ostrava va fi efectuată vineri, de la ora 14.00.
ACTUALIZARE 7 februarie. Aseară a avut loc dineul oficial.
ACTUALIZARE 7 februarie. Simona Halep (3 WTA), Mihaela Buzărnescu (29 WTA), Irina Begu (75 WTA), Monica Niculescu (106 WTA) şi Ana Bogdan (105 WTA) au participat la dineul oficial, unde s-au pozat alături de căpitanul-nejucător, Florin Segărceanu, şi antrenorul Alina Tecşor.
Cehia nu se bazează la acest meci pe numărul 2 mondial, Petra Kvitova. Din echipa Cehiei fac parte Karolina Pliskova (5 WTA), Katerina Siniakova (nr. 1 în clasamentul mondial de dublu), Barbora Krejcikova (nr. 2 în ierarhia la dublu) şi Marketa Vondrousova (72 WTA).
- Petr Pála, căpitanul echipei de Fed Cup a Cehiei: „Să joci contra Simonei Halep este o provocare uriașă”
- Calvarul trăit de Petra Kvitova în timpul atacului suferit în propria casă: „Mi-a pus cuțitul la gât. M-am tăiat când l-am apucat cu ambele mâini” | GALERIE FOTO
ACTUALIZARE 6 februarie. Sorana Cîrstea, 28 de ani, 92 WTA, jucătoare retrasă din echipa de Fed Cup, confirmă teoria lansată de ”Libertatea”, conform căreia neînțelegerile cu liderul Simona Halep au dus la acest abandon. Ziarul a prezentat și câteva episoade interesante, adevărate scurtcircuite, între cele două.
”Noi ne știm de la 8 ani. Dar nu am fost niciodată prietene apropiate. Suntem pur și simplu colege de breaslă. Ca-n orice job, cu unii colegi ai o legătură mai profundă, cu alții nu. Nici când eram copii nu eram foarte apropiate, pentru că suntem două persoane extrem de diferite.
Nu există două persoane mai diferite decât noi două. Cu toate astea, respect ceea ce a făcut. Am vorbit întotdeauna extraordinar de frumos despre ea.
Am zis într-un interviu că echipa României nu stă în Simona. Ceea ce am vrut să spun este că echipa României poate să vină cu două echipe de Fed Cup, pentru că avem foarte multe jucătoare și dacă lipsește Simona nu se întâmplă nimic. Toată lumea mi-a sărit în cap pentru asta.
E greu ca Simona să mai câștige un Grand Slam, pentru că acum sunt foarte multe jucătoare care lovesc mingea foarte puternic: Osaka, Pliskova, Kvitova.
Ea are un joc în care așteaptă. Mi-e greu să cred că stilul ei de joc se potrivește pe un Grand Slam pe hard. Pe zgură da, o văd mult mai bine. Dar și acolo vin jucătoarele cu serviciu puternic. Simona este dârză. Iar în tenisul de astăzi asta ar putea să compenseze orice joc”, a zis ”Sori”, pentru mirceamester.ro.
ACTUALIZARE 6 februarie. Jucătoarea de tenis Mihaela Buzărnescu (nr. 29 mondial) a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Ostrava, că principala adversară din întâlnirea cu Cehia, Karolina Pliskova (5 WTA), agreează suprafaţa rapidă pe care se va juca la sfârşitul săptămânii.
„Pliskova este o jucătoare care agreează suprafaţa rapidă. Are avantajele ei, serviciul şi loviturile puternice. În ultimul meci cu ea am fost aproape… Cred însă că aşteptările oricărei jucătoare care ar evolua împotriva ei sunt să câştige. Însă trebuie să ne gândim exact la jocul nostru şi la tactica noastră ca să facem cel mai bun meci. Nu să ne gândim la ce poate adversara din faţa noastră. Mai mult ca sigur că împreună cu echipa vom lua cele mai bune decizii şi vom şti exact cum să jucăm împotriva Karolinei Pliskova”, a menţionat jucătoarea română, care a pierdut cele două întâlniri cu Pliskova disputate în carieră, ambele însă pe iarbă.
În cadrul aceleiaşi conferinţe, căpitanul nejucător Florin Segărceanu a afirmat că jucătoarele sale sunt încrezătoare că pot învinge Cehia. „Avem 50% şanse să câştigăm. Va fi cu siguranţă un meci dificil, dar suntem încrezători, toată lumea este aptă de joc. Credem în şansele noastre de a câştiga”, a afirmat el.
Echipa României de Fed Cup pentru întâlnirea de la sfârşitul săptămânii este formată din jucătoarele Simona Halep (numărul 3 WTA), Mihaela Buzărnescu (29 WTA), Irina Camelia Begu (75 WTA), Ana Bogdan (105 WTA) şi Monica Niculescu (106 WTA).
Din echipa Cehiei fac parte jucătoarele Karolina Pliskova (5 WTA), Katerina Siniakova (nr. 1 în clasamentul de dublu WTA), Barbora Krejcikova (nr. 2 în clasamentul de dublu WTA) şi Marketa Vondrousova (nr. 72 WTA).
ACTUALIZARE 6 februarie. Simona Halep, despre terenul de la Ostrava: „E verde şi este greu de văzut mingea”
ACTUALIZARE 5 februarie. Jucătoarele noastre au efectuat primul antrenament la Ostrava.
ACTUALIZARE 4 februarie. Delegația română vor ateriza la Viena, de acolo urmând a continua drumul spre Ostrava cu mașini închiriate de FRT. Din capitala Austriei până la Ostrava sunt 300 de kilometri.
ACTUALIZARE 4 februarie. Simona Halep și Mihaela Buzărnescu, cele mai bine clasate jucătoare din echipa României, au plecat, luni, la Ostrava.
Simona Halep debordează de optimism: „În tenis, cu cât câștigi mai mult cu atât e mai bine. Am câștigat un Grand Slam și mi-aș dori să mai câștig unul. Dar obiectivul meu principal e să facem treabă bună la Fed Cup anul acesta. Nu va fi ușor, dar putem visa la trofeul cel mare. Avem o echipă foarte mare”.
Mihaela Buzărnescu crede că absența Petrei Kvitova din echipa Cehiei reprezintă un avantaj pentru noi. „E o partidă grea, au jucătoare foarte bune și foarte experimentate. Faptul că Petra Kvitova nu vine e un avantaj pentru noi, dar trebuie să ne gândim doar la echipa noastră și la ce avem de făcut.
Știm cum este publicul lor. Am jucat anul trecut la Praga finala contra Petrei. Eu sunt obișnuită și cred că și celelalte jucătoare se vor adapta. Contează foarte mult și atmosfera, care e una foarte bună. Asta ne dă o stare de pozitivism și ne putem concentra foarte bine, a declarat Mihaela Buzărnescu, locul 29 WTA, pe aeroportul Henri Coandă.
„Eu mă simt bine pe hard și sper că voi putea juca la un nivel foarte ridicat, asta îmi doresc. Voi vedea în zilele următoare cum se prezintă suprafața. Le felicit (n.r. Irina Begu şi Monica Niculescu au câştigat finala de la Hua Hin), mă bucur mult pentru rezultate.
Cu siguranță vor veni foarte încrezătoare. Poate vor juca la dublu, cine știe. Ele mereu au jucat foarte bine împreună și asta poate fi un plus pentru noi”, a mai spus a doua rachetă a României, după Simona Halep.
Componența echipa României: Simona Halep (numărul 3 WTA), Mihaela Buzărnescu (28 WTA), Irina Camelia Begu (71 WTA), Ana Bogdan (99 WTA) şi Monica Niculescu (100 WTA).
Componența echipei Cehiei: semifinalistă la Australian Open 2019 şi locul 5 WTA, Karolina Pliskova este jucătoarea numărul 1 a deţinătoarei trofeului. Katerina Siniakova (locul 1 la dublu și 38 la simplu), Barbora Krejcikova (locul 2 la dublu) şi Marketa Vondrousova (locul 73 la simplu).
Cele două echipe au fost adversare în acceeaşi fază a competiţiei şi în 2016, la Cluj-Napoca. Cehia a câştigat cu 3-2. Acum întâlnirea va avea loc la Ostrava, pe hard, într-o sală cu o capacitate de 6.350 de locuri.
Cehia este una dintre finalistele ediției actuale a competiției, urmând să joace cu SUA pentru trofeu, în perioada 10-11 noiembrie. Viitoarele noastre adversare au câștigat competiția de zece ori! (1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011, 2012, 2014, 2015, 2016).
Celelalte partide din turul 1 al Grupei Mondiale a FedCup sunt Belgia – Franța, Germania – Belarus și SUA – Australia.
În prezent, din echipa Cehiei fac parte Petra Kvitova (28 de ani, 8 WTA), Karolina Pliskova (26 de ani, 9 WTA), Barbora Strycova (32 de ani, 21 WTA), Katerina Siniakova (22 de ani, 37 WTA), și Lucie Safarova (31 de ani, 59 WTA).
Formația României este alcătuită din Simona Halep (26 de ani, 1 WTA), Mihaela Buzărnescu (30 de ani, 24 WTA), Sorana Cîrstea (28 de ani, 54 WTA), Irina Begu (27 de ani, 56 WTA), Ana Bogdan (25 de ani, 87 WTA) și Raluca Olaru (29 de ani, 49 WTA la dublu).
România a pierdut ambele confruntări anterioare cu Cehia în FedCup: 1-2, în 1980 (în sferturile Grupei Mondiale), și 2-3, în 2016 (în turul 1 al Grupei Mondiale).
Simona Halep are palmares pozitiv cu Petra Kvitova (4-1), Karolina Pliskova (6-3), Barbora Strycova (4-1), Lucie Safarova (4-1) și se află la egalitate cu Katerina Siniakova (1-1).
Citește și: CORESPONDENȚĂ „România din Antarctica”/ Aventurile bagajului rătăcit: „Parcă toate lucrau împotriva noastră”
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/172_646ea89ebe63c0089a70f94023908d0c.jpg)

:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/158_eb6edbd4e37d2b84b30fcef5e42ceda8.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_6e9c63725725f1760e3ffd1a1ce2022c.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_de957c6118faa706c6e6e04d47052922.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/196_92aaafd456c0466604bc5408199c0add.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/206_8e5ea032a9a3458221cb52f227666fe6.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/222_0d74d3754878b5d5117d911fb9052f5e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_b65c94302290b05c1b9bd0225204451f.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_25f0ad9ac410d25bc353067a3cdb1485.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/179_4a6ecb11c41553bc412f47ba0a14e43a.jpg)
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.