România e printre fondatoarele federației internaționale, dar n-a fost niciodată la Mondiale. La Euro a fost prezentă în 2017 (după 1987), când a organizat turneul, iar la Olimpiadă, doar în 1952. Cum în aceste zile se desfășoară CM din China, avem toate motivele să alegem să susținem Italia.M

Romeo “Meo” Sacchetti, 66 de ani, selecționerul Italiei, e pe jumătate român. La mijlocul secolului XIX. Bunicii lui Sacchetti au venit pe teritoriul României pentru a-și căuta de muncă. S-au oprit în zona Munților Măcin, pentru a lucra în carierele de piatră din Tulcea.

România a fost locul unde părinții lui Meo, Pietro și Caterina, s-au cunoscut.

Tot în țara noastră s-au născut și primii patru copii ai cuplului: Francesco, Gilda, Virginia și Romeo. Ultimii doi avea să moară între timp, Romeo, chiar în anii 40, la scurt timp după naștere.

Romeo, pentru fratele mort

După al Doilea Război Mondial, familia a fost forțată să părăsească România și a ajuns în tabăra de refugiați din Altamura. Aici avea să se nască “Meo”, pe 20 august 1953. Părinții lui au decis să-l boteze Romeo, la fel ca pe fratele mai mare decedat în România.

“Meo” Sacchetti nu și-a cunoscut tatăl, Pietro, care s-a stins din viață la 6 luni după nașterea actualului selecționer al Italiei.

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie
Recomandări

Ce este ciroza hepatică, boala care l-a ucis pe regizorul Alexandru Darie

După decesul tatălui, Sacchetti s-a mutat împreună cu mama sa la Novara. Din perioada copilăriei, Meo Sacchetti are amintiri în care mama sa îl certa în limba română după boacănele făcute, așa cum a declarat într-un interviu pentru Gazzetta dello Sport, citat de baschet.ro.

«Toate rudele din partea mamei sunt în Dobrogea»

“Sunt singurul din familie care s-a născut în Italia. Iar numele meu românesc e Sachet. A devenit Sacchetti când am revenit în Italia. Îmi amintesc că de copil, când făceam prostii, mama mă insulta în română”.

România este și patria în care trăiește jumătate din familia sa: “Toate rudele din partea mamei mele sunt în Dobrogea. Atunci când părinții mei s-au întors în Italia, restul familiei a ales să rămână în loc”, a mai povestit antrenorul.

La 20 de ani, Meo Sacchetti a ajuns baschetbalist profesionist la Asti, a jucat în liga secundă la Bologna, iar în anul 1979 a făcut pasul spre prima ligă din Italia la Grimaldi Torino. În 1984 a trecut la Varese, unde avea să-și încheie cariera în 1991. Alături de naționala Italiei, Sacchetti are un aur european în 1983 și un bronz în 1985.

Raport FINAL IML: Fragmentele osoase descoperite în locuinţa lui Dincă sunt de origine animală
Recomandări

Raport FINAL IML: Fragmentele osoase descoperite în locuinţa lui Dincă sunt de origine animală

În 1996, Sachetti și-a început cariera de antrenor. A antrenat doar în țara natală, la Orlandina, Udine, Sassari, Brindisi și Vanoli. În vremea petrecută la Sassari avea să-și antreneze propriul fiu, pe Brian. În palmaresul său apar trei cupe ale Italiei (2014, 2015, 2019) și un titlu național (2015). În 2017, Sacchetti a fost numit și antrenor principal al echipei naționale a Italiei, el debutând pe banca “sqaudrei” chiar în țara în care a trăit familia lui.

Deja două victorii, azi «șocul cu Serbia»

La CM din China, echipa lui Sachetti, care nu l-a oprit în lotul final pe fiul său, a trecut deja în Grupa D de Filipine (102-68) și de Angola (92-61), calificându-se în faza a doua înaintea partidei de azi cu Serbia. Antrenorul bazează pe câțiva jucători extraordinari, precum Danilo Gallinari, Marco Bellineli, Daniel Hackett sau Luigi Datome.

Citeşte şi:

Campionatul Mondial de baschet masculin 2019. Rezultate complete. Spania, campioană! Franța a luat bronzul

Fotbaliștii de la FCSB au avut un șoc când au ajuns la baza din Berceni! Ce făceau Bogdan Vintilă și Alexandru Tudor
GSP.RO

Fotbaliștii de la FCSB au avut un șoc când au ajuns la baza din Berceni! Ce făceau Bogdan Vintilă și Alexandru Tudor

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții
HOROSCOP

Horoscop 19 septembrie 2019. Pentru o zodie apar motive de neliniște din mai multe direcții