După ce dinamoviștii au băut toată noaptea înaintea meciului cu Aerostar Bacău din Cupa României, miercuri seara au călcat pe bec și fotbaliștii Stelei.
Jucătorii lui Nicolae Dică au profitat de ieșirea la un film într-un multiplex dintr-un mall bucureaștean și au băut Pepsi. O băutură nerecomandată sportivilor de performanță, mai ales înaintea unui meci oficial cu va susține steliști, joi seara, cu Hapoel Beer Sheva în Liga Europa.
Patronul Gigi Becali chiar l-a amenințat pe Denis Alibec, când l-a transferat de la Astra Giurgiu, că va trebui renunțe la viciile sale, la țigări și la Cola.
„O să îi scriu eu clauza în contract că se lasă de ţigări şi de Cola. La Becali nu merge cu țigară şi Cola”, a declarat patronul roş-albaştrilor.
Anghel Iordănescu a fost primul selecționer care a interzis băuturile carbogazoase la echipa națională, iar Gică Hagi a aplicat metoda când a devenit antrenor la Galatasaray.
În decalogul lui Hagi se menționa: ”Jucătorii nu vor mai consuma băuturi carbogazoase. Ei vor evita consumul băuturilor carbogazoase chiar și în zilele când sunt învoiți; După zilele libere, la revenirea în cantonament, toți jucătorii vor fi supuși unor teste pentru a se stabili dacă au consumat băuturi carbogazoase”.
Un episod haios cu Anghel Iordănescu în Arabia Saudită, pe vremea când era antrenor la Al Ahli Jeddah. Cunoscând exigențele lui Iordănescu, secundul Grigore Sichitiu Generalul a luat foc când i-a văzut pe jucători că beau Coca-Cola. Iordănescu a avut o reacție însă o reacție surprinzătoare: ”Grigore, lasă-i să bea ce vor ei. Nu-i schimbăm noi. Noi, să ne luăm salariile”.
15 motive pentru a renunța la băuturile carbogazoase
Știți în ce măsura băuturile carbogazoase, cofeinizate, care conțin zahăr sau îndulcitori artificiali, dăuneaza organismului? Renunțarea la consumul acestor produse este poate unul dintre cele mai eficiente lucruri pentru îmbunătățirea stării generale de sănătate.
1. Nu dețin proprietăți nutritive
In aceste bauturi nu exista componente nutritive (vitamine sau minerale), marea majoritatea fiind preparate din apa filtrata si zaharuri rafinate.
2. Creștere în greutate și obezitate
Consumul zilnic a 330 ml bauturi carbogazoase se traduce prin cresterea in greutate cu 500 g intr-o singura luna. Potrivit studiilor, legatura dintre cresterea in greutate si bauturile carbogazoase este atat de stransa, incat dupa fiecare pahar consumat riscul de obezitate creste de 1,6 ori.
3. Diabet zaharat
Diabetul este o consecinta a cresterii in greutate si a obezitatii, deoarece produsele care favorizeaza cresterea in greutate cresc riscul aparitiei diabetului zaharat. Bauturile carbogazoase nu numai ca favorizeaza cresterea in greutate, dar afecteaza si capacitatea organismului de a procesa zaharul.
4. Scade densitatea osoasă, osteoporoza
Potrivit specialistilor, aciditatea din aceste bauturi scade densitatea osoasa si promoveaza pierderea calciului din organism, astfel, riscul de osteoporoza creste. Totodata, consumul ridicat de sodiu in randul copiilor reprezinta un factor de risc pentru calcifierea normala a oaselor.
In 1950, copiii consumau 3 cani cu lapte pentru consumul unui singur pahar cu bautura carbogazoasa; astazi, raportul este inversat – 3 pahare cu bauturi carbogazoase pentru fiecare pahar cu lapte.
5. Carii dentare
Potrivit oamenilor de stiinta, bauturile carbogazoase sunt responzabile de dublarea sau triplarea incidentei cariilor dentare, deoarece acestea ataca si dizolva smaltul dintilor. Acidul continut de aceste bauturi poate dizolva continutul mineral al smaltului, fapt care conduce la aparitia sensibilitatii dintilor si, ulterior, la carii dentare.
Acidul din bauturi face mai mult rau danturii decat zaharul solid continut de boamboane!
6. Boli renale
Cercetatorii au demonstrat ca prin consumul unei cantitati ridicate de bauturi carbogazoase riscul dezvoltarii litiazei renale este foarte ridicat din cauza aciditatii acestor produse si a dezechilibrelor minerale radicale.
7. Hipertensiune arterială
Ingestia unei cantitati ridicate de fructoza, care se gaseste in special in bauturile racoritoare, determina cresterea presiunii sanguine.
8. Provoacă arsuri stomacale
Bauturile carbogazoase reprezinta principalul factor de risc in cazul arsurilor stomacale.
9. Sindromul metabolic
Bauturile carbogazoase reprezinta un factor de risc major pentru dezvoltarea sindromului metabolic – se manifesta prin: hipertensiune arteriala, obezitate, hipercolesterolemie si rezistenta la insulina.
10. Afecțiuni hepatice
Exista dovezi potrivit carora, consumul frecvent de bauturi racoritoare creste riscul pentru ciroza hepatica, asemanator consumului de alcool.
11. Alte afecțiuni ale sistemului digestiv
Indiferent de compania producatoare, bauturile carbogazoase au un pH acid de 2.51, adica aproximativ acelasi ca si otetul, dar continutul de zahar mascheaza nivelul ridicat al aciditatii. PH-ul apei este 7.
Din intregul sistem digestiv (de la gura pana la rect) numai stomacul rezista intr-un mediu acid cu pH-ul 2.0. Inainte sa ajunga in stomac, bauturile carbogazoase trec prin celelalte organe ale sistemului digestiv, provocand astfel un mediu anormal de acid.
Acidul fosforic din bauturile carbogazoase concureaza cu acidul clorhidric din stomac, afectand functiile acestuia, astfel, alimentele raman nedigerate si apar probleme precum: indigestia, gaze intestinale, balonarea.
12. Deshidratarea
Bauturile carbogazoase au proprietati asemanatoare diureticelor, conducand la deshidratarea organismului. Cafeina este un diuretic care determina cresterea volumului de urina. Nivelul ridicat de zahar determina retinerea apei in organism deoarece rinichii urmaresc eliminarea excesului de zahar din sange. Astfel, atunci cand veti consuma un pahar cu suc carbogazos pentru a va potoli setea, veti constata ca efectul va fi tocmai contrar!
13. Conținutul ridicat de cafeină
Un alt motiv care ar trebuie sa va determina sa renuntati la bauturile carbogazoase este dorinta de a evita consumul inutil de cafeina. Dozele ridicate de cafeina provoaca: iritabilitate, hipertensiune arteriala, insomnie, afectiuni ale sistemului digestiv, aritmii etc.
14. Toxine – aspartamul
Substanta toxica din bauturile carbogazoase este un indulcitor artificial numit aspartam.
Aspartamul este produs din 3 substante chimice: acid aspartic, fenilalanina si metanol. Cu toate ca are peste 92 efecte secundare, aspartamul este frecvent adaugat in compozitia produselor alimentare deoarece este de 200 ori mai dulce decat zaharul normal.
15. Posibile leziuni celulare
Potrivit ultimelor studii, bauturile carbogazoase provoaca deteriorari grave ale celulelor; conservantul E211 (benzoat de sodiu) continut de aceste bauturi are capacitatea de a distruge parti vitale ale ADN-ului.
Alternative sănătoase
Din fericire, exista o multitudine de inlocuitori pentru bauturile carbogazoase, care nu pun sanatatea in pericol datorita continutului bogat in vitamine si minerale esentiale. Printre aceste alternative se afla:
– apa;
– suc din fructe – 100% natural;
– ceaiul;
– laptele.
Citește și: VIDEO/Actrița Ilona Brezoianu joacă în teatre și filme, fără pauze, fără vacanțe. “Ca să ai roluri, trebuie să fii însemnat. Eu sunt!”