MENIU CAUTĂ
16 Iun. 2018 07:03

Fostul preşedinte al clubului Dinamo Zagreb a fost arestat de poliţia bosniacă și nu va fi extrădat

Distribuie

Zdravko Mamic, fostul preşedinte al clubului Dinamo Zagreb, a fost arestat joi în Bosnia pe baza unui mandat emis de poliţia croată, după ce a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare într-un proces de corupţie şi de deturnare de fonduri din transferurile unor fotbalişti, printre care Luka Modric, vedeta lui Real Madrid, informează presa internaţională, citată de Agerpres.

ACTUALIZARE 15 iunie. Autorităţile bosniace au decis să nu dea curs cererii de extrădare în Croaţia a fostului preşedinte al clubului de fotbal Dinamo Zagreb, Zdravko Mamic, condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare pentru fapte de corupţie şi deturnare de fonduri, relatează EFE.

Mamic, care deţine cetăţenie bosniacă şi croată, a declarat după audierea în faţa unui tribunal la Sarajevo, că se poate mişca liber în toată Bosnia-Herţegovina. El a fost reținut joi în sudul ţării după ce pe numele său s-a emis un mandat internaţional de căutare şi de reţinere emis de justiţia croată.

Fostul şef al lui Dinamo Zagreb, unul din cei mai influenţi oameni ai fotbalului croat, a fugit în Bosnia pe 5 iunie, cu o zi înainte ca un tribunal croat să-l condamne la închisoare.

Legislaţia bosniacă nu permite extrădarea forţată a cetăţenilor bosniaci în alte ţări.

Justiţia croată l-a găsit vinovat pe Mamic pentru că a deturnat fonduri şi a provocat clubului Dinamo Zagreb pierderi de 15 milioane euro şi pentru evaziunea fiscală la suma de 1,5 milioane euro. Luka Modric a fost inculpat în martie, după ce mărturia sa în faţa tribunalului din Osijek a fost considerată falsă în tentativa lui de a-l disculpa pe Mamic.

Un alt oficial de la Dinamo Zagreb, Damir Vrbanovic, unul dintre conducătorii federaţiei croate, a fost condamnat la 3 ani de închisoare, în timp ce antrenorul Zoran Mamic, fratele lui Zdravko, a primit o sentinţă de 4 ani şi 11 luni. Un inspector financiar a primit 4 ani şi 2 luni de închisoare, dar niciunul nu a fost prezent la Osijek.

Mamic, care are cetăţenie croată şi bosniacă, nu a fost prezent săptămâna trecută în faţa tribunalului din Osijek (Croaţia) la citirea verdictului

Bosnia nu îşi extrădează propriii cetăţeni, însă în anul 2012 a încheiat un acord cu Croaţia. Cum infracţiunile comise de Mamic au avut loc în 2008-2009, este mai probabil ca el să-şi ispăşească pedeapsa în Bosnia.

Alături de complicii săi, Mamic a deturnat 15,6 milioane euro, în special din urma transferurilor frauduloase, iar fiscul a fost păcălit cu circa 1,5 milioane euro.

Luka Modric a fost inculpat în martie, după ce mărturia sa în faţa tribunalului din Osijek a fost considerată falsă în tentativa lui de a-l disculpa pe Mamic.

Un alt oficial de la Dinamo Zagreb, Damir Vrbanovic, unul dintre conducătorii federaţiei croate, a fost condamnat săptămâna trecută la 3 ani de închisoare, în timp ce antrenorul Zoran Mamic, fratele lui Zdravko, a primit o sentinţă de 4 ani şi 11 luni. Un inspector financiar a primit 4 ani şi 2 luni de închisoare, dar niciunul nu a fost prezent la Osijek.

Poate te interesează și Grupa A: Rusia – Arabia Saudită, meciul de deschidere de la Campionatul Mondial de fotbal 2018 (ora 18:00, TVR 1, TVR HD). ”Avem cea mai slabă națională din istorie!”

Citește mai multe despre Dinamo Zagreb pe Libertatea.

Comentarii