Mergi direct la conținut »
Ilie Dobre iese la pensie, după 34 de ani de carieră. "Au fost cei mai frumoși ani din viața mea"
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal > Ilie Dobre iese la pensie, după 34 de ani de carieră. "Au fost cei mai frumoși ani din viața mea"

Ilie Dobre iese la pensie, după 34 de ani de carieră. „Au fost cei mai frumoși ani din viața mea”

Ilie Dobre iese la pensie, după 34 de ani de carieră, la finalul lunii septembrie. Celebrul comentator radio a anunțat chiar în timpul meciului de fotbal FCSB-Dinamo (Liga 1), de duminică, 29 iulie, scor 3-3, că se retrage și că este ultimul derby comentat pentru Radio România Actualități.

„Da, a fost un meci special pentru mine, dar mi-a plăcut mai mult că a fost o partidă spectaculoasă și ne-am bucurat de șase goluri frumoase. A fost un derby adevărat”, a spus Dobre.

„Ne ascultau 8 milioane de oameni”

Născut la Mitrofani, în județul Vâlcea, pe 24 septembrie 1953, Ilie Dobre vine dintr-o familie cu cinci copii, iar pentru a face rost de bani a trebuit să muncească la o fermă: „Sunt un om care s-a ridicat prin propriile forţe. Părinții nu au putut să-mi ofere nimic”.

Fotbalul, marea s apasiune, l-a făcut să meargă să-și încerce norocul la radioul public. După ce a lucrat inițial ca profesor de istorie la Liceul de Petrol din Videle, ulterior s-a angajat la radio.

„Timp de 8 ani am stat pe acoperișurile stadioanelor din România și comentam meciuri pe casete, care ajugeau pe masa unor comisii de specialitate. Nu te lua direct de pe stradă și te băga pe post, au fost ani grei de muncă în care am fost analizat de Ioan Chirilă, Eftimie Ionescu, Ion Ghițulescu, Dan Voicilă, dar și șefii de atunci ai radioului. În 1984 am comentat primul joc la radio, Gloria Buzău – Jiul Petroșani 1-1. Dar cel mai important moment a fost pe 2 decembrie tot în ’84 când în Potcoava Giuleștiului am comentat singur Rapid – Gloria Buzău, 1-1. Au fost cei mai frumoși ani din viața mea, iar emisiunea «Fotbal minut cu minut» va rămâne în istorie, o emisiune cu 8 milioane de ascultători!”, își amintește cu nostalgie comentatorul, în vârstă de 64 de ani.

„Nu aș mai rămâne chiar dacă aș fi dorit!”

Aproape de pensionare și de ieșirea din scenă la finalul lunii septembrie, Dobre se declară emoționat: „Am făcut totul cu pasiune pentru Măria Sa radio-ascultătorul! Tot ce am făcut în viața asta a fost pentru cei care mă ascultau și pentru care trebuia să comentez perfect ca să-și imagineze ceea ce vedeam eu. Am trecut în viața asta prin multe obstacole, prin multe șicane, dar am reușit să le depășesc cu bine. Am transmis mereu cu patimă, am trăit meciul pentru că radioul a însemnat totul pentru mine. Acum mă retrag, trebuie să fac loc tinerei generații. Ies cu capul sus din scenă, dar nu aș mai rămâne chiar dacă aș fi dorit la Radio România Actualități. Nici pentru un miliard, sunt demn și renunț atunci când trebuie să o fac”, dezvăluie Dobre.

Comentatorul radio Ilie Dobre, înclus în Hall of Fame de World Record Academy, cea mai cunoscută organizație din lume care certifică recordurile mondiale, în Cartea Recordurilor.

Vezi ce alte recorduri deține Ilie Dobre și află ce probleme a avut în comunism, pe GSP.ro


Citește și: VIDEO/Miruna Berescu, directorul Festivalului Anonimul: „Oamenii vin la Sfântu Gheorghe și lasă grijile în urmă, pe apă”


 

Close
Închide
  Close