Mergi direct la conținut »
”Nu mai pupăm șansa din America. Nu-l mai avem pe Hagi! E el, 100 de locuri libere, și venim și noi!”
Fotbal Libertatea > Sport > Fotbal

”Nu mai pupăm șansa din America. Nu-l mai avem pe Hagi! E el, 100 de locuri libere, și venim și noi!”

World Cup 1994 a fost cel mai bun turneu final din istoria fotbalului românesc. Ilie Dumitrescu (45 de ani) a rămas în legendă pentru golurile fantastice marcate cu Argentina şi pentru lacrimile vărsate la finalul meciului cu Suedia. La 20 de ani de la sfertul de finală de tristă amintire cu nordicii, Ilie a retrăit, pentru SportNews, ”visul american”.

SportNews.ro: Cum a fost cantonamentul premergător turneului final?
Ilie Dumitrescu: Toate echipele au o perioadă de pregătire înainte de turneele finale, unde pun la punct pregătirea fizică şi tactică pentru turneul final. Din punctul meu de vedere, a fost un stagiu normal.

Hai să începem abrupt. Cum privești acum, la 20 de ani, eșecul cu Suedia?
Hm! Suedezii au fost un adversar disciplinat tactic, puternic fizic, foarte combativ… Păcat că nu am gestionat cum trebuia finalul meciului, cu o asemenea ocazie nu se mai întâlnește fotbalul românesc. Să ai 2-1 şi adversarul să fie cu un om in minus, şi să nu reuşim să păstram rezultatul câteva minute…

Care a fost senzaţia trăită acolo?
A fost o senzaţie unică pentru generaţia noastră, să jucam o semifinală care ar fi fost extraordinar. Oricum, America a fost cel mai frumos moment din viaţa mea la natională.

Ce v-a spus Anghel Iordanescu înainte de primul meci?
Am pregătit fiecare meci în parte, e clar că Columbia era o echipă puternică, cu jucatori foarte buni, gen Asprilia, Rincon , Valderrama… Pele spunea că era favorită la câstigarea trofeului.

Cum aţi sărbatorit după victoria incredibilă?
Cu un pahar de bere sau vin… Dar, înainte de sărbătorit, am făcut o recuperare după meci, saună, masaj, A urmat o cină mai lungă după, dar a doua zi aveam antrenament.

Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
Recomandări
Trei experți în achiziții publice au refuzat să semneze anularea licitației de 600 de milioane de euro, în ciuda intervenției personale a lui Arafat
 

Meciul cu Elveţia cum a fost ?
A fost un meci mai special, din cauză că a fost acel stadion acoperit, acel sistem de ventilaţie a fost mai ciudat. Pe de altă parte, acolo s-au făcut greşeli mari in apărare, nepermise, mai ales la cum s-au tratat fazele defensive.

Încredere că înving SUA: ”Le mai dădusem eu două goluri”

A fost tristeţe mare după meci ?
Nu, eram un grup foarte unit si puternic, am ieşit în parc după acel meci şi am făcut şedinţă acolo cu donmul Iordanescu. Ne-a spus că trebuie să o luăm de la zero, aveam meci cu echipa gazdă, un meci foarte greu, dar nu aveam nici un fel de emoţii. Jucasem un meci de pregătire cu ei in iarna aceea, unde le dădusem eu două goluri, aveam incredere că putem să rezolvăm partida si să mergem mai departe .

La meciul cu SUA au fost foarte mulţi români…
A fost o comunitate mare de români acolo, iar suportul lor a fost foarte important pentru noi. A a fost foarte cald, cea mai calduroasă zi de la turneul final, am jucat undeva la la 12, 12 jumătate…

Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
Recomandări
Cum arată dușmanul: Cercetătorii britanici au creat modele precise 3D ale noului coronavirus
 

Fane Preda a zis că a slăbit 3 kg pe bancă, tu căt ai slabit?
Nu ştiu cât am slabit… A fost o victorie uşoara din punctul meu de vedere.

”Generația de aur nu a avut niciodată complexe”

A urmat Argentina…
Dar, dar nu ne era frică. Generaţia noastră nu a avut niciodată complexe!

Fară Maradona pe teren a fost mai uşor?
Maradona e Maradona, când vorbeşti de Diego, vorbeşti de unul dintre cei mai mari jucatori din istorie, normal că el ar fi fost in stare să inventeze ceva în orice moment, normal că a fost un mare avantaj pentru noi că a lipsit de pe teren.

Cum a fost primul gol? Şi de ce nu a bătut acea lovitură liberă Hagi ?
Hagi nu putea să bată de acolo, el bătea de la mijloc înspre dreapta, că îi venea bine pe piciorul stăng. De la mijloc înspre stâng, băteam eu!

Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
Recomandări
Lista cu toate restricțiile care vor fi ridicate de la 1 iunie. De luni, ieșirea din localitate se face fără declarație
 

Discuții cu Hagi, înainte de golurile din Argentina

De ce ai bătut aşa?
Am avut o discuţie cu Hagi înainte de meci şi am spus că, dacă avem lovituri de acolo, ei o să atace colţul scurt, iar eu o să pot să dau la poartă la colțul lung. Orice deviere putea să fie gol, acum, că s-a dus în vinclu, mai e vorba şi de şansă.

Contraatacul a fost lucrat la antrenament?
Aşa ceva nu se poate lucra la antrenament. De exemplu, faza de la golul doi a fost o pasă la întâlnire de la Hagi, iar eu am acoperit foarte bine şi am marcat. La golul trei, nu e de lucrat, acolo e de forţă, de valoare şi de inteligenţă. Am dus acea acţiune de la noi din jumătate pănă la ei şi am marcat. Am ales să joc, aşa deşi mai aveam o soluţie în stânga, dar am ales să joc pentru Gică, ştiam că de acolo trebuia să vină ori el, ori Petrescu.

Ce a însemnat să îl ai pe Hagi in spate?
A fost o şansă extraordinară să îl ai pe Hagi. Hagi a fost un fenomen, a fost cel mai mare jucător român din toate timpurile! Primul e Hagi, apoi sunt 100 de locuri libere, și venim și noi!

”Puteam să le dăm încă două goluri sud-americanilor”

Ţi-a venit să crezi că aţi eliminat Argentina ?
Da, eu cred că au fost momente cănd puteam să mai dăm un gol sau două. A fost o victorie mare, muncită, noi aveam jucători cu personalitate în toate compartimentele, foarte valoroși pe posturile lor.ROMANIA V ARGENTINA

Ați scos în stradă aproape 1.000.000 de oameni
Abia a doua zi am aflat ce a fost la Bucureşti, o a doua revoluţie. Ss-a trăit exact ca la Revoluţie.

În ”sferturi”, preferai pe altcineva decăt Suedia?
Nu aveam preferinţe. Am fost la cateva minute să jucăm o semifinală. ce preferinţe să mai avem.

”Vina noastră, a tuturor, nu doar a lui Prunea”

A fost o greşeală a lui Prunea acolo…
Pâna să vorbim de portar, cred că trebuia să gestionam noi finalul de meci, să ne concentrăm să nu ne scape din mână o victorie ca asta. E vina noastră a tuturor.

Spre sfârşit trebuia să se facă alte schimbări?
Nu ştiu care a fost raţionamentul de nu s-a mai facut o schimbare, ultima…

Penalty-urile?
Eu am bătut bine, am fost ultimul din primii cinci…

Surprins de dezvăluirile SportNews.ro

Portarul lor, Ravelli, a stat în careu la două dintre penalty-uri, l-ai observat?
Nu am observat, bine că aflăm după 20 de ani… Îţi dai seama că, dacă se repetau, aveam altă şansă… Acolo a fost englezul Philip Don…Mai bun era Pierluigi Pairetto, mai experimentat. Asta este viaţa!

AICI, totul despre loviturile de departajare de la meciul cu Suedia

Cu Brazilia cum ar fi fost?
Un meci super-frumos,  de senzaţie. Ei au si spus că si-au dorit să joace cu Suedia, şi asta înseamnă multe….

Ce oferte ai avut după Mondial?
Am avut ceva oferte, de la multe cluburi mari….dar am ales Tottenham, din ratiuni financiare, a fost cea mai buna din punct de vedere financiar.

Ilie, cine câștigă Mondialul?
Brazilia!

Close
Închide
  Close