Organismul care reprezintă cele mai importante campionate de fotbal din Europa, incluzând Premier League (Anglia) şi La Liga (Spania), au anunţat că resping propunerile privind o Cupă Mondială a cluburilor extinsă şi versiunea mondială a Ligii Naţiunilor.
European Leagues a chemat la un front comun al tuturor organismelor internaţionale de fotbal faţă de propunerile lui Infantino.
Marile cluburi europene şi-au exprimat îngrijorarea în ceea ce priveşte calendarul internaţional prea încărcat în cazul în care s-ar adopta aceste propuneri, care nu le oferă prea mult timp de recuperare jucătorilor.
Luna trecută, FIFA a anunţat intenţia organizării unei reuniuni speciale pentru a discuta planurile ambiţioase privind versiunea restructurată a Cupei Mondiale a cluburilor şi înfiinţarea unei noi competiţii, Liga Naţiunilor, la nivel global.
Planurile au fost dezbătute iniţial în cadrul Consiliului FIFA desfăşurat în martie la Bogota. La începutul lui aprilie, Infantino a confirmat că unii investitori şi-au arătat interesul în susţinerea unei Cupei Mondiale a cluburilor mai extinsă, însă nu făcut niciun comentariu legat de sumele implicate.
Federaţia internaţională de fotbal a precizat că la reuniunea specială, care ar putea fi organizată în această lună, vor fi invitate şi confederaţiile continentale.
„Aşa cum s-a convenit la Bogota, în cursul ultimei reuniuni a Consiliului, membrii acestuia au primit informaţii detaliate referitoare la discuţiile cu potenţialii parteneri. Urmează să aibă loc şi o reuniune cu confederaţiile, însă data acestea nu a fost stabilită. O consultare suplimentară este, de asemenea, în curs cu diferiţi parteneri, în privinţa potenţialelor schimbări care vizează Cupa Mondială a cluburilor”, preciza FIFA, în aprilie, într-un comunicat.
Următoarea reuniune a Consiliului FIFA urmează să aibă loc în luna iunie, la Moscova, înaintea startului Cupei Mondiale 2018.
În privinţa Cupei Mondiale a cluburilor, evenimentul anual dedicat echipelor campioane continentale, FIFA intenţionează transformarea acesteia într-o competiţie la care să participe 24 de formaţii, în sistem eliminatoriu, care se se desfăşoare din patru în patru ani, la fel ca şi Mondialul rezervat selecţionatelor naţionale.
Conform proiectului, 12 dintre cele 24 de echipe ar urma să fie din Europa, între acestea urmând să figureze ultimele patru câştigătoare şi ultimele patru finaliste ale ale Ligii Campionilor, precum şi ultimele patru câştigătoare ale Europa League.
America de Sud va beneficia de patru locuri, pentru ultimele patru câştigătoare ale Cupei Libertadores. Noua competiţie ar urma să debuteze în 2021.
În ceea ce priveşte versiunea mondială a Ligii Naţiunilor, aceasta ar urma să fie o versiune globală a competiţiilor înfiinţate recent de UEFA în Europa şi de CONCACAF în America Centrală, America de Nord şi Caraibe, notează Agerpres.