ANGE2631Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

17 septembrie 2017 este ziua pe care Nicolas Popescu, fiului fostului mare internațional Gică Popescu, n-ar trebui s-o uite niciodată, la fel cum tatăl său ține minte pentru totdeauna că pe 1 mai 1985 a debutat la juniori, în meciul Cehoslovacia – România 2-0.

”Nico” (14 ani; este născut pe 2 ianuarie 2003, la Istanbul) a fost convocat, azi, la lotul Under-15, ca jucător al formației FC Voluntari. Fiul ”Baciului” a fost oprit printre copiii care au dat randament la trialurile federale de la Tărlungeni și de la București. În total, au fost testați 200 de puști. Sita i-a oprit doar pe cei mai buni 50, fără să poată opri și acuzele unor părinți: ”I-ați luat la lot pe copiii ai căror părinți au Mercedes”!

În ultima zi a cantonamentului, care se va încheia joi, 21 septembrie, juniorii Under-15 vor disputa o partidă de verificare, începând cu ora 14.00, cu o selecționată din București/Ilfov. Aceasta va fi marea zi a debutul sub tricolor pentru Popescu junior.

Nicolas Popescu, prima zi la echipa națională. Rol de ”optar”

Antrenorul Adrian Văsâi a chemat 24 de jucători, printre care și pe Nicolas Popescu. Seamănă stilul micului Nicolas cu jocul marelui Gică? Deocamdată, nu există o expertiză definitivă. Totul e în schimbare, orice se poate modela în mai bine sau se poate pierde definitiv. ”E un jucător inteligent. Între 14 și 16 ani, un jucător este în perioada de formare. Acum se definește ca fotbalist. Eu un număr 8, nu știu dacă e chiar numărul 10. Se implică în antrenamente, în jocuri. Cum spuneam, principala calitate a lui e inteligența”, îl descrie fostul atacant de la Inter Sibiu. Tehnicianul dă asigurări că ”nu l-aș fi luat la lot, doar pentru că este fiul lui Gică Popescu”. Tranziția de la vechiul la noul Popescu o face Dumitru Moraru (61 de ani – foto stânga, lângă Adrian Văsâi). La Under-15, Țețe lucrează ca antrenor cu portarii, la fel ca la World Cup 1994.

REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO

Nicolas Popescu s-a lăsat așteptat, la prima lui convocare. Reunirea a fost stabilită pentru ora 12.00, dar puștiul a ajuns la Buftea abia la ora 13.30, după ce a terminat de jucat meciul cu Dinamo, câștigat cu 2-1. De cum a ajuns la lot, ”Nico” a intrat pe mâna doctorului. Problemele la genunchi, inerente în perioada de creștere, nu-i dau pace.

Timid, jucătorul a coborât dintr-o mașină de lux, adus la Buftea de șoferul familiei Popescu. Silueta firavă s-a învârtit nesigură pe lângă bolid. Și-a luat geanta cu echipament și s-a dus direct la masă, acolo unde erau deja colegii săi. Apoi, a îmbrăcat tricoul pe care tatăl său l-a onorat la trei Campionate Mondiale (1990, 1994 și 1998) și la două Europene (1996 și 2000) și s-a fotografiat pentru ”Libertatea” în fața hotelului.

Lotul Under-15 este imaginea fidelă a sportului românesc. Sunt vremurile în care copiii sunt răpiți și ținuți prizonieri de lumea virtuală. Scapă doar cei mai puternici, ajutați de niște părinți educați și care, la rându-le, sunt capabili să transmită și să impună valori sănătoase. De cum s-a cazat la hotelul de la Buftea, îmbrăcat ca în parc, un puști a coborât în recepție și a întrebat de parola la wireless. Înainte să îmbrace echipamentul care îl aștepta în cameră, întins pe pat. Iar după masă, viitorii titulari ai naționalei de seniori au încins biliardul de la etaj.

REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO

Nicolas Popescu, prima zi la echipa națională. ”Dacă nu, treci la școală”!

Recent, Gică Popescu și-a descris copilul: ”Este la început de drum, e foarte talentat, iubește fotbalul. E în creștere continuă, are oarece probleme cu genunchii, dar important e că Nico are talent și iubește mult fotbalul.

Am ales să îl duc la Voluntari, pentru că este lângă casă. Se trezește la 7.30, ca să meargă la școală, apoi la 16.30 își face lecțiile, după care merge la fotbal. Cu traficul din București, i-ar fi fost imposibil să joace altundeva. Dar, mai presus de toate, joacă la Voluntari, pentru că acolo se lucreză bine, este un club cu ambiții. Altfel, nu l-aș fi dus, oricând de aproape ar fi de casă”.

”«Dacă ești dispus să scuipi sânge la antrenamente și la meciuri, fă fotbal! Dacă nu, treci la școală», acesta a fost sfatul pentru Nico. E luptă și chin, până ajungi sus. Când ești la Barcelona, totul pare ușor, dar până acolo… El are o mare șansă, că mă are pe mine alături. Dar, cum spuneam, trebuie să fie dispus să se sacrifice”, este lecția predată de fostul mare internațional.

Misiunea lui Nicolas pare imposibilă. 115 de meciuri a jucat Gică Popescu (49 de ani) pentru echipa națională a României, marcând 16 goluri, în perioada 1988-2003. ”Baciul” este în conflict deschis cu actuala conducere a FRF, refuzând să meargă la meciurile tricolorilor. A fost încarcerat, pe 4 martie 2014, în ”Dosarul Transferurilor”, iar pe 4 noiembrie 2015 a fost eliberat.

REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO REPORTAJ EXCLUSIV / Nicolas, prima zi la echipa națională a României. Adus cu o mașină de lux, fiul lui Gică Popescu a îmbrăcat tricoul ”Baciului” și a jucat un biliard | VIDEO

Urmărește-ne pe Google News