Mergi direct la conținut »
Probleme pentru Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța: ”Oprește-te, distrugi sportul francez”
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi > Probleme pentru Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța: ”Oprește-te, distrugi sportul francez”

Probleme pentru Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța: ”Oprește-te, distrugi sportul francez”

Un colectiv de 1.000 de directori tehnici naționali o acuză pe Roxana Maracineanu, ministrul Sportului din Franța de pe 4 septembrie, de distrugerea sportului francez, informează Le Monde.

De Mihai Toma,

Ei protestează împotriva proiectului ministerului de a-i include pe directorii sportivi, antrenorii federali și consilierii tehnici naționali și regionali în cadrul federațiilor, luându-le statutul de funcționari publici.

Într-o corespondență virulentă cu Roxana Mărăcineanu, grupul i-a cerut joi, 18 aprilie, ministrului Sportului să renunțe la proiectul de a-și transfera conductorii în federații.

Cei 1.600 de consilieri naționali și regionali, directori tehnici și antrenori federali din Franța sunt funcționari publici plătiți de stat (cu 120.000.000 euro în 2016) și un joacă un rol-cheie în dezvoltarea sportului francez.

”Persiști în ipotecarea viitorului ministerului nostru!”, se notează în scrisoarea cu 1.152 de semnatari din atletism, înot sau gimnastică. În corespondența lor cu ministerul, protestatarii evocă o ”operațiune de distrugere a sportului francez”.

”Încrederea pe care ți-am dat-o când ai ajuns la minister, parțial din cauza cunoștințelor tale despre sportul francez și despre cariera ta, a fost total pierdută”.

Semnatarii îi cer ministrului să „abandoneze acest proiect și să se angajeze în consultări reale cu oamenii din teren”.

Pe de altă parte, Ministerul asigură că nici un director nu își va pierde locul de muncă sau statutul de funcționar public.

La sfârșitul săptămânii trecute, 34 de președinți ai federațiilor olimpice au scris, de asemenea, ministrului, cerând stoparea acestui proiect

Conform documentului aflat în lucru la ministerul sportului, 50% dintre directorii și consilierii tehnici vor trebui să treacă, voluntar, sub tutela federațiilor până în 2025.

”Reforma pe care am angajat-o înseamnă o autonomie mai mare a federațiilor și o mai mare responsabilitate pentru rezultatele sportive”, declara Roxana Maracineanu. Substratul e, însă, și respectarea angajamentului prezidențial de a reduce cu 50.000 numărul funcționarilor publici!

Consilierii și directorii sunt cei care asigură implementarea politicilor publice în domeniul educației, integrării, combaterii dopajului, sportului de sănătate, formare voluntară, accesibilitate pentru persoanele cu handicap etc.

Roxana Mărăcineanu, ministrul Sportului din Franța: ”Nu am fost niciodată atât de emoționată ca atunci când am auzit imnul României la Olimpiadă”

 
 
Close
Close
Închide