MENIU CAUTĂ

România – Muntenegru. Cristi Săpunaru știe de ce am ajuns atât de jos în sport: ”Nu se mai investește și, în plus, în loc să construim, distrugem!” / VIDEO

Distribuie

În cantonamentul naționalei de la Mogoșoaia, acolo unde selecționerul german Christoph Daum pregătește meciul cu Muntenegru, din startul preliminariilor CM 2018 (duminică, 21.45, Cluj Arena), ”Libertatea” a stat de vorbă cu Cristian Săpunaru (Astra, 32 de ani, 16 selecții), senatorul de drept al postului de fundaș dreapta la prima reprezentativă.

Libertatea: Cristi, cum vezi începutul preliminariilor? Duminică e România – Muntenegru, avem antrenor nou, cum este atmosfera?
Cristian Săpunaru:
Eu a
m avut șansa să discut cu Daum și înainte, neamțul e neamț, își dorește mult să-și impună stilul. Suntem pe aceeași undă, și noi, jucătorii, și el ne dorim să ne calificăm la Mondiale. Am vrea ”s-o comitem” pentru toți oamenii ăștia minunați care vin după națională (n.r. – la antrenamentul deschide se luni, de la Mogoșoaia, au asistat aproape 300 de spectatori). Ei merită să primească în dar o calificare la un turneu final. 

Venim după o dezamăgire la Euro 2016, unde am fost eliminați din grupă. La ce să ne așteptăm duminică?
Eu n-aș cataloga parcursul nostru în Franța ca o dezamăgire. Să fim sinceri, Albania nu e ce a fost cândva, când ne jucam cu ei și îi băteam 5-1, 6-1… Are stranieri foarte buni! Nu e o scuză, da, a fost un eșec, un accident, dar atât. Să nu uităm că am jucam bine și cu Franța, țara gazdă, și cu Elveția. Ce va fi acum? Trebuie să începem campania bine. Să nu vă așteptați la un meci lejer! Dacă te uiți pe lotul celor din Muntenegru, o să sesizezi că din 26, 23 de fotbaliști sunt în campionate puternice! Și nu vorbesc doar de Jovetici, de la Inter, ori Savici! Nu va fi ușor, însă vrem să ne impunem. Doar printr-un succes, o să câștigăm dreptul de a spera la calificare.
ANGE8207

Hoban spunea că nu se aștepta să mai fie convocat, că e prea ”bătrân”, și credea că selecționerul va întineri echipa.
Când sunt chemat la lot, vin cu plăcere să ajut. Important e să fii sănătos și să joci bine la echipa de club. Uite, în Italia, sunt convocați fotbaliști de 36-37 de ani și joacă excelent!

Vei fi titular?
Ha-ha-ha! Întrebați-l pe antrenor! Am făcut doar un antrenament ușor, am ieșit transpirați și atât. Vom vedea la sfârșitul săptămânii, după meci, dacă a fost bine sau nu.

Atacăm și noi Muntenegru, subjugăm adversarul?
Nu știu! Cert e că sper ca Daum să aleagă cea mai bună formulă și să câștigăm! Cu joc de posesie, de contraatac, oricum!

Tu ești genul de fotbalist care ai spus mereu lucrurilor pe nume și vreau un răspuns sincer. De ce crezi că fotbalul românesc a ajuns atât de jos?
Pentru că nivelul nostru, în fotbalul intern, este foarte scăzut, cu atâte insolvențe, falimente… Nu suntem la pământ din cauza echipei nationale, ci din cauză că nu mai creștem juniori, că nu avem școli de fotbal care să producă, că nu se mai investete în fotbal în special, în sport, în general. Nu poți avea pretenții în acest tablou. Iar durerea cea mai mare, pe care o resimt și eu, și tu, probabil, e că sportul aducea satisfacție, fericire. Iar noi, românii, nu suntem foarte fericiți cu viața noastră!

Nu ți-ai fi dorit să mai joci afară decât să te întorci în Liga I?
N-aș vrea să răspund la această întrebare! Cert e că, într-adevăr, într-un campionat puternic e mai OK. Ai o liniște financiare, familială, personală. Noi, în România, în loc să contruim, distrugem.

La Jocurile Olimpice te-ai uitat? Ce zici?
M-am uitat la scrimă, pentru că avem o echipă de fete foarte bună, și la tenis. Îi felicit pentru ce au făcut, au ținut steagul sus!

Astra n-a început prea bine Liga I, dar a făcut senzație în Liga Europa. Sunteți în grupe!
Stați liniștiți, că nu renunțăm la titlu. Ușor-ușor, ne revenim fizic! O să ne batem din nou la trofeu, chiar dacă am inceput mai slab. Și știți de ce avem probleme mari. Din cauză că, inadmisibil pentru o campioană, gazonul nostru de acasă e impracticabil. Parcă e păcat că suntem campioni.

Săpunaru: ”Moraru a mințit, și-a bătut joc”

Săpunaru a comentat situația Rapidului, club care a falimentat și s-a desființat: ”E regretabil ce s-a întâmplat. A venit un om (n.r. fostul patron Valerii Moraru), toată suflarea și-a pus speranțele în el, dar a mințit, și-a bătut joc de sute de mii de suporteri, a distrus un mit. Vă promit eu, însă, că Rapidul nu va muri. Cât noi suntem în putere, putem să-l facem să renască. Chiar dacă au apărut 7 echipe de Rapid (n.r. una s-a înscris în liga a patra din Ilfov – AS FC Rapid, alte trei în eșalonul cinci bucureștean – Mișcarea CFR va juca într-o serie, AFC Rapid și AS FC Rapid – în altă serie), Rapidul va rămâne al suporterilor! Trebuie să fim uniți toți cei care iubim Giuleștiul. Avem modele bune, Petrolul, Timișoara”. ”Săpun” vrea să ajute Rapidul, din orice poziție, de jucător sau de persoană care sprijină financiar: ”Acolo revin cu cea mai mare plăcere”.

 

 

 

 

Citește mai multe despre cristi săpunaru, națională și Rapid pe Libertatea.

Comentarii