MENIU CAUTĂ

VIDEO / SCM Rm. Vâlcea – CSM București 29-30. În ciuda eșecului, oltencele, ca și campioane în Liga Națională de handbal

Distribuie

SCM Râmnicu Vâlcea rămâne favorită la câştigarea titlului naţional, deşi a fost învinsă de CSM Bucureşti, cu scorul de 30-29 (12-12), miercuri seara, în Sala Sporturilor Traian din Râmnicu Vâlcea, într-un meci restant din etapa a 18-a a Ligii Naţionale de handbal feminin.

Pentru echipa vâlceană a fost prima înfrângere din acest campionat, însă păstrează prima şansă la titlul de campioană, având în vedere că are avantajul rezultatelor direct, după ce în tur a câştigat cu 22-19. SCM Râmnicu Vâlcea o mai învinsese pe CSM Bucureşti şi în Supercupa României, cu 33-31, tot în deplasare.

Gazdele au marcat primul gol al partidei, dar apoi CSMB a punctat de trei ori. SCM a trecut în avantaj, 5-3, iar apoi diferenţa de pe tabelă nu a fost mai mare de un gol, cele două echipe alternând la conducere. La pauză, scorul a fost egal, 12-12, dar campioana en titre a avut un început mai bun de repriză secundă şi s-a desprins la şase goluri, 20-14, pe fondul unei duble superiorităţi. Ultimele 20 de minute au fost o cursă contracronometru a echipei de pe malul Oltului, care s-a apropiat pas cu pas, reuşind egalarea în min. 58, 26-26. Cele două echipe au mers cap la cap până la final, Jacobsen marcând golul victoriei în ultima secundă.

Ucraineanca Irina Glibko, fostă la CSM Bucureşti, a fost cea mai bună jucătoare a meciului, cu 12 goluri marcate pentru gazde. Celelalte au fost înscrise de Alicia Fernandez Fraga 4, Ana-Maria Popa 4, Cristina Florică 2, Natalia Vasilevskaia 2, Marija Petrovic 2, Dana Pricopi 1, Marta Lopez Herrera 1, Samara Vieira Da Silva 1.

Pentru CSMB au înscris Jovanka Radicevic 8 goluri, Barbara Lazovic 6 goluri, Elizabeth Omoregie 5, Andrea Lekic 5, Dragana Cvijic 3, Sabina Jacobsen 1, Oana Manea 1, Iulia Curea 1.

SCM Rm. Vâlcea ocupă primul loc în clasament, cu 51 puncte (18 jocuri), urmată de CSM Bucureşti, 48 p (17 j), ASC Corona 2010 Braşov, 31 p (18 j), CS Măgura Cisnădie, 29 p (18 j), SCM Craiova, 27 p (17 j),CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud, 27 p (17 j), etc.

ACTUALIZARE 13 martie, ora 22.30.

Vâlcea păstrează avantajul directelor: e campioană dacă nu se mai încurcă în ultimele 6 etape, indiferent de rezultatele CSM-ului!

Vâlcea n-a mai cucerit titlul din 2013, de la desființarea Oltchimului.

De 6 ani, Rm. Vâlcea nu a mai trăit un meci cu asemenea importanță precum cel de miercuri! De la desființarea Oltchimului, echipă care în 2013 a jucat ultima semifinală de Liga Campionilor, cu Gyor, orașul de pe Olt nu a mai avut același interes pentru handbal. Echipa nou înființată s-a bătut în primii ani să se salveze de la retrogradare.

De doi ani de zile însă, Vâlcea respriră din nou alt handbal. Sezonul trecut echipa a terminat pe 4 și a jucat finala Cupei României, pierdută în fața campioanei CSM București. La primul sezon în Europa, echipa nu a reușit să ajungă în grupele Cupei EHF, fiind eliminată de recent semifinalista Ikast Bording.
Actualul sezon a fost însă unul aproape perfect pentru echipa olteană. În campionat, SCM Rm. Vâlcea a câștigat toate cele 17 partide susținute până acum, reușind marea surpriză în etapa a 5-a, atunci când a învins la București, pe CSM: 22-19!

Cu o echipă fără nume la fel de sonore precum cele ale CSM București, Vâlcea a arătat o stare de spirit diferită, o unitate de grup și o colaborare eficientă între posturi, ceea ce la un sport de echipă e esențial.

Antrenorul Florin Pera a știut să formeze de fiecare dată un 7 de bază cu care SCM Rm. Vâlcea a câștigat fără mari emoții partidele din Liga Națională. Acum echipa e în fața unei performanțe cu care nu s-a întâlnit niciodată. Rămâne de văzut dacă va putea face față presiunii și dacă va ști să gestioneze situația care îi este clar favorabilă.

* primul criteriu de departajare, în caz de egalitate de puncte, e cel al rezultatelor directe. SCM Rm. Vâlcea a câștigat în tur, la București, cu 22-19

De partea cealaltă, CSM București vine după un sezon deloc favorabil, atât în Liga Națională, cât și în Liga Campionilor. Campioana României a pierdut nu mai puțin de 7 meciuri în acest sezon, în toate competițiile, situație cu care nu s-a confruntat în niciun sezon până acum. Și asta tocmai în anul în care, toată lumea, spune că a avut cel mai bun lot din istoria clubului.

Din nefericire pentru ele, CSM s-a confruntat și cu multe accidentări, pierzându-le pe drum pe Cristina Neagu și Amanda Kurtovici, iar acum, pe finalul meciurilor de Liga Campionilor, nu a putut conta nici pe Andrea Lekici și Majda Mehmedovici.

Starea de liniște și calm din clubul vâlcean contrastează cu cea de la clubul din Capitală, acolo unde tensiunea stă să dea în clocot. CSM a schimbat și în acest an antrenorul, iar din vară, Dragan Djukici știe sigur că va pleca și el, urmând să fie înlocuit cu Tomas Ryde.

CSM rămâne însă mare favorită la câștigarea titlului, având jucătoare, luate post cu post, peste cele ale SCM Rm. Vâlcea. Rămâne de văzut dacă vedetele CSM se vor trezi în ceasul al 12-lea ca să salveze sezonul, pentru că pierderea campionatului ar însemna un sezastru pentru clubul Primăriei Capitalei, care a cheltuit aproape 5 milioane de euro cu echipa de handbal feminin.

Clasările din ultimii ani

CSM București:
2011: (nou-promovată): locul 3
2012: locul 7
2013: locul 8
2014: locul 7
2015: campioană
2016: campioană
2017: campioană
2018: campioană

SCM Rm. Vâlcea
2014: locul 10
2015: locul 9
2016 locul 9
2017: locul 7
2018: locul 4

19 titluri
are în palmares Oltchim Rm. Vâlcea, cea mai de succes echipă din handbalul feminin. Echipa actuală, SCM Rm. Vâlcea nu deține însă palmaresul fostei formații.

Citește mai multe despre Liga Naţională de handbal feminin pe Libertatea.

Comentarii