Ce s-a întâmplat în “ţara soarelui răsare”? Firma IBM, partener olimpic, i-a invitat pe sportivii participanţi să-şi completeze fişele de prezentare pe o platformă special creată. Numai că ai noştri au scris “la mişto”, crezând că e un prilej de a se amuza.
“Au fost prostii ale tinereţii! Nu pot sămi dau în gât foştii colegi de la bob, însă vă pot spune că «spumoasă » a fost biatlonista Tofalvi, care acum, la Soci, a purtat steagul olimpic”, râde Mihai Dumitraşcu (44 de ani), împingător în echipajele de bob 2 şi 4 la JO 1994 şi la JO 1998, unde a fost şi portdrapel la festivitatea de închidere.
Ce a scris Eva Tofalvi, de exemplu? “Pasiuni: pokerul pe dezbrăcate! Hobby: călăritul în doi”. Cum internetul era la stadiul de pionierat, probabil că sportivii habar n-aveau cu ce se mănâncă.
Numai că opţiunile lor s-au aflat şi au devenit publice, românii devenind ţinta batjocorelii celorlalţi competitori. Ba, gazdele au spus că spiritul olimpic e “întinat”.
Aşa arăta site-ul pe care sportivii români au scris prostii la JO 1998
S-a lăsat cu suspendări
“Era greu ca responsabilii de la Comitetul Olimpic să meargă la firmă, să le spună că au scris ai lor lucruri porcoase şi alte tâmpenii pe site. Cert e că ministrul sportului Crin Antonescu s-a supărat rău şi a vrut să cheme delegaţia acasă”, îşi aduce aminte alt olimpic din 1998.
“La întoarcere, ne-a băgat în şedinţă pe toţi 17 încă de la aeroport, ziceai că suntem terorişti”. “La plecare, nu te-a interesat de noi, acum ne tragi de urechi”, îmi ziceam ca pentru sine”, povesteşte Mihai Dumitraşcu.
De asemenea, a doua zi, la sediul MTS, a fost altă şedinţă. “Doreau să afle exact vinovaţii. A fost o “anchetă”, nu mai ştiu exact, dar parcă s-au dat şi pedepse”. Cam asta e povestea de iarnă a românilor în 1998.
11 la individual, pe 10 la ştafetă
Eva s-a născut la 4 decembrie 1978 (Miercurea-Ciuc) şi practică biatlonul din 1992. E profesor de educatie fizică şi decan de vârstă al delegaţiei la JO de la Soci.
A participat la JO de la Nagano (1998), Salt Lake (2002), Torino (2006) şi Vancouver (2010), când a fost pe 11 în proba individuală şi pe 10 la ştafetă.
La Mondiale, cea mai bună clasare a fost în 2001, la Pokljuka (Slovenia), locul 6. În Cupa Mondiala, “Puştoaica” a fost pe 2 în etapa de la Hochfilzen (Austria), în 2008. În sezonul următor, reuşea cea mai bună clasare, 11 la general.
Eva s-a clasat cel mai bine!
Japonia a fost gazda Olimpiadei de iarnă, la Nagano (7-22 februarie 1998). Deschiderea celei de-a 18-a ediţii a fost făcută de împăratul Hirohito.
Au participat 72 de naţiuni şi 2.177 de sportivi (1 502 bărbaţi, 675 femei), care s-au întrecut în 68 de probe.
Primul loc pe medalii a fost al Germaniei (29 de medalii, din care 12 de aur). România a fost prezentă cu 17 sportivi (5 femei şi 12 bărbaţi), cel mai bine comportându-se chiar Tofalvi, locul 11 la biatlon 15 km.
Letonii au făcut pârtie din bloc în mare
România avea o singură pârtie omologată, cea din staţiunea Sinaia (Prahova). Doi ani a durat construirea ei (1974-1976), a scris Prosport.ro.
Incredibila pârtie din Letonia, făcută dintr-un turn în râul Gauja
Abandonată din 2005, Naţionalele s-au mutat în Austria, la Innsbruck. 10.000.000 de euro ar fi necesare pentru reabilitarea pârtiei, numai că se vorbeşte despre alunecări de teren.
În acest hal arată pârtia de la Sinaia (foto: prosport.ro)
“Letonii, care n-au munte, au făcut la Sigulda, pe un deal, o superpârtie. Coboară dintr-un turn de 10 etaje până la râul Gauja! 18 viraje, cronometraj electronic din 50 în 50 de metri. Normal că au rezultate. ”, spune Liviu Cepoi, locul 4 la sanie, la JO 1992.
Karatistul Sorin Buta: «Ghinion teribil!»
Şef FR de Bob şi Sanie, Sorin Buta (foto), 52 de ani, minimalizează incidentul avut la Soci de Şovăială şi de Teodorescu.
“Bine că nu s-a întâmplat. Am vorbit cu sportivii, le părea rău că n-au putut concura, că n-au fost la Olimpiadă, cum ar veni”.
El a ajuns şef în 2010: “Am făcut karate şi sunt inginer constructor. Statutul nu prevede să fi practicat ceva ca să poţi candida, trebuie să fii bun manager”. În acest an sunt programate alegeri.
O nouă zi slabă pentru români
Sportivii români n-au reuşit nici ieri un rezultat important. Eva Tofalvi s-a clasat pe locul 21, în proba feminină individuală de biatlon -15 km. Prima poziţie a fost ocupată de Dary Domracheva (Belarus).
Marinela Mazilu a terminat pe ultima poziţie la skeleton, a 20-a, medalia de aur revenindu- i britanicei Elizabeth Yarnold.
Calificat cu noroc în finala la patinaj artistic, Zoltan Kelemen s-a clasat pe locul 23. Patrick Chan a adus prima medalie de aur pentru Japonia.