MENIU CAUTĂ
18 Iul. 2018 14:10 , de Delia Chilianu

Studiu: 20% dintre tinerii de la țară consumă alcool, iar 22% recunosc că fumează în fiecare zi

Distribuie

20% dintre tinerii de la țară consumă alcool, iar 22% recunosc că fumează în fiecare zi, potrivit unui studiu. Consumul de alcool este de două ori mai mare în rândul băieților de la sate (27%) decât în cel al fetelor (13%), iar cu cât crește vârsta, cu atât este mai frecvent. 

Comparativ cu anul 2016, a crescut cu 4% numărul tinerilor care consumă alcool cel puțin o dată pe săptămână (de la 12% în 2016, la 16% în 2018) și cu 7% numărul celor care consumă băuturi alcoolice mai puțin de o dată pe săptămână (de la 46% în 2016, la 53% în 2018). Datele apar în studiul ”Bunăstarea copilului din mediul rural” 2018, realizat de Fundaţia World Vision România.

De asemenea, 8% dintre tinerii cuprinși în studiu au declarat că au fumat. Peste jumătate dintre tineri (56%) au fumat prima dată în jurul vârstei de 12 ani. Incidența fumatului este mai mare în rândul băieților (12%) decât în cel al fetelor (5%).

Un alt predictor important al fumatului este vârsta subiectului, frecvența acestui comportament crescând odată cu vârsta. Astfel, dacă în rândul persoanelor până în 14 ani, doar 5% au declarat că au fumat zilnic în ultima săptămână, în cazul celor de peste 14 ani, ponderea ajunge la 26%.

Dintre tinerii care au declarat că fumează, 22% au spus că fac asta în fiecare zi, 18% au recunoscut că fumează cel puțin o dată pe săptămână și 20% au susținut că fumează mai puțin de o dată pe săptămână.

Unu din 11 copii se culcă flămând

Unul dintre factorii pentru care copiii de la sate fumează și beau de la vârste mici este accesul limitat la educație și slaba implicare a părinților în viața copiilor.

Același studiu arată că a crescut numărul copiilor care lipsesc de la școală, pentru că merg să muncească. De asemenea, în continuare, unu din 11 copii din România se culcă flămând.

Cercetarea realizată de Fundaţia World Vision România urmărește principalii indicatori privind bunăstarea copilului, precum starea de sănătate, nutriţia, igiena, educația, participarea în comunitate și protecția copilului.

Studiul a fost realizat în perioada iunie-noiembrie 2017. Volumul eșantionul cercetării a cuprins 2.186 de gospodării, din 65 dintre satele în care World Vision România desfăşoară sau a desfăşurat activități. Au fost culese informații de la 2.186 de adulți și 2.258 de copii cu vârste între 7 și 18 ani.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO / Cornelia Enache îi convinge pe romii din Găujani să își dea copiii la școală

Citește mai multe despre Alcool, Studiu și tineri pe Libertatea.

Comentarii